Zjištění typu vlastnictví bytu zůstavitele - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Dědictví-spoluvlastník bytu

Renata Skupniková, 05.11.2008 15:08:27

Dobrý den, ráda bych se zeptala...moje mamka se před 30ti lety rozvedla,spolu se svým bývalým manželem ale zůstala spoluvlastníkem družstevního bytu.Ten nám nyní poslal smlouvy o tom,že chce,aby je mamka podepsala,aby ten byt celý byl jeho a on jej mohl prodat nebo si jej vzít do osobního vlastnictví, to mu řekli na družstvě, že bez mamčiného podpisu on z její polovinou nemůže disponovat.Bohužel mamka umřela a teď se řeší, jak to tedy bude...komu připadne polovina bytu...zda zůstane bývalému manželovi nebo nás pozůstale (2 společné syny, nynějšího manžela a jejich dceru) bude muset vyplatit...A pokud ano,jak se prokáže, že nám tu polovinu skutečně dal a jakou na to má dobu? Děkuji. Renata

Re: Dědictví-spoluvlastník bytu

Mgr. Oldřich Topka, 24.11.2008 08:27:14

Dobrý den, jestliže nebyl podíl v bytě vyřešen v dědickém řízení, pak se podá návrh na dodatečné dědické řízení a v tom se upraví majetkové vztahy k bytu, kdy jednotlivé podíly z 1/2 podílu na bytu připadnou dědicům. Pokud jde o to, že Vás musí vyplatit, pak je na vás a na něm, jak si tohle upravíte a ohlídáte.

Zjištění typu vlastnictví bytu zůstavitele

Ivana Havelková, 22.08.2008 16:02:48

Moji rodiče se rozvedli, žila jsem s matkou. Otec se znova oženil, měl syna (tedy můj nevlastní bratr). Se svojí druhou ženou se rozvedl. Na ní ale převedl i chalupu (mimo Prahu), na které ho ona nechala dožít. Měl však v Praze trvalé bydliště. Otec zemřel a já jsem nyní pozvaná k dědickému řízení. Když jsem se ptala, zda byt v Praze byl v majetku mého zemřelého otce, bylo mi řečeno, že jeho sestra řekla, že byt nebyl jeho. Nemusí prý dále již v tomto ohledu nic zjišťovat, tato informce je prý pro dědické řízení dostačující. Domnívám se, že to není správné. Sestra mého otce nemusí mít správné informace nebo se může mýlit. Nemělo by být toto zjištěno oficiálně od úřadů? Tak jako se zjišťují u bank finanční prostředky (účty,vkladní knížky,stavební spoření)? Nemůže se jednat o majetek nepřihlášený k dědickému řízení? Nevím, jak mám postupovat. Prosím o radu, za kterou předem děkuji.

Re: Zjištění typu vlastnictví bytu zůstavitele

Fatima Cvrckova, 03.11.2008 16:27:59

V katastru nemovitosti by melo byt mozne zjistit, ci je dum, popripade byt, v nemz Vas zesnuly otec bydlel. Tuto informaci by mel mit k dispozici i notar, ktery vede rizeni o dedictvi. U druzstevnich bytu se notar vzdy pta, na koho je psan dedicky podil, pripade zda na nekoho ze stanov prechazi podil a uzivaci pravo.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »