Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Máme baráček a v něm nájemníky.Nájemníci jsou ve výpovědní lhůtě, která končí 31.1.2009.Nájemní smlouva je napsaná na druha, který zemřel a na jeho přítelkyni tudíž přešel nájem.Paní (přítelkyně) se zítra dobrovolně stěhuje pryč.V nájemním bytě zůstává její syn (zletilý).Přejde na něj nějak nájem, když pani dobrovolně odchází?Jak máme postupovat?Paní nemůže podepsat žádný papír ohledně odchodu, jelikož ten syn je její zmocněnec co se týká nájmu.Máme dát žalobu na vyklizení bytu nebo musíme počkat do toho 31.1.2009.Pani chce odhlásit elektriku na syna.Musíme k tomu dát souhlas?
Vzhledem k tomu, že do 31. 1. 2009 zbývají 2 měsíce, asi bych to nechal doběhnout (neboť pochybuji, že žaloba na vyklizení bytu by byla vyřízena dřív).
Odběr elektřiny je vztah mezi nájemníkem a rozvodnými závody (ČET, Eon, ...), nevím, zda se k tomu majitel objektu má vyjadřovat.
Na tiskopisu od elektrárny je kolonka souhlas majitele nemovitosti.Majitel to musí podepsat, že souhlasí s převodem.Musíme dát souhlas pro přepis na syna?
A ještě jestli teda přechází nájem na syna?Kdo nám bude platit nájem a energie?Musíme nájemci najít přístřeší po ukončení nájmu.Musíme ho najít i synovi?
Dobrý den, Rád bych se zeptal na možnosti ukončení nájemní smlouvy na dobu určitou.Máme nájemní smlouvu do konce roku 2015 a rádi bychom se přestěhovali. Ve smluvě jsou citovány pouze možnosti a výpovědní lhůty dle yákona č.116/1990 sb. a §679 Občanského zákoníku. Dá se z této smlouvy nějakým způsobem vyvázat?
Podle toho, co píšete, jde o nájem nebytového prostoru. Zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, na který je odkazováno, stanoví výpovědní důvody a zánik nájmu. Ovšem slabina smlouvy, kterou jste nejspíš s právníkem nekonzultovali, spočívá v tom, že výpověď bez udání důvodů jste si nesjednali a zákon o ní hovoří pouze ve vztahu k nájmu na dobu neurčitou, což není Váš případ.
Jestli smlouva skutečně neobsahuje žádnou jinou možnost výpovědi nebo odstoupení a pronajímatel ani nijak hrubě neporušuje své povinnosti, pak ve Vašem případě bude optimální se na skončení nájmu dohodnout. Pronajímatel však přijde o sjednaný nájem, takže možná nebude souhlasit. Pokud si ale seženete náhradníka, která prostory převezme, pak by s tím mohl souhlasit.
Dobrý den, koupili jsme baráček s nájemnicí v bytě 1+1.Po koupi jsme zjistili, že v domě nemají 1+1, ale 3+1 a bydlí s paní zde i její 2 synové(dospělé).1 syn si přivedl slečnu s dítětem, ale nikomu nic nenahlásil.To asi musí hlásit, že s ním bude bydlet ještě někdo?Přišel nám dopis od bývalého majitele, kde píše, že druhý byt 1+1 byl přidělen na základě žádosti (bylo tady dříve 9 členů rodiny).Mám to brát jako dodatek ke smlouvě a nájem vypočítat z celého 3+1?Nebo mohu nájem vypočíst ze staré smlouvy, kde je 1+1?Nyní tady bydlí už jen 3 osoby.Děkuji
Dobrý den, povinnost hlásit spolubydlící osoby má nájemce, pokud to neučiní do 15 dnů ode dne, kdy došlo ke změně v počtu osob, pak to může být výpovědním důvodem. Jinak by samozřejmě bylo žádoucí, aby se nájemní poměry ve smlouvě upravily podle skutečného stavu.
dobrý den. pronajala jsem si byt od paní Leitnerové ( makléřka Avion), byt patří p. Blažkovi. Posléze jsem zjistila, že p. Blažek je taky makléř Avionu (přitom vůbec nevypadalo že se ti dva znají, jako že určitě když jsou makléři v jedné spol.). P. Leitnerové jsem zaplatila poplatek jakože realitní kanceláři za zprostředkování ve výši měsíčního nájmu ( nechtěla dph), p. Blažkovi jako pronajímateli jeden nájem za měsíc dopředu a vratnou kauci ve výši nájmu i s poplatky.doklady o zaplacení p. Leitnerové mám, stejně jako podepsanou nájemní smlouvu na rok. je vše v pořádku? jsem nyní po několika těžkých životních situacích, a další problémy bych opravdu neunesla. děkuji za odpovědi a vysvětlení
Dobrý den,
osobně na tom nic špatného nevidím. I když pronajímatel pracuje pro RK, je logické, že si touto RK nechá zajistit i pronájem svého bytu a pak je poplatek RK, kauce i 1. nájem zcela v pořádku.
ještě mě napadla otázka, ve smlouvě je pan blažek zapsán jako,, nájemce ( dále jako pronajímatel ) ,,a já jako ,,podnájemce ( dále jako nájemce ),, - neovlivňuje to nijak výrazně smlouvu??
Je to sice stylistická nepřesnost, ale pokud je jinak smlouva srozumitelná a je zřejmé, oč se účastníkům jedná, pak to k neplatnosti nevede.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com