uhrazení přípojky kanalizace - spor s obecním úřadem - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

uhrazení přípojky kanalizace - spor s obecním úřadem

Eva Vesela, 29.08.2008 17:09:18

Dobrý den,
obec, v níž se nachází rodinný domek se zahradou v mém vlastnictví, buduje kanalizaci. V současné situaci, kdy domek užívám jen přechodně (léto, víkendy), neuvažuji o zavedení kanalizace do objektu.
Nicméně jsem pro budoucnost měla za to, že bude lepší i pro obec přípojku připravit, aby se později nenarušoval nový povrch silnice, s tím, že za to chci vydat co nejméně peněz, takže přípojka nevede dokonce ani až k hranici mého pozemku. Přesto po mně chce obec zaplatit tuto přípojku, jež je zakončena na obecním pozemku a k hranici mého pozemku zbývá ještě pár metrů.
Má na to právo?
Prý si odsouhlasili, že to budou hradit až na hranici pozemku pouze trvale bydlícím občanům. Nicméně mám za to, že v občanském zákoníku je, že majitel si přípojky, rozvody atd. hradí (buduje či opravuje) až na svém pozemku.
Kdo to má platit?
Děkuji,
Eva Veselá

Re: uhrazení přípojky kanalizace - spor s obecním úřadem

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 15:35:29

Dobrý den, podle §3/3 zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích platí, že vlastníkem vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky (což je samostatná stavba tvořená úsekem potrubí od vyústění vnitřní kanalizace stavby nebo odvodnění pozemku k zaústění do stokové sítě), popřípadě jejích částí zřízených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, neprokáže-li se opak.
Takže není až tak zásadní, kterým pozemkem (jestli Vaším nebo obecním) je vedena. Náklady logicky nese vlastník.
Vaše informace jsou tedy zcela mylné. Za 1) to, co píšete o vlastnictví přípojky není pravda a za 2) něco takového občanský zákoník vůbec neupravuje.

Re: uhrazení přípojky kanalizace - spor s obecním úřadem

Eva Vesela, 05.09.2008 14:34:54

Dobrý den,
děkuji za odpověď.

Prosím, čili kus kanalizační přípojky odbočující od hlavní stokové sítě směrem k mému pozemku (není doveden na hranici mého pozemku a ani jej nechci užívat) je můj a musím jej obci uhradit ?

A je tedy v pořádku, že si obec odsouhlasila, že bude platit přípojky na hranici pozemků občanů trvale v obci bydlících, bude však požadovat úhradu od občanů, kteří zde trvalé bydliště nemají?

Omlouvám se, jestli jsem málo chápavá, a děkuji za odpověď, Eva Veselá

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »