Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, prosím o radu ve věci šikany ze strany mého nadřízeného.Jsem nyní bez práce, vyvrcholilo to ukončením pracovního poměru.
V průběhu šikanování jsem byl na tom strašně psychicky zle a chodil k psychiatrovi.
I nyní asi tři měsíce po propuštění mám deprese a fyzicky se to projevuje také, bolí mě hlava, třas, nemůžu spát atd...Kdyby mi psychiatr dal posudek, že jsem utrpěl jednáním zaměstnavatele psychickou zdravotní újmu, dalo by se to použít jako důkaz u soudu a popřípadě mohl bych požadovat i nějakou náhradu škody? Kam bych se mohl obrátit - k soudu
se mi to zdá zdlouhavé a drahé, inspektorát práce
sdělil, že mám nedostatek důkazů, lidé mlčí a bojí se svědčit.Mám jen dopis předešleho zaměstnance, který dopadl jako já a "promluvil" v dopise nadřízeným. Ale to je asi málo. Myslím, že by se šikana v práci neměla podceńovat, vždyť to přidělává práci např. i prac.úřadu, nemusel bych teď hledat novou práci.
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, každé dokazování bývá obtížné a u prokazování šikany to platí ještě více. Citlivější osoba může za šikanu považovat již to, co jiným zdaleka tak nepřipadá. Pokud by jste se hodlal domáhat náhrady škody, pak Vám nic jiného než soud a dobrý právník nezbývá. Inspektorát práce bez dostatečných důkazů také o věci nerozhodne.
Takže nějaké dostatečně účinné řešení v tomhle budete hledat obtížně.
Dobrý den,
děkuji za odpověď, jenom bych ještě upřesnil svůj dotaz:
dá se lékařský posudek od psychiatra použít jako
důkaz popř.u soudu, že jsem byl v psychickém tlaku
a dala by se z toho dovodit šikana?
Nejsem nijak citlivý, šikana to skutečně byla velká-
různé naschvály, pomluvy atd. Předchozímu zaměstnanci
se stalo stejně jako mně, ale ten s tím nic nedělá.
Myslím ,že by se to nemělo tak nechat.
Děkuji ještě jednou za Vaši odpověď.
Dobrý den, pokud s tím chcete něco dělat, pak jděte za advokátem. Posudek od psychiatra vůbec nemusí prokazovat nějakou šikanu. To by musel být vysloven jednoznačný závěr, že psychické potíže plynou jednoznačně z Vaší práce, ale ani to samo o sobě ještě šikanu neindikuje.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com