Darovací nebo Kupní smlouva? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Prodej nebo darování?

M. Rybářová, 28.08.2008 14:45:26

Dobrý den,chtěla bych prosím poradit. Mojí rodiče vlastní rodinný dům i s pozemkem,od narození v něm vyrůstám se svou starší sestrou.Sestra se bude stěhovat a rodiče mi chtějí dům darovat nebo prodat,ale tak,abych nemusela vyplácet svou sestru,jelikož nemáme dobré vztahy. Co bude nejlepší udělat ze strany rodičů vůči mě? Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Prodej nebo darování?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 14:53:21

Dobrý den,
zákon ale žádnou povinnost vyplácení mezi sourozenci nestanoví - to je obecný omyl veřejnosti. Jestliže však chcete zabránit tomu, aby po smrti rodičů sestra darování namítla a Vám se tak snížil dědický podíl, je vhodnější koupě nemovitosti. Z daňového hlediska je zase lepší darování, protože od darovací daně byste byl osvobozen.
Osobně považuji vhodnější darování - sestru nijak vyplácet nemusíte.

Darovací smlouva nemovitosti

Miroslav Kovář, 27.08.2008 13:49:23

Dobrý den,
Rád bych daroval svým dvěma dětem pozemek a dům na něm. V současnosti jsem jeho výhradním majitelem já a moje manželka.
V krátkosti prosím jakým způsobem daruji svou polovinu všech nemovitostí na své děti...
Děkuji za radu a nějaký příklad

M.K.

Re: Darovací smlouva nemovitosti

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.08.2008 16:08:10

Dobrý den,
jestliže máte dům s manželkou se společném jmění manželů, musíte být ve smlouvě jako dárci Vy oba a polovinu Vašeho společného majetku jim darujete. Vy totiž žádnou "svou polovinu" nemáte.
Stačí sepsat darovací smlouvu, dodržet všechny náležitosti a tu spolu s návrhem na vklad vložit do katastru nemovitostí.

Miroslav Kovář, 28.08.2008 16:04:37

Milá paní magistro,
jeste jeden detail k vysvětlení mě laikovi, prosím a moc děkuji za odpověď i nervy...
Ja bych se chtel vzdát svého podílu ve prospěch dětí. Nebo jinak lze darovat nemovitost ve společném vlastnictví mém a mé manželky a to manželce a dětem? a to v jakém poměru. Já bych chtěl manželce třeba polovinu a dětem každé čtvrtinu nebo všichni 3 třetinu? Toto nechápu...

Moc děkuji zavaši práci a jste moc milá...

M. Kovář

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.08.2008 16:12:59

Děkuji za kompliment, nicméně ... jde o to, že jestli jste nemovitost získali za trvání manželství = máte ji ve společném jmění manželů (SJM). V takovém případě to není tak, že Vy máte 1/2 a manželka taky 1/2, ale je to tak, že máte nemovitost společně bez konkrétních podílů. Takže pokud chcete docílit toho, co jste uvedl, je to poměrně složité a dlouhodobé. Nejprve byste museli o tuto nemovitost s manželkou tzv. zúžit SJM, aby se výlučným vlastníkem stala manželka (to se sepisuje u notáře). Jakmile bude manželka zapsána na katastru jako vlastník, může potom ona darovat dětem určité podíly darovací smlouvou. Ale je třeba dodržet tyto kroky. Jde to samozřejmě i jiným způsobem, ale vždy v několika krocích a nelze to provést najednou.

Smlouva dartovací

Lucie Plánková, 26.08.2008 18:30:49

Dobrý den,
chtěla bych poradit. Matka žije s přítelem již 15 let- nejsou však sezdáni. Její přítel chce přepsat dům i pozemky na matčina syna( syna má matka z předešlého manželství). Potřeboval bych poradit jak mám postupovat? Kam zajít atd. Moc děkuji

Re: Smlouva dartovací

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.08.2008 16:09:51

Dobrý den,
prosím, přečtěte si ostatní příspěvky - tato otázka již byla na těchto stránkách řešena snad 1000x

Darovací nebo Kupní smlouva?

Jana Richtrová, 25.08.2008 12:04:00

Dobrý den, prosím o velkou pomoc. Asi před 3 měsíci jsem si vzala hypoteční úvěr, na které konfiguruji sama. Byt jsem však nechala napsat na sebe i přítele. Nyní bych potřebovala, aby on nechal na mne přepsat svou půlku bytu. jenže nevím, jak to mám udělat, aby to pro mne bylo co nejlevnější. Mám si ho nechat darovat a zaplatit darovací daň a nebo tu půlku od něj koupit za nějakou směšnou hotovost? Prosím o radu. děkuji Jana

Re: Darovací nebo Kupní smlouva?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 25.08.2008 12:27:25

Dobrý den,
uzavřete darovací smlouvu - jestliže s přítelem žijete min. 1 rok ve společné domácnosti, budete od darovací daně osvobozena.
V případě koupě daň uvedením nějaké malé částky nesnížíte - v takovém případě by se daň počítala z odhadní ceny.

Jana Richtrová, 25.08.2008 14:24:20

Moc děkuji za odpověď. A 1 rok ve společné domácnosti musíme bydlet v tom bytě? Byt jsem totiž kupovala v květnu. A můj poslední dotaz, jak se prokazuje, že jsem s přítelem žila rok ve společné domácnosti? Nebo stačí jen dobré slovo? Moc ještě jednou děkuji

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 13:47:27

Dobrý den, většinou se to jinak než čestným prohlášením prokazuje těžko, ale některé úřady mají svůj vlastní výklad, kterého se drží, i když není úplně v souladu s legislativou. Jsou zde i některé další podpůrné podklady (doručování pošty apod.).
Společná domácnost znamená, že spolu společně žijete a hospodaříte, ovšem nevztahuje se to na konkrétní nemovitost.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »