výpověď z organizačních důvodů - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Rozvázání pracovního poměru

Jitka Ullrichová, 08.01.2009 14:56:25

Dobrý den,
mám na Vás dotaz týkající se mojí výpovědi od zaměstnavatele (společnost se prodává, ale zatím prodaná není), kterou jsem dostala podle §53 pís.c), ale jsem momentálně na mateřské dovolené, která mi končí v květnu 2009, ale pracovala jsem ve společnosti na poloviční úvazek během mateřské dovolené a společně s výpovědí tedy dostávám odstupné ve výši 3násobku průměrného výdělku. Zajímá mne, jestli je možné dostat výpověď během mateřské dovolené, i když pracuji na pol. úvazek a zda kdybych nyní byla těhotná jsem v ochranné lhůtě, když výpověď jsem dostala v listopadu 2008.
Ještě mám dotaz, kdyby zaměstnavatel to právo na výpověď měl, zda po ukončení mateřské v květnu se mohu přihlásit už těhotná na pracovní úřad (z čeho by se vypočítala výše podpory), protože jako těhotnou by mne nikdo na pár měsíců nezaměstnal a z čeho se bude i vypočítávat první půl rok mateřské na druhé dítě.
Moc děkuji.

Výpověď z organizačních důvodu v době těhotenství

Linda Hladíková, 05.01.2009 15:22:08

Dobrý den,

naši firmu koupil nový majitel a probíha zde velká reorganizace. Chtěla jsem se zeptat, zda mě mohou z organizačních důvodů vyhodit, ač jsem těhotná a jaká mam v takovém případě práva? Nutno ještě podotknouti, že mám smlouvu na dobu urcitou (ac neurcitou - mam ji na zastup za materskou, ale neni ohranicena datem)

Děkuji předem za rychlou odopověď

s Pozdravem

Linda Hladíková

Re: Výpověď z organizačních důvodu v době těhotenství

Karel Dlouhý, 05.01.2009 19:33:58

Dobrý den,
ZP §53 (1) Zaměstnavatel nesmí dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je mj. v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo rodičovskou dovolenou.
Zákaz výpovědi podle §53 se nevztahuje na výpověď danou zaměstnanci pro organizační změny uvedené v §52 písm. a) a b) (tj. ruší-li se nebo přemisťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část).

Tedy nemůžete dostat výpověď podle písm. c) "stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách".

Re: Výpověď nebo dohoda?

Mgr. Oldřich Topka, 28.01.2008 09:00:46

Dobrý den, obojí je způsob skončení pracovního poměru. Výpověď je jednostranný úkon, protože ho činí pouze jedna strana (zaměstnavatel nebo zaměstnanec). Rozvázání pracovního poměru je pak dvoustranným úkonem, jelikož ho uzavírají obě strany navzájem. Nevýhody z toho žádné neplynou. To se týká okamžitého zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem, což není tento případ.

výpověď z organizačních důvodů

Andrea, 26.10.2007 11:42:28

Dobrý den, mám prosbu. Pracuji ve společnosti, kterou teď koupil jiný majitel. Jako zaměstnanec jsem zůstala. Jednalo se o hotel a nový majitel chce tento hotel od nového roku předělat na centrum pro nemocné. Vzhledem k tomu, že pracuji na recepci, tak si mě tam chtějí nechat, ale nabídli mi práci provozní. Podle všechno je to zodpovědnost za všechno a práce, kterou ani neumím a už nemluvím o tom, že bych na to byla úplně sama. Nechci tohle místo přijmout. Myslíte, že je to možné? Nevím co dělat. Děkuji za radu.

Re: výpověď z organizačních důvodů

Šéfredaktor, 29.10.2007 09:46:39

Dobrý den, nový zaměstnavatel by Vás měl zaměstnat na stávající pozici. Pokud chce, abyste vykonávala jinou práci, musí, resp. měl by Vám nabídnout novou pracovní smlouvu. Pak se sama rozhodnete, jestli jí podepíšete nebo ne. Pokud ne, můžete skončit buď na základě dohody, nebo Vám musí dát výpověď. Doporučuji však, abyste to s novým zaměstnavatelem projednala již nyní.

Mgr. Lucie Jindrová

Andrea, 29.10.2007 17:02:04

Děkuju moc za odpověď. On mi učitě nebude chtít na stávající pozici, protože ta je při tomhle provozu zbytečná a nevyužitá. V případě výpovědi mám nárok na výpověď s odstupným. A jestli ano, tak jak to je? Dva měsíce výpovědní lhůta a tři měsíce odstupné. Děkuju.

Šéfredaktor, 02.11.2007 15:08:39

Dobrý den, ano. V případě výpovědi z organizačních důvodů činí odstupné trojnásobek průměrného výdělku; výpovědní doba činí 2 měsíce.

Mgr. Lucie Jindrová

Andrea, 03.11.2007 12:57:16

Děkuji, tak bohužel na to nepřistoupili. Prý, že nechápou proč by mi měli dávat odstupné a nabízeli mi dohodu. Zatím jsem nic nepodepsala. Protože pro mě nemají momentálně práci na recepci, tak mě chtějí dát jako servírku nebo pokojskou spíš teda uklízečku. S tím jsem nesouhlasila a oni mi řekli, že mě můžou podle zákoníku práce přesunout na jiné středisko. Každopádně mě momentálně nařídili vybrat si 20 dní dovolené.

Šéfredaktor, 05.11.2007 17:27:08

Dobrý den, pro úplnost, dohodu klidně podepište, ale chtějte, aby v ní byl uveden důvod - tedy tentýž jako při podání výpovědi, tj. některý z tzv. organizačních důvodů. I v takovém případě Vám totiž náleží odstupné. Zákoník práce stanoví v § 67 odst. 1, že: Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) NEBO DOHODOU Z TÝCHŽ DŮVODŮ, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Mgr. Lucie Jindrová

Andrea, 05.11.2007 21:06:00

Děkuju za Vaše rady, ještě možná jedna maličkost. Může mě zaměstnavatel přesunout na jinou práci? A když ano, tak za stejné peníze? Mám takový pocit, že na dohodu ani výpověď s odstupným nepřistoupí a budou mě chtít práci znechutit, abych odešla sama.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »