Pracovní smlouva - provize - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Brigáda na prázdniny

Květoslava Ševčíková, 25.06.2010 20:45:25

Dobrý den,

jsem zletilá studentka a jako mnoho jiných jsem i já hledala brigádu na prázdniny. Zde jsem se bohužel setkala i se spoustou zaměstnavatelů, kteří na mě nepůsobili solidní dojem.
Nabízeli školení nebo vyzkoušení si práce ještě před podpisem pracovní smlouvy nebo práci odměňovanou pouze z provozí, při které si veškeré spojené náklady musím hradit sama.
Chci se zeptat, zda je takový postup v souladu se zákoníkem práce a jaké otázky bych měla (kromě výše uvedených) potenciálnímu zaměstnavateli položit, abych postihla i další případné pro mě důležité aspekty.

Děkuji za odpověď

Re: Brigáda na prázdniny

Ivana Zezulová, 25.06.2010 21:59:21

Dobrý den,

nejde o pracovní poměr, ani o dohodu o pracovní činnosti ani o dohodu o provedení práce tzn., že se vůbec neřídí podle ZP.

Naprostá většina těchto "zaměstnavatelů" navíc vyřaduje, abyste si zařídila živnostenský a tedy vlastně podnikala na své triko s jejich produkty.

Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel je povinen zaměstnance proškolit na vlastní (zaměstnavatele) náklady.

"Práce" odměňované pouze z provizí se opět vykonávají na základě živnostenského listu a tzv. mandátní smlouvy - opět nespaají do oblasti pracovního práva.

Mandátní smlouva

Šefčíková, 16.01.2008 15:06:38

Je mandátní smlouva plně platná mezi firmou a OSVČ která má pro firmu sjednávat následující odbyt zboží a zprostředkování zakázek?Máte přehled v jaké rozpětí se provize pohybuje nad 1.000 000Kč?
Děkuji za odpověď.

Re: Mandátní smlouva

Mgr. Oldřich Topka, 21.01.2008 13:52:28

Dobrý den, výše provizí je interní záležitostí každé firmy. Žádný právní předpis nestanoví žádné tabulky či limity, podle kterých se provize počítají. Záleží tedy na každém, jak vysoukou provizi bude svým spolupracovníkům vyplácet.

Pracovní smlouva - provize

Petra Urbanová, 25.10.2007 15:51:24

Jaký druh pracovní smlouvy jde použít v případě práce pouze za provizi, s tím, že pracovník bude pracovat externě a bude pracovat tolik hodin, kolik uzná za vhodné?

Re: Pracovní smlouva - provize

Šéfredaktor, 29.10.2007 10:01:31

Dobrý den, pracovní smlouva je jen jednoho druhu a záleží na jejím obsahu. Další možností pracovněprávního vztahu je výkon práce na tzv. dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti.
Ve Vašem případě však hovoříte o provizi a dělá to na mě dojem, že jde o nějaké zprostředkování smluv. Pokud ano, je spíše vhodné uzavřít smlouvu o zprostředkování, příp. o obchodním zastoupení.
Na takto obecnou otázku však není možné jednoznačně odpovědět.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »