prace ve svatek - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

narizeni prace ve svatek

Martin Placek, 21.09.2010 10:35:56

Dobry den,
chtel bych se zeptat, jestli mi muze zamestnavatel naridit praci ve svatek, pracuji jako technik ve vyrobe, vyroba neni nepretrzita, ani se nejedna o nalehave prace, ale zamestnavatel si nasmlouval mnoho zakazek ke konci mesice a nestihl by je vyrobit, tak jednoduse presunul svatek z 28. zari (utery) na 1. rijna (patek). Takto si rad svatky presouva, ale me uz to zacina celkem vadit protoze pak o svatku nemohu byt s rodinou a kdyz mam volno tak deti jsou uz ve skole... Dekuji Vam.

Práce ve svátek

Hana Šafránková, 05.11.2008 12:54:01

Dobrý den,
chci se zeptat,jestli má zaměstnavatel právo nařídit nadělání svátku pokud připadá na pracovní den.Pracuji v jednosměnném provozu s postupným nástupem na směnu a nepřetržitým provozem,již toto mi příjde trochu zarážející,protože to znamená práci od 6-23 včetně sobot a nedělí.Moji nadřízení se ohánějí prací v nepřetržitém provozu a kolektivní smlouvou,ale mě se toto moc nezdá.Děkuji za odpověď.

Re: Práce ve svátek

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 10:52:16

Dobrý den, svátek je státem uznaný den volna, který se počítá do odpracované doby a zaměstnanci nejsou povinni ho nijak napracovávat.

volno ve svátek

Olga Novotná, 03.11.2008 14:03:43

Dobrý den,chtěla bych se zeptat:28.9.ve svátek jsem měla směnu,ale ten den jsem si vzala volno.Podle mě by to mělo být volno uznané jako směna bez nároku na příplatek.Teď mi ale tvrdí že jsem v mínusu 9 h protože jsem ten den neodpracovala.Nevím kde je pravda.V předešlém zaměstnání jsme si někteří volno brali (byla ten den směna) a tím pádem to bylo braný jako odpracovaná směna bez příplatku.Můžete mi napsat jak to tedy je?Pokud mám v rozpisu směnu a je možnost si to volno vzít hned ten den ,jestli se to počítá.Bylo to v týdnu ne o víkendu.Děkuji předem za odpověď.Hezký den.Anežka Novotná

Re: volno ve svátek

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 10:50:53

Dobrý den, pokud Vám bylo povolena dovolené nebo placené volno, pak se to posuzuje jako odpracovaná doba a žádný mínus Vám nevznikl.

Prace ve svatek

Petra Urbankova, 30.10.2008 13:42:10

Dobry den, chci se zeptat zda mi muze zamestavatel naridit praci ve svatek, pokud to neni ve smlouve specifikovano. A jakuo navysenou castkou by mel byt hrazen. Pokud odmitnu jit ve svatek do prace, budu si muset vzit dovolenou? Dekuji za poskytnute informace ci odkazani na praragraf v zakoniku.

Re: Prace ve svatek

Mgr. Oldřich Topka, 07.11.2008 10:49:05

Dobrý den, §91 ZP: Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon prací, které je možné zaměstnanci nařídit ve dnech nepřetržitého odpočinku v týdnu, práce v nepřetržitém provozu a práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
§115 ZP: Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v jinak dohodnuté době. Místo toho se zaměstnavatel může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku k dosažené mzdě nejméně ve výši průměrného výdělku místo náhradního volna.
Svátek je dnem volna, dovolená se nečerpá.

prace ve svatek

Martinek josef, 02.09.2008 18:57:26

Dobry den mam takovy dotaz.Dne 5 a 6.7 jsem odpracoval smeny ve svatek podle sveho kalendare.Na dotaz proc mi nebyli zaplaceny mi bylo zdeleno ze nic nedostanu ze mi to bude prehozene nekdy na prosinec.tak se chci zeptat zda si toto zamestnavatel muze dovolit????a zda mi muze narizovat praci ve svatek s tim ze mi da pak nekdy volno .dekuji moc Martinek Ps a jeste zda je mozne si nekam na pocitani stezovat

Re: prace ve svatek

Mgr. Oldřich Topka, 09.09.2008 16:17:40

Dobrý den, pokud jste splnil podmínky ZP ohledně mzdy za práci ve státní svátek, pak Vám mělo být náhradní volno (nebo příplatek, pokud byl dohodnut namísto volna) poskytnuto. S volnem nelze manipulovat v rámci roku, jak zaměstnavatele napadne, ale musí být poskytnuto nejpozději do konce 3 měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém nárok na volno vznikl.
Stížnost lze podat na inspektorát práce.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »