věcné břemeno - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

přístupová cesta

tomas pycha, 16.05.2012 18:59:52

dobrý den
uvažuji o koupi RD. k pozemku na kterém dum leží není bohužel přístupová cesta, stavající majitel využíval příjezdovou cestu přes sousedící statek.. užíváni cesty měl pouze na ustí domluvě.. majitel sousedícího statku nechce umožnit zřízení věcného břemena ohledně užívání cesty, která však na katastrální mapě neexistuje. s pozemkem sousedí jestě 2dalsí pozemky ve vlastnictví fyzických osob.
Chci se optat jeli ze zákona nekdo ze sousedů povinen umožnit přistup k pozemku bez přístupové cesty.

děkuji tomas p.

Energetika

Josef Forman, 21.11.2011 00:56:46

Dobrý den, energetická distrubuční společnost při rekonstrukci a opravě své sítě nám do stejného místa připojení vyměnila starý kabel za nový kabel do našeho domu. Přesněji řečeno do pojistkové skříně, která zůstala na stejném místě. Nyní po nás žádají podepsat věcné břemeno. Podotýkám, že od našeho domu již dále kabel nepokračuje,jsme poslední na trase. Jsme povinni věcné břemeno strpět, nebo stačí jen udělení souhlasu s umístěním tohoto kabelu elektrického vedení. My jsme o výměnu kabelu nežádali.
Děkuji za odpověď. J.Forman

věcné břemeno s obcí ?

Slávka Jirků, 19.08.2011 13:48:21

Dobrý den, má někdo zkušenost s tímto? -kupuji dům, přístupovou cestu dosud vlastní developer, který nechce řešit věcné břemeno s tím, že po dokončení stavby bude přístupová cesta předána obci. Máme se na obci domáhat smlouvy o VB ? Co když někdy nastanou neshody s obcí (nic moc mě nenapadá), nemůže se pak stát, že by nám obec bránila v přístupu k RD? Je to obvyklé, aby se s obcí řešila smlouva o věcném břemeni?

Re: věcné břemeno s obcí ?

právní vrba, 23.08.2011 15:11:12

Pokud bude přístupovou cestu vlastnit obec, není důvod aby vám bránila v jejím užívání jako přístupu k Vašemu RD, samozřejmě nebude-li to v katastru veřejná zeleň či jiný druh zemědělské půdy. Kde ale máte jistotu, že obec předmětné pozemky od developera skutečně "přijme" ?
S vlastnictvím a udržováním cesty jsou spojeny náklady, o přijetí daru či koupi nemovitosti/pozemku rozhoduje zastupitelstvo (nikoliv starosta či rada), které se mezitím může změnit a to "nové" bude mít "na věc" jiný názor, než to "staré!. Doporučuji trvat na věcném břemeni - ani obci by to němelo později vadit, vždyť se to (věcné břemeno) dá kdyžtak zrušit...

Věcné břemeno chůze a jízdy

Petr Novak, 19.07.2011 07:56:41

Dobrý den, koupili jsem pozemek ke stavbě RD a je k němu jedna příjednová cesta která vede i k dalším pozemkům vedle nás. Pozemek na které je cesta má 3 majitele a ti souhlasí se zřízením VB chůze a jízdy v náš prospěch ale 2 z nich jen za úplatu (v řádu desítek tisíc) Mají na to právo? Při koupi pozemku nám makléř RK nic o úplatě za zřízení VB nesdělil. Majitel sousedního pozemku již VB na této cestě má. Jestliže bude VB zřízeno mohou ho majitelé cesty sami zrušit? Děkuji za odpověď.

Re: Věcné břemeno chůze a jízdy

právní vrba, 20.07.2011 16:24:38

Je s podivem, že jste při takové investici, jako je koupě pozemku pro stavbu RD, věřili tuzemskému relitnímu makléři a sami si nezjistili všechny okolnosti, týkající se kupovaného pozemku.
Věcné břemeno mohou zřídit jen všichni spoluvlastníci zatěžované nemovitosti, takže pokud předmětný pozemek není veřejně přístupnou místní nebo účelovou komunikací (v katastru ostatní plocha, ostatní komunikace), buď za zřízení věcného břemen zaplatíte, nebo se o přístup budete soudit. Věcné břemeno se zřizuje smlouvou a nelze je "zrušit" jednostranně.

vedení čez

karolina josková, 16.05.2010 10:35:13

dobrý den přeji,
koupila jsem úzký pruh pole cca 15 m v chko II zóna, ráda bych pozemek vrátila do původního stavu.. tj vysázela remízek, pastvinu a založila malý sad. Bohužel přes pozemek vedou dráty čezu,a to i přesto že není v katastru zřízeno věcné břemeno.. Mám nějakou šanci nechat vedení přeložit.. se zřízením věcného břemene nebudu souhlasit... děkuji za odpověď..

Cesta - věcné břemeno

Romana Prokešová, 29.04.2010 19:48:10

Dobrý den,
po babičce s dědou, jsme odkoupili RD , vyplatili jsme podíly tetě a strejdovi a začali jsme s rekonstrukcí RD. K domu je nezpevněná příjezdová cesta, tato cesta je zanesena v mapách jako komunikace. Cesta patří dvěma vlastníkům, ale nemáme na tuto cestu věcné břemeno. Cesta je nezpevněná, příjezd po ní je možný pokud je sucho, tedy v období od cca dubna do října. Chtěli jsme tuto cestu zpevnit, ale vlastníkům se toto moc nelíbí. Cesta byla původně obecní, ale pak, nevím přesně, jak byla prodána možná předána těmto vlastníkům (restituce), aniž by se vyřešilo věcné břemeno a případný přístup k tomuto našemu RD
(stalo se tak ještě za života prarodičů). Vlastníci cesty nám naštěstí nedělají, žádné problémy s příjezdem. Bohužel o věcném břemeni nechtějí ani slyšet. Prosím, jak toto nějak rozumně vyřešit, jak věcné břemeno, tak zpevnění cesty. Děkuji.

Věcné břemeno chůze po pozemku

Lubomír Barák, 08.04.2010 21:24:53

Dobrý den,
po rodičích jsem sdělil chalupu s pozemkem.Uprostřed tohoto pozemku má můj soused malou zahrádku. Do zahrádky samozřejmě chodí přes můj pozemek a to více než dvacet let.Chtěl bych se zeptat, jestli mohu sousedovi určit vstup do zahrádky z jiné části mého pozemku asi o 20 metrů dále, aby nenarušoval moje soukromí a nechodil(doslova)pod okny mojí chalupy.Podotýkám, že soused nemá zřízeno věcné břemeno.
Děkuji za odpověď

Re: Věcné břemeno chůze po pozemku

Milan Zeman, 09.04.2010 08:59:32

Váš soused právo odpovídající věcnému břemenu vydržel, ovšem pravděpodobně nepodal návrh na vklad tohoto stavu do katastru nemovitostí. Proto se s ním můžete písemně dohodnout kudy bude do zahrádky vstupovat a podat návrh na vklad tohoto stavu do katastru.

Re: Věcné břemeno chůze po pozemku

Lubomír Barák, 10.04.2010 08:35:05

Dobrý den,
chtěl bych se ještě zeptat ohledně mého minulého dotazu ve věci věcného břemene chůze po pozemku ze dne 8.4. Se sousedem nemám dobré vztahy. Tudíž jakákoli dohoda s ním není možná. Můžu mu tedy určit vstup do jeho zahrádky z jiného místa mého pozemku, aniž bychom spolu uzavřeli jakoukoli dohodu? Děkuji za odpověď.

Věcné břemeno chůze po pozemku

Lubomír Barák, 08.04.2010 21:23:59

Dobrý den,
po rodičích jsem sdělil chalupu s pozemkem.Uprostřed tohoto pozemku má můj soused malou zahrádku. Do zahrádky samozřejmě chodí přes můj pozemek a to více než dvacet let.Chtěl bych se zeptat, jestli mohu sousedovi určit vstup do zahrádky z jiné části mého pozemku asi o 20 metrů dále, aby nenarušoval moje soukromí a nechodil(doslova)pod okny mojí chalupy.Podotýkám, že soused nemá zřízeno věcné břemeno.

věcné břemeno

Petra Krbcová, 02.04.2010 15:12:46

v roce 2007 jsem si koupila byt s příslušenstvím (není specif.)od majitele bytového domu. V té době jsme se dohodli, že budou ve sklepě domu vybudovány sklepní kóje a že mi bude pak jedna přidělena /bohužel se jednalo pouze o ústní dohodu/ V roce 2008 majitel domu udělil plnou moc pánovi X., který měl zajistit postavení kójí, opravy a rozprodej zbývajících bytů. Když byly kóje postaveny a větší část domu rozprodána po bytech, chtěli jsme jednu kóji, pán X. nám sdělil, že pokud to nemáme ve smlouvě, nemáme na kóji nárok. S majitelem, který nám prodal byt a který vlastní ještě menší část domu jsme se dohodli na dodatku ke smlouvě, že příslušenstvím bytu uvedeným ve smlovuě je sklepní kóje s tím, že nám dá půl kóje, kterou ještě vlastní a která není ještě panem X. prodána. Pan X však namítá, že má od pana majitele věcené břemeno užívání a do kóje nás nechce pustit, i když už v ní máme věci. Máme nárok na kóji, když je již dodatek podepsán a v době prodeje bytu nebylo žádné věcné břemeno?

Věcné břemeno práva jízdy a braní vody ze studny.

Jindřich Blažek, 22.01.2010 13:55:10

Dobrý den.Podle zákona 151 p občanského zákoníku zaniká za určitých podmínek věcné břemeno.Nemám k dispozici občanský zákoník.Máte prosím s tímto nějakou zkušenost?Po jaké době zaniká ze zákona věcné břemeno když není uplatňováno ani jednou stranou po dobu 20 let.Děkuji za odpověď.

Re: Věcné břemeno práva jízdy a braní vody ze studny.

Karel Dlouhý, 22.01.2010 18:46:21

Viz na tomto webu: Úplná znění / Občanské právo / Občanský zákoník.

Re: Věcné břemeno práva jízdy a braní vody ze studny.

Jindřich Blažek, 23.01.2010 11:55:24

Děkuji za inormaci,pokusím se to dohledat.Pěkný víkend.
Jindra.

tahanice o ideální polovinu

Marek Dreiseitl, 05.01.2010 15:15:15

dobrý den.prosím vás máme problém s ideální polovinou.moji rodiče se začali soudit o to co jim dlouho patří.zhruba tak asi 25 let nemohli na sve polovině nic dělat.teď se zacali soudit a verdikt zni asi takhle.zaplatit vsechny soudní výlohy,majetek se dělit nebude a pokud by někdy uvažovali o prodeji,tak jen jedině s rodiči mych rodičů jako vecne břemeno.problém je v tom,že mojeho otce jeho otec všechno přepsal na svou dceru a mým rodičům zustalo jen to,co jim odkázala tátova babička.jde o veliky statek,který jde rozdělit na dvě jednotky.geometra už tam rodiče měli.ale soud rozhodl jinak.navic prý to že rodiče se o to své /teda aspon se domnívali,ze by to jednou byla ta jejich polovina/hodně starali.mraky peněz do toho investovali a teď tohle.verdikt??nejde to rozdělit.a to že tam nacpali tolik peněz je jen jejich problém.druhá strana /ta ktera nechtěla dopustit aby se to rozdělilo/ se teď raduje.prosím poraďte někdo.rodiče jsou už zoufalí.má cenu se odválavat?

Re: tahanice o ideální polovinu

Karel Dlouhý, 05.01.2010 19:33:15

poraďte někdo.má cenu se odválavat?

To se nedá poradit na základě takto stručného popisu, nýbrž jen po prostudování veškerého spisového materiálu, zejména textu žaloby a rozsudku.

Tedy poraďte se s advokátem.

omezování vlastnického práva

Jana Procházková, 04.01.2010 12:54:30

Dobrý den, máme v domě problém se sousedy, kteří nám brání ve vstupu do našeho sklepa.Bohužel naše jediná přístupová cesta je přes jejich sklep.V současné době již poněkolikáté vyměnili zámek u dveří, se slovy,že byt nekoupili s námi a že do sklepa nás pustí jen pod jejich dohledem pokud slušně poprosíme.Co můžeme dělat,abychom měli přístup 24 hod.denně ke svému majetku? Děkuji

dar části nemovitosti

Daniela Novotna, 01.12.2009 10:20:54

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, když daruji dceři 1/3 domu, kde bydlím jak si zajistit, aby později dům ona nebo dědici neprodali.Nebo když mám většinu musí mít k prodeji můj souhlas? Nebo je lepší dát do darovací smlouvy osobní závazek či věcné břemeno.
A v případě VB bylo by třeba něco platit. Děkuji za radu.

Re: dar části nemovitosti

Petra Janátová, 20.01.2010 15:27:00

Dobrý den, darováním podílu na nemovitosti Vaší dceři by se z vás stali podíloví spoluvlastníci. Pokud by následně chtěla dcera svůj podíl převést, měla byste předkupní právo (výjimkou by bylo, pokud by podíl převáděla na osobu blízkou. V případě jejího úmrtí, by její podíl byl předmětem dědického řízení. Doporučovala bych Vám tedy do darovací smlouvy zakotvit ustanovení o zřízení věcného břemene. Věcné břemeno je možné zřídit úplatně i bezplatně, záleží na dohodě účastníků této dohody. Jelikož se věcné břemeno zapisuje do katastru nemovitostí, je nutné uhradit poplatek za tento vklad.

pěstování květin na dvorku

Milan Cvrkal, 13.07.2009 09:35:54

Dobrý den. Vlastním uzavřený dvorek, jehož jednu stranu tvoří zeď domku souseda. Soused tvrdí, že na mém dvorku nesmím mít umístěny truhlíky s květinami blíže než 100 cm od zdi jeho domku. Je to skutečně pravda či nikoli? Který předpis tuto problematiku upravuje? Děkuji za odpověď.

Smlouva o uzavření budouí smlouvy o zřízení věcného břemene a o právu stavby

Jakub Trpiš, 28.06.2009 23:41:25

Společnost ČEZ nám zaslala tento dokument, kde přes náš pozemek chtějí vézt zemní vedení NN (je to asi 20 m). Nabídli nám za to finanční náhradu 1000 kč. Jaký je obvyklý poplatek za tento druh povolení? Děkuji předem za Vaši odpověď

věcné břemeno

Jitka Fugnerová, 29.01.2009 07:43:30

Dobrý den, zajímá mě, zda je možné převést družstevní byt do osobního vlastnictví, pokud má družstvo na svém majetku věcné břemeno (zde konkrétně používání schodiště nečleny družstva).Prý dokud břemeno nezmizí tím, že se všichni obyvatelé domu stanou členy družstva a břemeno tak zanikne, to nelze. Děkuji J.F.

věcné břemeno

dagmar steidlova, 19.01.2009 17:07:44

Dobrý den,
uvažujeme o koupi 2. poloviny dvojdomku (1 polovinu vlastníme). Majitelka domu je ve vážném stavu a dlouhodobě v ústavu, byla jí stanovena veřejná opatrovnice. V domku teď žije, trvale hlášený, její druh, alkoholik. Původně verze prodeje domu byla ta, že se prodá a z výtěžku koupí danému muži např. garsonka, takže nový majitel bude mít domek prázdný. Nyní se situace změnila a domek se má prodávat i s touto osobou.
Co by tato situace prosím pro nás obnášela? Nevíme, zda za této situace do koupi jít. Děkuji za informaci.

věcné břemeno v nerušeném přístupu a příjezdu k domu

Petr Čermák, 26.11.2008 17:31:32

Dobrý den.Jsem majitelem bytu v domě,kde je další soukromý byt,dva byty majitele domu,sídlo kanceláře,mycí linka vozidel a restaurace.Dům je na parcele společně s autodílnou a čerpací stanicí,kdy prostor dvoru je vyasfaltován a před domem,kde je byt,jsou vyznačena parkovací místa. Vjezd do dvora není nijak omezen či označen, stejně jako parkovací místa.V kupní smlouvě mého bytu a v KN je zapsáno věcné břemeno v nerušeném přístupu a příjezdu k domu.Problém není s vjezdem,ale s parkováním vozidla.Nikde se mi nepodařilo vyhledat,zda je nějak omezena doba příjezdu na pozemek,tedy i samotné parkování.Nejde o parkováním mého vozidla (zatím),ale o parkování osobního vozidla zaměstnavatele,které užívám s jeho souhlasem mimo pracovní dobu.Ještě jednou podotýkám,že ve dvoře je několik provozoven,kam zákazníci přijíždějí s vozidly a zde bezplatně parkují.Majitel mi parkování s tímto konkrétním vozidlem zde zakázal nebo pouze s úhradou parkovného. Děkuji za odpověď.

Napojení na kanalizaci přes cizí pozemek

Eva Černá, 20.11.2008 12:58:59

Zajímám se o koupi pozemku, který je možné napojit na kanalizaci pouze přes sousední cizí pozemek. Má vlastník sousedního pozemku nějakou povinnost umožnit mi napojení na kanalizaci přes svůj pozemek, nebo všechno záleží na tom, jak se dohodneme (pokud se vůbec bude chtít dohodnout)?

Věcné břemeno vs.hypotéční úvěr

Petr Skoumal, 12.11.2008 13:26:27

Dobrý den,předem se velice omlouvám,zda je podobný dotaz již někde zodpovězen.Já i bratr jsme vlastníky 1/12 rodinného domu a maminka 1/5,kterou mi chce darovat.Bylo mi doporučeno zřídit věcné břemeno jejího dožití,což ale (vzhledem k dalším faktorům jako stáří domu a moji invalidity)snižuje reálně na nulu poskytnutí hypot.úvěru.Bez věcného břemena pak prý maminka může v případě mého úmrtí a bratrovi zlovůle skončit na dlažbě.Jsem ochoten podepsat jakýkoliv rovnocenný dokument,garantující její doživotní bydlení,ale nechci nést břímě věc.břemena,díky němuž bychom se všichni v případě nějakého nečekaného problému mohli skončit ve velice svízelné situace.Na vyplacení jeden druhého bohužel nemáme.Co mi prosím doporučujete?Děkuji velice a přeji hezký den.P.Skoumal

Re: Věcné břemeno vs.hypotéční úvěr

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.11.2008 14:32:49

Dobrý den,
jestliže nemáte manželku nebo děti, v případě Vaší smrti by v dědickém řízení Váš majetek zdědila matka; příp. můžete sepsat závěť, v níž jí všechno odkážete.

VB - pristup k pozemku

Vesna mar, 11.11.2008 22:35:09

Jak dlouho trva (maximalne) zrizeni VB prava prijezdu a vedeni siti k pozemku?

Re: VB - pristup k pozemku

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.11.2008 09:44:22

Dobrý den,
věcné břemeno není nijak časově omezeno. Vzniká zápisem tohoto práva do katastru nemovitostí a stejně tak zaniká jeho výmazem. Zaniká z některých zákonem uvedených důvodů v § 151p občanského zákoníku.

Re: VB - pristup k pozemku

Šárka Chytilová, 17.01.2009 21:41:40

Dobrý den. Před třemi lety jsme koupili chatu a příjezdovou cestu vlastnilo zemědělské družstvo. Loni cestu koupil soused s bratrem a povolil nám vjezd na chatu poze ústně. Ráda bych v této věci i do budoucna měla jasno a chtěla bych s ním sepsat určitou dohodu, aby i mé děti v připadě dědictví měli tuto věc podloženou písemně.Je nutné věcné břemeno- příjezdová cesta mít zapsánou v kat. uřadu? Stačí pouze sepsat dohodu a nechat notářsky ověřit podpisy. Děkuji předem za odpověd

dar bytu

Bohuslav Nedorost, 08.10.2008 08:14:23

Dobrý den,máme problémek,který byste mi mohli pomoci prosím vyřešit.Žijeme se ženou a dětmi v panelákovém bytě s tchýní.Byt je v jejím osobním vlastnictví,i když jsme my zaplatili polovinu kupní ceny.Tchýně by chtěla přepsat byt na dceru(mou ženu)formou daru,ale požaduje smlouvu s VB na dožití.Musíme mít na byt odhad,jaké je procento daně z odhadní ceny??? Ještě prosím jednu odpověď...Má žena má další 3 sourozence.První byl ve výkonu trestu a po tomto trestu(je to už 20let)se po něm slehla zem,druhý se odstěhoval a 10 let nebyl doma,nestýká se s matkou a totéž se třetím sourozencem,který 8 let nejeví o matku zájem.Mohli by dar nějak napadnout,když doteď ani neví,kde bydlíme?..Děkuji mnohokrát..Bohuslav Nedorost,Lovosice

Re: dar bytu

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 14:29:19

Příště si nejprve projděte pravidla diskuzí a nevkládejte v rozporu s nimi opakovaně ten samý dotaz!

darování s VB

Bohuslav Nedorost, 07.10.2008 08:52:17

Dobrý den,máme problémek,který byste mi mohli pomoci prosím vyřešit.Žijeme se ženou a dětmi v panelákovém bytě s tchýní.Byt je v jejím osobním vlastnictví,i když jsme my zaplatili polovinu kupní ceny.Tchýně by chtěla přepsat byt na dceru(mou ženu)formou daru,ale požaduje smlouvu s VB na dožití.Musíme mít na byt odhad,jaké je procento daně z odhadní ceny??? Ještě prosím jednu odpověď...Má žena má další 3 sourozence.První byl ve výkonu trestu a po tomto trestu(je to už 20let)se po něm slehla zem,druhý se odstěhoval a 10 let nebyl doma,nestýká se s matkou a totéž se třetím sourozencem,který 8 let nejeví o matku zájem.Mohli by dar nějak napadnout,když doteď ani neví,kde bydlíme?..Děkuji mnohokrát..Bohuslav Nedorost,Lovosice

Re: darování s VB

Mgr. Oldřich Topka, 08.10.2008 14:27:40

Dobrý den, jděte na http://www.pravnik.cz/forum/topic-22.html, tam je tohle všechno popisováno nesčetněkrát.
Sourozenci darování napadnout mohou, ale pokud bude dobře sepsaná smlouva, pak se ničeho nedomohou. Darování mezi matkou a dcerou je od daně osvobozeno. Bude se však platit daň z převodu nemovitosti za zřízené věcné břemeno, o podrobnostech se informujte na finančním úřadu. Daně nejsou předmětem této poradny.

Věcné břemeno

Jitka Křížková, 11.09.2008 15:01:42

Dobrý den, jsem majitelkoou ideální poloviny rod. domu s přilehlými pozemky. Já i druhá majitelka jsme se dohodly na věcném břemenu v naší nemovitosti pro moji matku. Věcné břemeno bylo zapsáno. Dnešního dne byla prostřednictvím sms moje matka vyzvána finančním úřadem o uhrazení 1% odhadní ceny na základě výše zmiňovaného zápisu. Chci se jen zeptat zda je toto normální postup a zda má moje matka cokoliv hradit.
Velice Vám děkuji za odpověd.

J. Křížková

Re: Věcné břemeno

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 13:10:11

Dobrý den, i při zřízení VB se platí daň z převodu nemovitostí. Matka by měla obdržet daňový výměr, SMS není sama o sobě úředním rozhodnutím, ale na její daňové povinnosti to nic nemění. Není na tom nic, co by nebylo v souladu s právem.

vecne bremeno

Tereza Chalupníková, 09.09.2008 22:23:54

Dobry den, prosim Vas o radu. Jsem vlastnikem bytu, kde bydli jen muj otec. Pro jeho dusevni klid a jistotu chtela bych zridit vecne bremeno na dozivotni uzivani tohoto bytu a podat navrh na zmenu do Katastru.Jaky je postup v tomto pripade? Musim sepsat s tatou nejakou smlouvu? Nebo staci jen podani navrhu na zmenu do Katastru? Byt otci nedaruji, zustane i nadale v mym vlastnictvi. Jde jen o zrizeni vecneho bremena na dozivoti pro otce. Predem Vam dekuji za odpoved. Tereza Ch.

Re: vecne bremeno

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.09.2008 11:21:38

Dobrý den,
musíte s otcem sepsat smlouvu o zřízení věcného břemene - jinak byste neměla katastru co předkládat.

Zřízení věcného břemene

Jaroslav Kučera, 08.09.2008 17:18:34

Dobrý den. Rád by jsem se zeptal zda je skutečně nutné, dle §25 odst. 5. zák. č. 458/2000 Sb, zřizovat věcné břemeno na pilíř s elektro přípojkou NN, který stojí přímo na hranici pozemku. Pilíř navíc vlastník nemovitosti (rodinného domku) sám na své náklady přestavěl a původní zařízení, které zde osadila energetická společnost, rozšířil o další zařízení. To vše samozřejmě se souhlasem energetické společnosti. Půdorysný rozměr pilíře a tedy i předmětná část pozemku parcely činí cca 1,6x0,4m, přičemž delší hrana kopíruje hranici pozemku a celý pilíř je součástí plotu.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Re: Zřízení věcného břemene

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 13:07:18

Dobrý den, pilíř na hranici pozemku sice stát může, ale pokud zasahuje do cizího pozemku (a to jistě zasahuje), pak je energetická společnost povinná VB zřídit a nezáleží na jejím uvážení, jestli ano nebo ne.

věcné břemeno

Eva Kačurová, 07.09.2008 13:58:03

Přes náš pozemek přímo u rodinného domu procházeli dříve příbuzní a pak další majitelé sousedního pozemku bez toho, že by bylo zřízeno věcné břemeno na naší nemovitost a nebo zde byla regisrována cesta (pozemek je veden jako náš dvůr i když dosud nebyl oplocen). Průchod jsme vždy povolovali, ale průjezd vzhledem ke stáří rod.domu ne. Nyní zakoupili sousední nemovitost nové majitelé, kteří i přes upozornění, že nepovolíme průjezd vozidel přes náš pozemek a že vlastně koupili nemovitost velmi předraženou vzhledem k tomu, že nemá přístupovou cestu, naše podmínky nerespektují a bez povolení odstranili zábranu a projíždí v době naší nepřítomnosti přes náš pozemek. Nyní tvrdí, že mohou soudně vyžadovat zřízení VB. Otázka: Je možné, aby bylo vydáno soudní rozhodnutí o VB, které by ve svých důsledcích poškozovalo náš majetek? Rodinný dům je starý a velmi trpí otřesy projíždějích vozidel.
Děkuji předem za oopověd.

Re: věcné břemeno

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 13:18:06

Dobrý den, pokud není k jejich nemovitosti jiná přístupová cesta, pak se skutečně mohou domáhat zřízení VB. Rozhodnutí soudu nelze předem odhadnout, protože jde o kolizi zájmu sousedů na přístupu k jejich domu a Vašeho zájmu na ochraně nemovitostí. Mezi tím by nemělo dojít ke zjevnému nepoměru, ovšem v přístupu je nakonec nijak podstatně omezovat nemůžete.

ručení domem s věcným břemenem

jcobss jcobss, 05.09.2008 09:15:11

Dobrý den, chci se zeptat, otec mi chce darovat dům, ale má v něm doživotní břemeno babička, chtěl bych si vzít hypotéku a tímto domem ručit, je to možné? Děkuji za odpověď.

Re: ručení domem s věcným břemenem

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 05.09.2008 09:27:45

Dobrý den,
to je otázka, kterou byste měl adresovat konkrétní bance, jež Vám hypotéku bude poskytovat - to záleží zcela na nich.

Věcné břemeno

Halarová, 01.09.2008 13:05:41

Dostala jsem darem rodinný dům, zděnou kůlnu a zahradu. Na obou dvou nemovitostech vázne věcné břemeno na dožití, které je zřízeno bezplatně. Ve smlouvě o věcném břemeni je dále uvedeno, že oprávněný z VB bude hradit náklady spojené s údržbou uvedených nemovitostí a rovněž bude hradit spotřebu elektrické energie a vody. Dárce mi nepředal klíče k rodinnému domu s odvoláním, že předešlý vlastník mu je nedal (toto mám uvedeno i v darovací smlouvě). Prakticky užívám jen kůlnu a zahradu. Dotaz: V rodinném domě (od kterého nemám klíče, ale jsem vlastníkem), kde žije pouze oprávněný z VB se v krátké době za sebou porouchal bojler a plynový kotel. Prosím o radu kdo hradí opravu a kdo zajišťuje tuto opravu? Děkuji moc za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 13:13:53

Dobrý den, podle §151n občanského zákoníku platí, že pokud se účastníci nedohodli jinak, je ten, kdo je na základě práva odpovídajícího věcnému břemeni oprávněn užívat cizí věc, povinen nést přiměřeně náklady na její zachování a opravy.
Ovšem Vy jako vlastník máte také své povinnosti k nemovitosti. Optimální je, pokud se strany na nějakém řešení dohodnout. Jinak totiž o tom musí rozhodnout soud.

Je nutné zřízení věcného břemene?

Monika Príbelová, 26.08.2008 07:51:27

Obec má v úmyslu vybudovat na své náklady kanalizaci, předložila mi, jako vlastníku pozemku, kde bude vedena přípojka k mému domu, smlouvu o budoucí smlouvě o zřízení věcného břemene dle par. 50a a násl. a par. 151n a násl. občanského zákoníku. Souhlasím se zřízením kanalizace v obci, vybudováním připojky k mému domu přes můj pozemek, aby přípojka byla vlastnictvím obce, či pověřeného provozovatele, ale nechci mít v katastru zřízeno a zapsáno jakékoli věcné břemeno na můj pozemek. Je možné, aby přípojku vybudovali, aniž bych dala souhlas se zřízením věcného břemene, resp. když dám pro potřeby stavebního řízení pouze souhlas se stavbou přípojky. Tzn. nesouhlasím s vyznačením omezení vlastnického práva na svém pozemku, přičemž jsem ochotna smluvně se zavázat, že umožním obci, či provozovateli přístup k jejich zařízení, ale ne formou věcného břemene.

Re: Je nutné zřízení věcného břemene?

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 14:48:49

Dobrý den, kdyby to nepotřebovali řešit věcným břemenem, pak by se na Vás s takovým návrhem neobraceli. Sice s nimi můžete vyjednávat, jestli by nepřistoupili na jiný způsob řešení, ale nakonec by jste se také mohla dočkat vyvlastnění v podobě omezení Vašeho vlastnického práva a zřízení VB státní mocí podle zákona, protože práva k pozemkům a stavbám, potřebná pro uskutečnění staveb nebo jiných veřejně prospěšných opatření, lze odejmout nebo omezit, jsou-li vymezeny ve vydané územně plánovací dokumentaci a jde-li o veřejně prospěšnou stavbu dopravní a technické infrastruktury, včetně plochy nezbytné k zajištění její výstavby a řádného užívání pro stanovený účel.

rada nad zlato

Eva Krupová, 25.08.2008 13:48:50

Dobrý den, jsem vdova, rovněž můj přítel je vdovec.
Již třetím rokem bydlí spolu s nezl.synem v RD mém a mých dvou zletilých dcer( já 1/2 a dcery po 1/4).
Z prvního manželství má přítel další 3 zletité děti. Mé
dcery obě studují, a jeho nejml.syn má 9 let.
Jde mi o to, že přítel investuje do domu,který není jeho.Jak bych měla řešit to, že kdyby se mi
něco stalo,aby nemusel z domu i se synem odejít.
Vím,že mu mohu darovat z mé části, pak by však v případě jeho smrti měly nárok na dědictví i jeho 4 děti. Také vím o věcném břemeni, bylo by to pro něj
i pro syna? To pak znamená, že by si mohl po mé smrti
přivést přítel do své části kohokoli, rovněž pak i jeho
syn? Nechci ani já ani mé dcery připravit přítele
o střechu nad hlavou, ale také nechci, aby přítel a jeho děti připravily mé dcery o totéž.
Poraďte prosím. PS: a není lepší nic nemít??

Re: rada nad zlato

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 14:43:47

Dobrý den, doporučuji, aby jste tohle projednali přímo u notáře nebo advokáta. Ve hře je příliš mnoho potenciálních dědiců a vybalancovat jejich zájmy nebude nic jednoduchého. Úplně spravedlivě to ale tak jako tak stejně nikdy nevyřešíte. Způsobů, jak tohle řešit je více, konečné rozhodnutí o tom, jestli budete něco darovat, jinak převádět nebo zřizovat je však stejně jen na Vás. Pokud by měl syn druha právní důvod k užívání části nemovitosti, pak by mu nešlo bránit v tom, aby prostor užíval i se svou budoucí partnerkou.

Polemiku o tom, jestli není lepší nic nemít, probírejte raději na serverech, kde lidé řeší filosofické a existenciální otázky, to do téhle poradny nepatří.

věcné břemeno

renata pokorná, 20.08.2008 10:32:54

Dobrý den , prosím o radu.Jsem majitelka nemovitosti ke které je jediný možný příjezd.Když jsem si nemoviotost kupovala, bylo mi majitelkami slíbeno pozdější věcné břemeno.Bohužel se tak nestalo a já jsem byla donucena poslat žádost k soudu na zřízení vb.Okresní sou mojí žádost zamítl i když šetřil na místě samém a přesvědčil se že tam jiný přístup opravdu není.zamítl to s tím , že mi majitelky daly nájemní smlouvu.proto jsem se odvolala ke kraj soudu a oni to zamítli také.v rozsudku uvedli, že existuje náj smlouva a vb nebude zřízeno. asi po půlroce po rozsudku mi majitelky cesty daly roční výpověd z nájemní smlouvy.1,srpna mi uplynula výpověd lhůta a já nemám přístup ke své nemov.prosím poadte mi, co mám dělat,Jsem zoufalá, kdybych to chtěla prodat, tak mi bylo řečenože moje nemovitost má 0 hodnotu.Majitelky nemovitosti, kterou jsem koupilai s pozemkem kolem jsou zároven majitelkami přilehlé cesty.Vše dostali vráceno v restituci.nakonci cesty je brána, kerá je zamčena.

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 14:34:36

Na tohle již odpověď máte jinde, protože na rozdíl od ostatních tazatelů nerespektujete pravidla a stejné příspěvky vkládáte opakovaně do různých diskuzí!

věcné břemeno

petra zvonková, 16.08.2008 11:18:01

Dobrý den, mám jeden dotaz dostaly jsme darem od matky RD pod podmínkou že se stane věcným břemenem, s tím jsme souhlasily a teď k otázce může matka jako věcný břemeno dát bez našeho souhlasu trvalý příkaz k bydlení našeho RD někomu jinému? Děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 14:19:01

Dobrý den, užívání nemovitosti, tedy věcné břemeno, je v tomto případě dáno jen matce. Jestli bude někdo s ní sdílet domácnost, to záleží na ní, ale aby dala někomu takový "příkaz" (aniž je zřejmé, co tím myslíte), aby prostory užíval místo ní, tak to je porušení smlouvy nebo ujednání o zřízení břemene.

petra zvonková, 18.08.2008 20:01:19

Dobrý den ještě k té mé otázce ono je to trochu složitější matka (věcný břemeno) chce dat trvalý pobyt určité osobě aby byla někde nahlášená, ale bude ta určitá osoba bydlet někde jinde kde ji trvaly pobyt nedají. My stím nesouhlasíme tak se ptáme jestli může matka (věcný břemeno) té osobě poskytnout trvalý pobyt bez našeho svolení. Děkuji za odpověd

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 14:33:03

Dobrý den, k přihlášení k TP musí mít osoba buď nájemní smlouvu nebo souhlas pronajímatele, což matka není. O podrobnostech se informujte na matrice.

Smlouva o zrušení věcného břemene

Jakub Šimík, 15.08.2008 10:36:11

Dobrý den, chci se zeptat, potřebuju napsat Slouvu o zrušení věcného břemene. Původní darovací smlouva byla sepsána s mým otcem babičkou a dědou na dožívotní užívání domu. Můj otec ale zemřel, tedy nyní jsme majiteli já, moje matka a sestra. Matka se sestrou mi dali plné moci k tomu at můžu dům prodat, tedy řeším situaci se zrušením toho věcného břemene už jen s babičkou, děda umřel. Nějaké vzory smluv jsem si našel na internetu. Tedy povinný budu já, matka a sestra a oprávněný moje babička? Dále když budu mít smlouvu sepsanou, z úřadu mám dohodnutého pracovníka z matriky co osobně navštívi babičku a bude dohlížet na pravost podpisu.Bude takový postup správný? Babičce je totiž 90 let a je nemohoucí.

Re: Smlouva o zrušení věcného břemene

Lucie Jindrová, 15.08.2008 10:38:34

Dobrý den,
ano, povinným z věcného břemene je vlastník nemovitosti a oprávněným ten, v jehož prospěch je věcné břemeno zřízeno. Pak jen tuto dohodu s ověřeným podpisem je třeba vložit do katastru nemovitostí.
Do dohody by bylo rovněž vhodné dopsat, že děda již zemřel.

Trvalé břemeno na příjezdovou cestu

Jana Tesarova, 12.08.2008 07:31:09

Dobrý den. Koupili jsme s manželem dům, který má dvě přístupové cety které jsou na soukromých pozemcích sousedů (Do teď užívané všemi stranami, nyní sousedé plánují uzavření cest plotem).Oba majitelé přislíbily že by pro nás sepsali věcné břemeno, ale vázající se jen na konkrétní osoby(naši rodinu jmenovitě). Pokud bychom ale chtěli tento dům v budoucnu prodat, byl by znehodnocen, jelikož by neměl přístupovou cestu ke vchodu. Mají na to právo? Můžeme požadovat po jedné straně trvalé břemeno na číslo popisné, jelikož už by to byla poslední a jediná přístupová ceta? Pokud nesouhlasíme s trvalým břemenem na jména konkrétních osob, mohou si sousedé pozemky(cesty) uzavřít?

Re: Trvalé břemeno na příjezdovou cestu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.08.2008 08:51:01

Dobrý den,
věcné břemeno by mělo být vázáno na Vaši nemovitost, nikoli na Vás. Na Vašem místě bych sousedům sdělila, že buď bude zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy k nemovitosti, nebo podáte žalobu soudu a necháte soud, aby svým rozhodnutím toto věcné břemeno založil.

dědictví věcného břemene

Blanka Ketzerová, 12.02.2009 11:45:49

Dobrý den,prosím o radu:
1)Otec mi chce darovat dům,v němž má i s manželkou (mou nevlastní matkou),trvalé bydliště.Bydlí už přes 20 let na přechodné adrese v domě,který jeho manželka předala svému synovi,mému nevlastnímu bratrovi.V domě,který mi chce darovat,si chce pro sebe zřídit věcné břemeno na 2 místnosti.Vztahuje se toto břemeno automaticky také na jeho manželku,když zde má trvalé bydliště?A má jeho manželka dědické právo na toto věcné břemeno v případě otcovy smrti?Ona má věcné břemeno v domě,který dala svému synovi.Má otec dědické právo tohoto jejího břemene?
2)Mám povinnost finančního vyrovnání se svými bratry (vlastním i nevlastním),když mi otec dům daruje?A pokud ano,v jaké výši?
3)V r.1981 nám zemřela matka,v r.1990 a 1995 její rodiče,naši prarodiče.Bydleli v domě se svým synem, naším strýcem.Máme nárok na dědictví?Nikdy jsme nebyli přizváni k dědickému řízení,strýc s námi nekomunikuje.Četla jsem,že dědické právo je nepromlčitelné.
Děkuji za odpověď, hezký den
Blanka

dědictví věcného břemene

Blanka Ketzerová, 12.02.2009 12:18:41

Dobrý den,prosím o radu:
1)Otec mi chce darovat dům,v němž má i s manželkou (mou nevlastní matkou),trvalé bydliště.Bydlí už přes 20 let na přechodné adrese v domě,který jeho manželka předala svému synovi,mému nevlastnímu bratrovi.V domě,který mi chce darovat,si chce pro sebe zřídit věcné břemeno na 2 místnosti.Vztahuje se toto břemeno automaticky také na jeho manželku,když zde má trvalé bydliště?A má jeho manželka dědické právo na toto věcné břemeno v případě otcovy smrti?Ona má věcné břemeno v domě,který dala svému synovi.Má otec dědické právo tohoto jejího břemene?
2)Mám povinnost finančního vyrovnání se svými bratry (vlastním i nevlastním),když mi otec dům daruje?A pokud ano,v jaké výši?
3)V r.1981 nám zemřela matka,v r.1990 a 1995 její rodiče,naši prarodiče.Bydleli v domě se svým synem, naším strýcem.Máme nárok na dědictví?Nikdy jsme nebyli přizváni k dědickému řízení,strýc s námi nekomunikuje.Četla jsem,že dědické právo je nepromlčitelné.
Děkuji za odpověď, hezký den
Blanka

Věcné břemeno - doživotní užívání

Jakub Šimík, 11.08.2008 20:27:57

Dobrý den, měl bych dotaz. Moji prarodiče darovali mojemu otci rodinný dům s tím, že tam mají doživotní právo užívání-tedy věcné břemeno. Jelikož můj otec před 8 lety zemřel, já, moje matka a sestra jsme dům sdědili. Nyní ho potřebujeme prodat,ale zájemci si na něj chcou vzít hypotéku, což vyžaduje zrušení věcného břemene. Můj děda již zemřel, tedy břemeno automaticky zaniklo.Babičce už je ale 87 let, je dlouhodobě nemohoucí a od té co zemřel otec to je 8 let již v domě nebydlí a nemá tam ani trvalé bydliště. Jak co nejrychleji a jakým způsobem je možné tuto záležitost vyřešit? Stačí když my sepíšeme dohodu o zrušení břemene mezi námi a babičkou, příjde úředník z městského úřadu, babička před ním podepíše dohodu a ta dohoda se nechá u notáře nebo na matrice potvrdit? A ještě jeden dotaz.Dá se dělat něco v případě, že babička s prodejem nebude souhlasit, ani s námi nebude ochotna podepsat dohodu o zrušení břemene?
Moc děkuji za odpově

Re: Věcné břemeno - doživotní užívání

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.08.2008 08:54:20

Dobrý den,
s babičkou je třeba sepsat dohodu o zrušení věcného břemene a tu předložit katastrálnímu úřadu. Zároveň s tím by mělo být katastrálnímu úřadu oznámeno, že dědeček zemřel a jeho oprávnění tak zaniklo.
Pokud babička nebude chtít dohodu podepsat, zbývá jedině cesta soudní kdybyste jí museli zažalovat. Jiný způsob není.

Věcné břemeno

František Koutek, 04.08.2008 13:36:49

Dobrý den, v roce 1981 jsem koupil dům, v kupní smlouvě bylo věcné břemeno" udržovat řádně plot, tak, aby nemohlo hospodářské zvířectvo vnikat na sousední pozemek státního statku. Na výpise z katastru nemovitostí je však na základě kupní smlouvy původního majitele ze dne 16.2.1955 vloženo
a)podle odst. III smlouvy právo zpětné koupě ve prospěch Státního plemenářského statku n.p. v Lovosicích
bú závazek postavit a v řádném stavu udržovati plot podle odst. II smlouvy
Rád bych se tohoto věcného břemene zbavil, myslím, že podle zákona č.141/1950Sb., §116 již v rocr 1965 uplynula vydržecí doba 10 let a tím pádem věcné břemeno zpětné koupě padá.
Státní plemenářský statek již neexistuje, nástupnická organizace je v konkurzu. Co se týká plotu, tak již okolní pozemky patří městu. Z jedné strany sousedíme se starším rod.domkem, z ostatních stran jsou obecní pozemky.V katastru mi nechtjí břemeno zrušit bez vyjádření stát.statku.
Předem děkuji za odpověď
F.Koutek

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.08.2008 08:56:41

Dobrý den,
předně věcné břemeno a institut vydržení, spolu vůbec nesouvisí. Dále, je nutné se řádně podívat do výpisu z LV, koho toto věcné břemeno zatěžuje a v čí prospěch. Bez znalostí těchto skutečností Vám nemohu odpovědět.

Darovací smlouva-věcné břemeno.

Eva , 17.07.2008 10:29:11

Dobrý den,
mohou rodiče napsat v darovací smlouvě k odstavci o zřízení věcného břemena-doživotní užívání části nemovitosti rodiči to, že dům po dobu jejich života
nelze prodat?
Nebo to má být jako nový bod ?
V případě mé smrti za života rodičů dědí dům jen má dcera, nebo mají podíl i rodiče. Zůstává v tomto případě věcné břemeno - jejich dožití a to, že dům nelze prodat v platnosti? Děkuji za odpověď.

Re: Darovací smlouva-věcné břemeno.

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 08:13:48

Dobrý den, takovou podmínku je možné stanovit. Jde o to, aby se nemovitost za jejich života nepřevedla na cizí osoby. Dědit bude dcera. Závazek by v případě Vaší smrti měl přejít na právního zástupce.

Věcné břemeno

Šárka Nešetřilová, 16.07.2008 12:46:49

Přítel,koupil před lety od obce pozemek - zahradu, ke které vedla cesta. Cesta nebyla /podle vyjádření starosty obce/ zakreslana v katastrálních mapách a pozemek kudy vedla byl vrácen v rámci restitucí včetně okolních pozemků. Jiná cesta k pozemku nevede a na obci nám řekli, že to není jejich věc a máme se spojit s restituenty a vysoudit si přístup sami. Mají pravdu, nebo by se obec měla postarat o přístup na pozemky, které kdysi prodala???

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 07:56:54

Dobrý den, obec není vlastníkem pozemků, takže těžko. A to, že je vlastnila kdysi, není rozhodující. Vy také nerozhodujete o něčem, co není Vaše. Obec tedy nemá oprávnění k tomu, aby jinému nařídila, že musí přístup umožnit. To by se mohlo požadovat jedině na soudu, který by svým rozhodnutím mohl zřídit věcné břemeno cesty.

Trafo stanice na pozemku

Jana Holadová, 12.07.2008 14:43:59

Dobrý den, v r.2003 jsme koupili od obce pozemek. Stála na něm trafostanice. V Kupní smlouvě se o trafu nic nepíše. Pouze starosta nám tehdy řekl, že to prostě s tím kupujeme a musíme to respektovat. Při vyřizování stavebního povolení jsme zjistili, jak moc nás trafo omezuje.10 metrů od každého vodiče nesmí nic stát. V tomto pásmu nesmí být ani žádný vysoký porost.Dnes máme RD postavený a nyní máme trochu více času se problému "trafostanice" věnovat. V KN není ani zmínka o věcném břemenu a trafo z pohledu KN neexistuje. Zaráží nás proto postup zaměstnanců ČEZu, kteří vyžadují přístup k travu kdykoliv (chtějí klíče od naší brány) Od jisté doby máme na pozemku hlídacího psa, tak k nám již nechodí, ale požadují, abychom postavili sami na vlastní náklady plot kolem jejich trafostanice a zajistili jim samostatný přístup.Toho se dožadují přes našeho starostu.Prosím o radu,jak postupovat.Mají na toto právo?

Re: Trafo stanice na pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 07:54:06

Dobrý den, myslíte, že by si něco takového dovolili, kdyby k tomu neměli právní podklad? Dodavatelé energií mají v mnoha ohledech zvláštní status. A protože dodávka elektřiny je ve veřejném zájmu, pak je nadřazena tomu, že se někomu nelíbí, aby mu po pozemku chodili zaměstnanci z energetiky. K takovým požadavkům je opravňuje energetický zákon. Provozovatel je sice povinen zřídit smluvně věcné břemeno, ale pokud se mu to nepodaří, pak dojde k jakési "formě" vyvlastnění a věcné břemeno je zřízeno úředně, i proti vůli vlastníka. Takže můžete firmu kontaktovat a zjistit, proč ještě nedošlo k jednání o VB, ale nějaké zvláštní nároky vůči nim neuplatníte. To, že má trafo ochranné pásmo jste si mohli a měli zjistit v době koupě.

věcné břemeno

Lucka Odohnelová, 19.06.2008 15:36:26

Dobrý den!Jsem vlastníkem domu a chtěla bych se odstěhovat,ale rodiče mají bezplatné právo užívání spodního patra na dožití.Chtěla bych vědět jaké mají rodiče práva a jaké povinosti k domu,jestli mají povinost platit za elekt,plyn a vodu,nebo jim mohu vyměřit nájemné,když v domě již nebudu bydlet?A jak je to když se v domě něco pokazí,např.Bojler u rodičů,kdo má povinost to napravit?A jestli mohu to horní patro kde jsem bydlela já,pronajímat?
Předem děkuji za odpověd!Lucka

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 07:46:02

Dobrý den, to záleží především na tom, co je sjednáno ve smlouvě o zřízení VB. Tam by mělo být jasně řečeno, co všechno mají hradit oni. Obecně jsou podle zákona povinni nést náklady na zachování a opravy podle míry jejich spoluužívání. I když tam nebudete, budete stále vlastník a musíte dbát o svůj majetek. Nejvíc ovšem záleží na tom, jak se spolu domluvíte.

Věcné břemeno

Marie Nováková, 11.06.2008 18:52:06

Dobrý den,
ráda bych tímto poprosila o radu. Zakoupili jsme rodinný domek, na který máme věcné břemeno - právo chůze a jízdy, neboť jiným způsobem se ke svému domku nedostaneme. Problém je však v tom, že chtějí-li naši rodinní příslušníci (kteří s námi nebydlí) za námi vjet autem, není jim to umožněno ze strany paní sousedky. Má právo nás takto omezovat?
Mnohokrát děkuji za odpověď. Marie

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.06.2008 17:02:28

Dobrý den,
jestliže je věcné břemeno specifikováno jako právo chůze A JÍZDY, můžete Vy i Vaše návštěvy přes tento pozemek i vjížděť automobilem. Vaše sousedka Vás v tomto nesmí omezovat.

Věcné břemeno.

Blanka Sýkorová, 10.06.2008 17:57:41

Prosím o radu. Bratr koupil na jméno rodičů od obce dům, kde jsou 4 bytové jednotky a to za poloviční cenu, protože rodiče měli předkupní právo. Vlastně to bylo za polovonu. Mě jako sestru vyplatil určitou částkou. s rodiči podepsal smlouvu na věcné břemeno, že mohou užívat byt, kde léta žili, garáž atd. do smrti.Nyní otec zemřel. Maminka by se mohla přestěhovat do jiného menšího bytu v tom domě. Bratr po smrti svého otce, začal po mamince vyžadovat placení nájmu. Myslím že na to nemá právo. Jak by to bylo s nájmem , kdyby šla do jiného bytu .Navíc bratr měnil okna za plastová v obou bytech. Může chtít po matce splácení oken? Děkuji mnohokrát za odpověď na tuto spletitou otázku.

Věcné břemeno

Gustav Ducháček, 28.05.2008 11:44:36

Dobrý den, prosím o radu. Chci koupit nemovitost a původní majitel si přeje zřídit věcné břemeno trvalého užívání. Bude toto věcné břemeno podle nové právní úravy předmětem daně? A jaké?
Děkuji za odpověď

Bohumír Kučera, 03.07.2008 23:12:11

Dobrý den
Mám dost velkej problém potřeboval bych poradit jsem vlastníkem nemovitosti a mám otce který je u mne na dožití jako věcné břemeno na jméno.Chtěl bych se zeptat jaké povinnosti mám k mému otci a jaké má on ke mě.Stále vyhrožuje že mě připraví o dům kterej na mě přepsal protože mu prý neposluhuji jak by on chtěl.Když se ho ptám jestli chce uvařit vyprat a poklidit atd... odmítá.Ustně napadá a uráží všechny kdo je v domě a to i návštěvy opravdu je to neůnosné děkuji za radu.

8eaqu

Pronájem baráku/budovy (bez okolních pozemků)

Marek Semerad, 21.05.2008 17:18:01

Dobrý den,
v aktuelní době řešíme problém. Obec nám chce pronajmout chátrající nemovitost, bohužel přilehlé pozemky nepatří obci, ale soukromím majitelům (není zajištěn přístup/věcné břemeno). Bohužel tyto majitelé umřeli a ještě nebylo zahájeno dědické řízení. S majiteli (budoucími) přilehlých pozemků jsme domluveni, že naše činnost jim nevadí, ale obec se domnívá, že nám nemůže v žádném případě pronajmout nemovitost (barák) bez toho, aby se přesvědčila, že máme uzavřené právoplatné smlouvy s majiteli přilehlých nemovitostí.
Otázka tedy zní: „Muže nám majitel baráku pronajmout barák bez toho, aby se zajímal o to, zda-li máme smluvní vztah s majiteli přilehlých pozemků“? Pokud, ne. Tak prosím o informaci na základě jakého zákona/paragrafu. Předem děkuji za brzkou odpověď.

Re: Pronájem baráku/budovy (bez okolních pozemků)

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.05.2008 12:27:22

Dobrý den,
jako u každého smluvního vztahu jde o to, že se strany na něčem společně domluví. Tedy, jestliže s Vámi chce uzavřít obec jako pronajímatel smlouvy za splnění určitých podmínek, je to čistě její rozhodnutí a Vy se tomu buď přizpůsobíte nebo ne.

darovací smlouva se zřízením věcného břenena nemovitosti

Jiří H., 12.05.2008 21:45:32

dobrý den,
potřeboval bych prosím Vás poradit. Moje babička by chtěla darovat svojí ideální 1/4 domu a zahrady svým dvěma dcerám a chce si nechat zapsat věcné břemeno užívání nemovitosti. Když budu sepisovat darovací smlouvu, jak mám prosím Vás vymezit věcné břemeno bydlení v domě a zahradě?

Re: darovací smlouva se zřízením věcného břenena nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 19.05.2008 10:31:28

Dobrý den,
podívejte se např. do Vzorů smluv na těchto stránkách.

prodej nemovitosti

Michaela Krhounová, 11.05.2008 20:09:48

Dobrý den, chci se zeptat, když na mé nemovitosti je zřízeno věcné břemeno a já se rozhodnu tuto nemovitost prodat, jestli existence věcného břemena snižuje cenu nemovitosti, popř.o kolik?
Děkuji

Re: prodej nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 12.05.2008 09:40:29

Dobrý den,
to záleží na tom, o jaké věcné břemeno se jedná a nakolik omezuje užívací právo. To je velmi různé.

Studna

Gabriela Charvátová, 06.05.2008 14:10:16

Dobrý den přeji. Zdědila jsem po otci rodinný dům a studnu, ze které čerpáme vodu. Dům i studna jsou na mém pozemku, vše je vedeno v katastru nemovitostí. Problém je ten, že z naší studny čerpá vodu i soused. Otec měl ústní dohodu se sousedovým otcem, že může vodu čerpat.Sousedův otec již nežije a jeho syn nám dělá velké problémy. Nárokuje si celou studnu i odběr vody. Zajímalo by mě tedy, zda mu mohu vodu odstřihnout a on se bude muset napojit na městskou vodu. Nevím, zda je tu nějaká lhůta pro zajištění nové vody. A zda mohu souseda bezpečně odpojit,aniž by mě mohl právně napadnout.Velmi děkuji za odpověď

věcné břemeno

Kateřina Benešová, 23.04.2008 17:30:52

Z vážných rodinných důvodů hodláme s manželem zúžit zákonem stanovený rozsah spol. jmění manželů a to tak, že v mém výlučném vlastnictví bude rodinný dům s pozemky. Chceme dále zřídit pro manžela VB užívání tohoto rodinného domu i pozemků. Je třeba pro zřízení VB zajistit odhadní cenu nemovitosti? Platí se za zřízení VB nějaká daň ? Má na "něco" (třeba výši daně apod.) vliv bezplatné zřízení VB a VB na dožití? Nebo je výhodnější VB třeba na 50 let?
Děkuji za odpověď

Věcné břemeno

Vlastimil Hudeceček, 22.04.2008 20:16:21

Přeji dobrý den. Prosím o radu ohledně věcného břemene průjezdu přes dvůr. V posledních několika letech začal soused se stavebními úpravami, k čemuž využívá uvedeného věcného břemene. Na dvoře mám udržovaný trávník. Pokud ale přes něj přejede nákladní automobil (např. dnes po dešti), v trávníku zůstanou hluboké (až 10 cm) koleje v délce asi 15 m. Soused tvrdí, že nic opravovat nebude, protože mám věcné břemeno průjezdu. Musím toto jednání (mnohokrát během roku) do nekonečna trpět a shánět hlínu, trávu a na vlastní náklady opravovat zničený trávník? Je nějakým způsobem možná změna věcného břemene?
Děkuji za odpověď.

věcné břemeno

Ota, 22.04.2008 10:03:38

dobrý den, jsem majitel pozemku, na kterém mám zřízeno věcné břemeno vedení kanalizace ve prospěch sousedního pozemku. Majitel tohoto pozemku však bez mého souhlasu umožňuje napojení se na tuto kanalizaci i třetím osobám, a to za úplatu. Mohu se proti tomuto chování bránit? Děkuji za odpověď.

Darovat nebo raději prodat za 1 Kč ? A jak je to s odhadem nemovitosti?

Martina K., 22.04.2008 02:35:52

Měla bych další dotaz, jak jsem se zde zmínila, má matka by mi chtěla darovat domek a bydlet tu doživotně. Mám sestru, bojím se aby po smrti mé matky nenapadla tuto smlouvu a nedožadovala se poloviny domku. Byla by má sestra v právu? Není tedy lepší,abych od matky domek koupila? Je možné uvést např. za 1 Kč, nebude se na to pohlížet špatně? Vím,že se daň platí z vyšší částky,takže u mě připadá v úvahu platit daň z odhadní ceny. Kolik se nyní platí daň, nejsou zde též nějaké změny než tomu bývalo vloni? Před 4 lety byl odhad domku cca 2 miliony, odhadce chce odhadní cenu domku ještě navýšit, mě se to zdá divné, když za ty léta domek značně zchátral ( opadala omítla,shnila okna, zhoršil se stav střechy...), jedná odhadce správně?
Prosím o odpovědi na martkaba@seznam.cz
Děkuji Martina

Re: Darovat nebo raději prodat za 1 Kč ? A jak je to s odhadem nemovitosti?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 09:28:12

Dobrý den,kupní smlouvu za 1,- Kč bude považovat za zastřenou smlouvu darovací nejen finanční úřad kvůli dani, ale pravděpodobně i notář v případném dědickém řízení. V případě koupě hradí prodávající 3 % daň z převodu nemovitostí a 15 % daň z příjmů (není-li osvobozen). Hodnotit jednání odhadce opravdu nemohu; od toho jsou jiné instituce.

Odpovědi na e-mail nezasíláme.

Martina K., 22.04.2008 15:55:14

Děkuji za odpověď,takže v mém případě jak bych měla postupovat? Je lepší příjmout dar nebo koupit?

Martina K., 22.04.2008 15:58:47

Kdy je občan osvobozen od daně z příjmu za prodanou nemovitost?

Vzor darovací smlouvy se zřízením věcného břemene

Martina K., 22.04.2008 02:21:00

Dobrý den,matka by mi chtěla darovat domek s tím že tu bude bydlet až do smrti,potřebovaly bychom vzor na tuto smlouvu,našla jsem tu vzor z roku 2007,ale od roku 2008 se měnily zákony,je k dispozici nový vzor? Nebo to máme sepsat podle vzoru co je tu uveden z roku 2007 ? Daň z darování nemovitosti se už od roku 2008 neplatí a jak je to s daní za věcné břemeno? Ve zmíněném vzoru se píše hodnota věcného břemene,nemělo by se tyto sloupce nyní vynechat? Prosím o odpovědi na martkaba@seznam.cz
Děkuji Martina

Re: Vzor darovací smlouvy se zřízením věcného břemene

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 09:23:30

Dobrý den,
v tomto případě je použitelný uvedený vzor jak v roce 2007, tak i letos. Musíte si uvědomit, že "vzor" znamená, že si jej musíte individuálně přizpůsobit svým požadavkům. Pokud je u věcného břemene uvedena hodnota, tak je to z toho důvodu, že nově není věcné břemeno otázkou daně z převodu nemovitostí ale předmětem daně darovací; a pokud byste např. zřizovala věcné břemeno osobám ve III. skupině, tak daň uhradit musíte - proto je to ve vzoru uvedeno.
Pokud tedy budete zřizovat břemeno osobě v I. nebo II. skupině, tak toto ustanovení můžete logicky vypustit.

Věcné břemeno

Petr Zálešák, 18.04.2008 10:06:46

Dobrý den,
Dotaz : Může vlastník-PF ČR zřídit více věcných břemen pro jiné vlastníky sousedních pozemků na stejný geometrický plán,který výlučně zřídil pro nás? Jsme vlastníci nemovitosti na pozemcích státu ,jedná se o uzavřený areál .Požádali jsme o úplatný převod těchto pozemků pod našimi stavbami,které máme od PF ČR pronajaty.Kvůli přístupu z komunikace jsme museli uzavřít smlouvu s PF ČR o úplatné zřízení věcného břemene chůze a jízdy ke stavbě s vypracovaným GP,který jsme zaplatili a byl vložen na KÚ.Sousední vlastník nám dělá problémy a domáhá zřízení věcného břemene přístupu přes naše nádvoří na svůj pozemek i když má přístup i z jiné strany.Pracovníci PF ČR nám sdělili,že si mohou jako vlastníci zřídit břemen kolik budou chtít.Podle jakého zákona a paragrafu se takto rozhodují!
Děkuji za odpověď.

Věcné břemeno

Jakub Paleček, 18.04.2008 08:28:57

Dobrý den,
dostal jsem darem rodiný dům od Otcových rodičů s tím,že je zapsán s věcným břemenem na dožití. Chtěl zeptat,co všechno se z takového převodu platí,darovací daň sice byla zrušena,ale jak je to v případě,že je tam věcné břemeno?,jaké poplatky a daně,prostě náklady s tím spojené se teď platí?

Velmi Vám děkuji za odpověď,s pozdravem

J.Paleček

Martina K., 22.04.2008 02:09:35

Řeším stejný případ,prosím poraďte. Pane Palečku,už jste něco zjistil?
Prosím kdo můžete poradit, pište mi na : martkaba@seznam.cz
Děkuji moc za odpovědi
Martina

Věcné břemeno

Carlos Roiteman, 17.04.2008 22:37:04

Zakoupil jsem bytovou jednotku do osobního vlastnictví a příslušný podíl na společných prostorech v domě, kde část bytů a nebytových prostor vlastní SBD. Součástí domu je protiatomový kryt. Smlouva o prodeji a koupi obsahuje věcné břemeno v tom smyslu, že magistrát města si vyhrazuje právo umístit do tohoto krytu jím určeného funkcionáře v případě nějakého nebezpečí. Protože v současné době je důvod bezpředmětný, bylo toto věcné břemeno zrušeno. SBD, které je pověřeným vlastníkem pro správu domu, podalo návrh na odprodej tohoto krytu do osobního vlastnictví. Moje otázka zní, zda je možné zjistit, kdo je vlastně majitelem krytu a zda má SBD , které je pouze pověřeným vlastníkem (Výbor Společenství vlastníků není schopen správu provádět), nakládat se společným majetkem a uvažovat o jeho prodeji. Dále, zda my jako vlastníci,musíme být o zrušení věcného břemene informováni úřední cstou.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.04.2008 09:12:52

Dobrý den,
vlastnictví nejlépe zjistíte na katastrálním úřadu. Předpokládám však, že spoluvlastníky budou všichni vlastníci bytových jednotek v domě - ti by také uzavírali smlouvu.

Zrušení věcného břemene

Karel Hruška, 30.03.2008 10:10:37

Dobrý den. Stal jsem se majitelem pozemku, na něž je vázáno věcné břemeno. V katastru je uvedeno jako věcné břemeno průchodui a průjezdu. Jedná se o to, že sousedící zahrádkářská kolonie má právo kontrolovat stav vody ve dvou studnách na mém pozemku. Trasa ke studnám je přesně vymezena v geometrickém plánu. Bývalý majitel to neřešil, takže zahrádkáři si navykli chodit na celý pozemek, sbírat houby, ovoce atd. Je možno toto břemeno nějak zrušit? Původní oblast zahrádkářské osady je rozdělena na část de facto patřící osadě a na druhou část osady, která je nicméně rozparcelována na jednotlivé pozemečky patřící některým členům osady. Na onu trasu vedoucí ke studnám je vstup z rozparcelované části. Je to možno nějak zrušit? Nebo musím čekat, až se právnická osoba zahrádkářské združení rozpadne?

věcné břemeno chůze a jízdy

Vladimír Soukup, 27.03.2008 20:51:27

Rodiče vlastní prostřední ze 3 řadových domků,domek má samostatný vchod z ulice.Pro přístup na dvorek nemovitosti je na sousedních pozemcích zřízeno věcné břemeno chůze a jízdy v šíři 3 metrů ve prospěch nemovitosti rodičů-toto břemeno je zapsáno v KN.Vztahuje se toto právo chůze a jízdy po sousedních pozemcích pouze k osobě majitele(tj.rodičů),nebo je možný přístup na pozemek rodičů i pro další rodinné příslušníky nežijící s nimi ve společné domácnosti,event.dalších osob-návštěv apod.?

plyn

Věra Holáková, 10.03.2008 21:12:26

Dobrý den, kupujeme nemovitost(polovinu dvojdomku) a zítra bychom měli podepsat kupní smlouvu. Naše kaplička je s plynoměrem na pozemku druhé části domu.V roce 2001 stávající majitelé napsali jen "žádost" druhé straně o povolení vedení plynu přes jejich pozemek, všichni byli obesláni a měli 7 dní na odvolání (někteří podepsali).Na kapličku mají st. majitelé povolení i kolaudaci.Dnes po nás chce 1 ze 2 nových majitelek druhé poloviny domu buď peníze za to že dovolí plynoměr na jejich pozemku nebo ať si zřídíme plynoměr na vlastním pozemku.Mohou nám z právního hlediska plynoměr na jejich pozemku (pokud majitelce druhé části domu nezaplatíme)nepovolit.Moc děkuji za brzkou odpověď

Darování nemovitosti s věcným břemenem

Lenka Hanouskova, 09.03.2008 12:07:00

Dobrý den,
bydlíme s msnželem a jeho matkou v jejím rodinném domě,který by manželovi chtěla darovat s tím,že bude vepsána jako věcné břemeno na dožití a já bych se chtěla zeptat,co všechno se z takového převodu platí,darovací daň sice byla zrušena,ale jak je to v případě,že je tam věcné břemeno?Abychom věděli na co se máme připravit,jaké poplatky a daně,prostě náklady s tím spojené se teď platí?
Velmi Vám děkuji za odpověď,s pozdravem
Hanousková

Re: Darování nemovitosti s věcným břemenem

Martina K., 22.04.2008 02:12:59

Opět stejný případ jako řeším já, prosím poraďte mi na martkaba@seznam.cz
Paní lenko,už jste něco zjistila?

