Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,chtěla bych prosím poradit. Mojí rodiče vlastní rodinný dům i s pozemkem,od narození v něm vyrůstám se svou starší sestrou.Sestra se bude stěhovat a rodiče mi chtějí dům darovat nebo prodat,ale tak,abych nemusela vyplácet svou sestru,jelikož nemáme dobré vztahy. Co bude nejlepší udělat ze strany rodičů vůči mě? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
zákon ale žádnou povinnost vyplácení mezi sourozenci nestanoví - to je obecný omyl veřejnosti. Jestliže však chcete zabránit tomu, aby po smrti rodičů sestra darování namítla a Vám se tak snížil dědický podíl, je vhodnější koupě nemovitosti. Z daňového hlediska je zase lepší darování, protože od darovací daně byste byl osvobozen.
Osobně považuji vhodnější darování - sestru nijak vyplácet nemusíte.
Dobrý den,
Rád bych daroval svým dvěma dětem pozemek a dům na něm. V současnosti jsem jeho výhradním majitelem já a moje manželka.
V krátkosti prosím jakým způsobem daruji svou polovinu všech nemovitostí na své děti...
Děkuji za radu a nějaký příklad
M.K.
Dobrý den,
jestliže máte dům s manželkou se společném jmění manželů, musíte být ve smlouvě jako dárci Vy oba a polovinu Vašeho společného majetku jim darujete. Vy totiž žádnou "svou polovinu" nemáte.
Stačí sepsat darovací smlouvu, dodržet všechny náležitosti a tu spolu s návrhem na vklad vložit do katastru nemovitostí.
Milá paní magistro,
jeste jeden detail k vysvětlení mě laikovi, prosím a moc děkuji za odpověď i nervy...
Ja bych se chtel vzdát svého podílu ve prospěch dětí. Nebo jinak lze darovat nemovitost ve společném vlastnictví mém a mé manželky a to manželce a dětem? a to v jakém poměru. Já bych chtěl manželce třeba polovinu a dětem každé čtvrtinu nebo všichni 3 třetinu? Toto nechápu...
Moc děkuji zavaši práci a jste moc milá...
M. Kovář
Děkuji za kompliment, nicméně ... jde o to, že jestli jste nemovitost získali za trvání manželství = máte ji ve společném jmění manželů (SJM). V takovém případě to není tak, že Vy máte 1/2 a manželka taky 1/2, ale je to tak, že máte nemovitost společně bez konkrétních podílů. Takže pokud chcete docílit toho, co jste uvedl, je to poměrně složité a dlouhodobé. Nejprve byste museli o tuto nemovitost s manželkou tzv. zúžit SJM, aby se výlučným vlastníkem stala manželka (to se sepisuje u notáře). Jakmile bude manželka zapsána na katastru jako vlastník, může potom ona darovat dětem určité podíly darovací smlouvou. Ale je třeba dodržet tyto kroky. Jde to samozřejmě i jiným způsobem, ale vždy v několika krocích a nelze to provést najednou.
Dobrý den,
chtěla bych poradit. Matka žije s přítelem již 15 let- nejsou však sezdáni. Její přítel chce přepsat dům i pozemky na matčina syna( syna má matka z předešlého manželství). Potřeboval bych poradit jak mám postupovat? Kam zajít atd. Moc děkuji
Dobrý den,
prosím, přečtěte si ostatní příspěvky - tato otázka již byla na těchto stránkách řešena snad 1000x
Dobrý den, prosím o velkou pomoc. Asi před 3 měsíci jsem si vzala hypoteční úvěr, na které konfiguruji sama. Byt jsem však nechala napsat na sebe i přítele. Nyní bych potřebovala, aby on nechal na mne přepsat svou půlku bytu. jenže nevím, jak to mám udělat, aby to pro mne bylo co nejlevnější. Mám si ho nechat darovat a zaplatit darovací daň a nebo tu půlku od něj koupit za nějakou směšnou hotovost? Prosím o radu. děkuji Jana
Dobrý den,
uzavřete darovací smlouvu - jestliže s přítelem žijete min. 1 rok ve společné domácnosti, budete od darovací daně osvobozena.
V případě koupě daň uvedením nějaké malé částky nesnížíte - v takovém případě by se daň počítala z odhadní ceny.
Moc děkuji za odpověď. A 1 rok ve společné domácnosti musíme bydlet v tom bytě? Byt jsem totiž kupovala v květnu. A můj poslední dotaz, jak se prokazuje, že jsem s přítelem žila rok ve společné domácnosti? Nebo stačí jen dobré slovo? Moc ještě jednou děkuji
Dobrý den, většinou se to jinak než čestným prohlášením prokazuje těžko, ale některé úřady mají svůj vlastní výklad, kterého se drží, i když není úplně v souladu s legislativou. Jsou zde i některé další podpůrné podklady (doručování pošty apod.).
Společná domácnost znamená, že spolu společně žijete a hospodaříte, ovšem nevztahuje se to na konkrétní nemovitost.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com