věcné břemeno - přístup do domu

Věra Benová, 05.03.2008 17:54:28

Dobrý den, rodiče postavili před třiceti lety rodinný domek na vlastní parcele.Před domem, přímo před plotkem domu býval volný plácek.Před dvěma lety tento plácek - parcelu odkoupil náš nedaleký soused a začali problémy s přístupem do domu. Sousedské spory se řešily na obecním úřadě, kde bylo rodičům i sousedovi sděleno, že k domu rodičů se vztahuje věcné břemeno a soused musí tedy umožnit vstup do domu, dále se dohodly dle návrhu pana starosty, že soused uvolní za určitou výměnu pozemků obeního úřadu tři metry od plotu jako přístupovou cestu a zároveň jako parkování pro vozidla. Spory, se ale dále vlečou a sousedské sprory se vyostřují.Zajímalo by mne zda opravdu mají rodiče nárok ze zákona na věcné břemeno a mít volný přístup do domu, když dům stál na pozemku o mnoho let dříve než samotný odkup souseda a jakým způsobem lze co nejjednodušeji tento spor vyřešit. Děkuji Benová

věcné břemeno

Jiří Horáček, 02.01.2008 11:46:15

Dobrý den. Prosím o radu. Jak je právně omezeno stanovení rozsahu věcného břemene při převodu SJM (rekreační rodinný domek s truhlářskou dílnou) na jednoho z manželů. Jedná se o zajištění doživotního užívání, omezení dispozice s majetkem po dobu trvání břemene, nakládání s majetkem a pod.). T.j., co nelze dohodnout při převodu vlastnictví a snaze o max.zachování práv pozbývající osoby, aniž by to bylo v rozporu s vlastnickými právy nabývající osoby.
Děkuji Jirka

věcné břemeno

Martina Drábová, 29.12.2007 14:15:25

Dobrý den, tento rok jsme koupili pozemek, na kterém v budoucnu chceme postavit rodinný dům. Na okraji tohoto (našeho) pozemku je pro danou Obec zřízeno věcné břemeno práva vedení vodovodního potrubí, chůze a jízdy pro provádění oprav a údržby vodovodního potrubí. Chtěla jsem se zeptat co z toho plyne pro nás?

Kanalizace přes pozemek - není věcné břemeno

Alena, 19.12.2007, 19.12.2007 17:09:55

Dobrý den, před několika lety jsme svými podpisy povolili sousedovi v dobré víře (není věcné břemeno) vést kanalizaci přes náš pozemek. Do letošního roku byly sousedské vztahy velmi dobré. Nyní nastaly velké problémy a já bych chtěla vědět, zda můžeme zrušit námi podepsané povolení o stavbě této kanalizace s tím, aby si tuto kanalizaci vybudovali na svém vlastním pozemku (mají možnost).
Za odpověď děkuji.
Alena

Pozemek

Arnold K., 18.12.2007 14:05:13

Dobrý den.Mám vlastní garáž od roku 1992,která stojí na pozemku města,mám na to smlouvu a platím nájem za celý pozemek.Nyní jsem chtěl garáž prodat,ale zjistilo se,že pozemek pod garáží je jen zčástí můj,velká většina patří soukromé firmě,která už ale neexistuje,nejsou na ni žádné kontakty.Garáž je tím pádem neprodejná a úřady,které jsem zatím obešel se tváří,jako mrtví brouci,nikdo za nic nemůže a všichni mají vše v pořádku.Jak z toho ven,můžete mi,prosím,někdo poradit co dělat a kde se obrátit.Předem děkuji.

Re: Pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 19.12.2007 16:33:35

Dobrý den, tvrdíte, že garáž stojí na pozemku města a platíte nájem, ale dále uvádíte, že část pozemku je Vaše a část patří firmě, která již neexistuje. Z Vašeho dotazu tedy není vůbec jasné, jaké vlastnické vztahy k pozemku panují. O skutečných vlastnících se můžete informovat na katastru nemovitostí. Kromě toho není pravda, že by garáž byla neprodejná. Můžete jí prodat i s tím, že se nachází na cizím pozemku. Obraťte se na nějakou solidní realitní kancelář, která by Vám celý prodej pomohla uskutečnit i s tím, že by věc právně ošetřila.

Jarda Morava, 17.05.2008 06:20:44

Věcné břemeno nebo jiná dohoda?
Dostali jsme od rodičů pozemek, na kterém stojí dva domky. V jednom bydlí rodiče a druhý se chystáme opravovat pro vlastní bydlení. Požadujeme u banky hypotéku, ta ji však nechce poskytnout, pokud bude na nemovitosti zřízeno jakékoliv věcné břemeno.Lze toto "obejít" jinou dohodou a tím zajistit přístup a doživotní užívání předem určených částí nemovitosti rodičům?Děkuji za informaci

Jarda Morava, 17.05.2008 06:23:06

Věcné břemeno nebo jiná dohoda?
Dostali jsme od rodičů pozemek, na kterém stojí dva domky. V jednom bydlí rodiče a druhý se chystáme opravovat pro vlastní bydlení. Požadujeme u banky hypotéku, ta ji však nechce poskytnout, pokud bude na nemovitosti zřízeno jakékoliv věcné břemeno.Lze toto "obejít" jinou dohodou a tím zajistit přístup a doživotní užívání předem určených částí nemovitosti rodičům?Děkuji za informaci

věcné břemeno - kanalizace na pozemku

Josef Lhotský, 07.12.2007 12:49:21

Dobrý den,
od restituenta jsem zakoupil stavební pozemek v malé obci a postavil zde rod. domek. Následně jsem hodlal na konci pozemku vybudovat zahradní sklep a přitom zjistil, že přes celou šíři pozemku vede v hloubce cca 1,5 m splašková kanalizace patřící obci.Sám na tuto kanalizaci napojen nejsem. Tato skutečnost mě tedy zabránila ve vybudování sklepu.
Uvádím, že kanalizace byla zbudována před restitucí pozemku a restituent o věci nevěděl, neboť nebyl proveden žádný zápis do k.n. Tímto jsem nebyl o vedení kanalizaci informován ani já.
Obci jsem navrhl zapsání věcného břemene do k.n a sepsání smlouvy, která by ošetřila případné škody vzniklé na pozemku. Obec mě za toto navrhla cca 1.OOO,-Kč odškodného.
Domnívám se, že je to nedostatečné ocenění znehodnoceného pozemku a žádám o radu jak postupovat, zejména z jakých podkladů se vychází pro stanovení výše odškodného za zapsání břemene v takovém případě.
Děkuji

Re: věcné břemeno - kanalizace na pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 19.12.2007 16:13:04

Dobrý den, jestliže nedojde k dohodě s obcí a vy nebudete spokojen s podmínkami, které Vám nabízí, můžete eventuálně podat k soudu návrh na zrušení věcného břemene. V rámci tohoto řízení uvedete veškeré okolnosti, patrně se bude zjišťovat, kdy ke zřízení věcného břemene došlo, proč není uvedeno v katastru atd. Na kanalizaci v obci je samozřejmě značný veřejný zájem a nelze předpokládat, že by ke zrušení břemene došlo. Soud by však mohl obci uložit jakým způsobem by měla celou záležitost ve vztahu k Vám vyřešit.

Zrušení věcného břemene

Renata, 30.11.2007 13:05:18

Dobrý den, jsem jediným vlastníkem nemovitosti, na které je věcné břemeno doživotního užívání pro mě cizí osobu. Tato osoba zde již více jak 2,5 roku nebydlí, protože nemovitost je v rekonstrukci, nezkolaudovaná. Této osobě jsem zajistila bydlení v domově seniorů.Této osobě jsem po dobu 2 let nabízela náhradou za zrušení VB finanční hotovost, doživotní rentu a dokonce i menší nemovitost, ale s ničím nesouhlasí a odmítá zrušit VB. Chtěla jsem nemovitost prodat, ale s břemenem ji nikdo nechce. Jsem v patové a velmi špatné finanční situaci. Poraďte prosím. Děkuji.

Re: Zrušení věcného břemene

Šéfredaktor, 30.11.2007 13:07:46

Dobrý den, pokud se spolu nedohodnete, je možné tuto záležitost vyřešit pouze žalobou na zrušení věcného břemene k nemovitosti podanou soudu.

Mgr. Lucie Jindrová

Věcné břemeno

Radek Blažej, 29.11.2007 08:48:00

Dobrý den. Máme rodinný dům na kterém jsou dvě konzole (na obou stranách stěny přiléhající k ulici) s několika dráty pouličního rozvodu elektřiny. V současné době dokončujeme rekonstrukci domu společně se zateplením fasádního pláště. Dráty velice omezují možnost zateplení horní části stěny ať již nemožností postavení lešení, tak i omezením přístupu ke stěně. Požádal jsem o přeložení el. vedení na samostatný sloup, přišel mi však návrh smlouvy s fakturou cca na 70 tisíc Kč. Přišlo mi to nehorázné a začal jsem se o to trochu více zajímat. Zjistil jsem, že toto věcné břemeno není uvedeno ve výpisu z katastru, takže vlastně rozvodné závody již mnoho let používají můj dům bez jakéhokoli vyrovnání/nájmu. Můžete mi prosím poradit? Je možné po nich požadovat vyrovnání nebo zpětně nájemné, popřípadě kolik let zpětně?

Věcné břemeno

Marcela, 29.10.2007 17:38:58

Dobrý den!
Jaká daň,jak vysoká a z čeho(s odhadní ceny věcného břemene) se platí z věcného břemene k nemovitosti?
Děkuji za odpověď.

věcné břemeno

Iveta, 25.10.2007 13:24:32

Dobrý den, lze při darování bytu s věcným břemenem doživotního bydlení pro stavající majitele toto břemeno dát za úplatu, kterou si sami stanovíme, např. jednorázovou úplatu 10tisíc Kč, nebo musí být úplata stanovena odhadcem? Předem děkuji za odpověď.

Šéfredaktor, 25.10.2007 13:53:08

Dobrý den, výši úplaty si stanovíte sami na základě vzájemné dohody. Může se jednat buď o jednorázovou částku nebo např. splátky, či povinnost k úhradě nákladů vzniklých v souvislosti s užíváním nemovitosti.

Mgr. Lucie Jindrová

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »