Prodej státního bytu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Statni byt

Veronika Markova, 05.04.2011 21:48:32

Dobry den, chci se zeptat, vznikla u nas takova situace:maminka pred 6 lety zemrela, ja s ni zila ve statnim byte, ve kterem jsem se v podstate narodila, zila jsem tam i se svym bratrem, ktery se pred 10 lety odstehoval, zije se svou zenou, ale zda se mu, ze ma narok alespon na nejakou castku z bytu(i kdyz je statni), kdyby se napr.se zenou pohadal, rozvedl apod., tak se nema kam vratit, jelikoz v byte uz ziji se svym manzelem a dcerou, tudiz by pro nej nebylo misto.Jinak v najemni smlouve jsem uvedena pouze ja.I v evidencnim liste take, myslim si, ze narok na to uz nema, jelikoz je odhlasen i na sluzby.Tvrdi mi, ze statni byt se prodat da, za nejakou castku napr. 250 000,-(samozrejme nelegalne), nevim si v takove situaci rady,je totiz mozne, ze v nejblizsi dobe byt pujde k odkupu, bude chtit castku jeste vetsi ne statisicovou, ale milionovou, jedine reseni vidim sepsat u notare, ze mu byla vyplacena pausalni castka 100 000.-, na vice nema narok,podepsane z obou stran, mockrat dekuji!!

Re: Statni byt

Milan Zeman, 06.04.2011 08:13:54

Pokud jste nájemníkem Vy a nikdo jiný, nikdo jiný nárok na byt ani na jakoukoliv částku z bytu nemá. Byt se dá prodat nelegálně - pokud stojíte o možné problémy se soudy, tak se do toho pusťte. Žádný notářský zápis nepotřebujete.

Prodej státních bytů.

Miroslav Herclík, 17.09.2008 22:43:43

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Bydlíme s manželkou a třemi nezletilými dětmi již 16 let ve státním bytě, jehož správcem je Česká správa sociálního zabezpečení. Aniž by nám správce těchto nemovitostí zaslal svůj záměr o odprodeji těchto bytů do osobního vlastnictví, začali mnozí nájemníci již nyní vytvářet družstvo nájemníků s peněžitým vkladem s tím, že nás nájemníky bude zastupovat při jednáních s ČSSZ o případném odprodeji bytů do osobního vlastnictví. Pokud je mi ale známo, Česká správa zatím takovýto záměr písemně, ani ústně neoznámila.Táži se Vás tedy, zda má smysl již nyní do družstva nájemníků vstoupit i když ČSSZ zatím nic neoznámila a vůbec není zřejmé, zda takovýto záměr v nejbližší době vůbec oznámí. Dále by mě zajímalo, co znamená význam družstvo nájemníků. Domníval jsem se, že se zakládá družstvo vlastníků domu..., nebo jen družstvo. Závěrem, co by se mohlo stát, kdybychom tam zatím nevstoupili. Předem děkuji za odpověď. Miroslav Herclík

Re: Prodej státních bytů.

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 14:55:18

Dobrý den, družstvo nájemníků má být patrně tím, čím jsou bytová družstva, která sdružují nikoliv majitele bytů, ale jejich nájemníky. Ti mají svá členská práva a povinnosti a účastní se rozhodování o domě (opravy, odvody do fondu apod.). Družstvo vlastníků domu je nesmysl, protože dům patří státu (správu vede ČSSZ) a ten je tedy jediným vlastníkem domu, uživatelé bytů jsou jen nájemci.
Pokud zatím není vyjasněná situace kolem zakládání družstva a názor vlastníka na tuto věc, pak by bylo vhodné zjistit, v jakém stádiu se věc nachází.
Hlavním problémem, jestli nevstoupíte do družstva pak bude ztráta vlivu na chod věcí v domě a značné ztížení převodu DB do OV.

prodej státního bytu

Jitka Lelková, 27.08.2008 01:09:15

Dobrý den,
zajímalo by mne, zda radnice města dodržuje zákony, když nabízí byty ke koupi přednostně nájemníkům za poloviční ceny, které stanovila v rozmezí 7 - 13 tisíc za m čtvereční. Cena konkrétního bytu v 30 let starém paneláku, ve kterém se jen minimálně opravovalo, tak vychází na 720 tisíc. Stejné byty ve vedlejším domě stály před pár lety 120 tisíc. Skutečnost, že lidé, kteří zde bydlí už zmíněných 30 let a zaplatili na nájmu už pěknou sumu, není vůbec zohledněna.Kdo má právo stanovit cenu bytu? Čím se řídí odhadce?
Děkuji za odpověď.

Re: prodej státního bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 27.08.2008 08:30:32

Dobrý den,
příště si přečtěte diskuzi - na obdobný dotaz hned před Vámi již kolega odpověděl.

Re: prodej státního bytu

Jitka Lelková, 27.08.2008 14:44:03

Dobrý den,
děkuji za odpověď.Předchozí odpověď na obdobný dotaz jsem si přečetla. Jen se mi asi nechtělo věřit, že radnice si může legálně dovolit takto ždímat z obyčejných lidí peníze. Vím, že jsou i horší případy.
Myslím, že víc takových dotazů otevře oči těm, kteří ještě věří v nějakou spravedlnost.

převod obecního bytu do osobního vlastnictví

Broňa Lukáš, 26.08.2008 12:04:31

Dobrý den.
Poradí mi někdo? Bydlím v malé obci, která má asi 1500 obyvatel.Včera mi přišla nabídka na převod obecního bytu do osobního vlastnictví. Cena je 600 000 Kč. To mě celkem nemile překvapilo.Byt má 62 metrů čtverečních, tak to vychází necelých deset tisíc Kč za metr. Když jsem to srovnával s cenou bytů ve městech, zjistil jsem, že je v průměru pětinásobná.To nechápu. Myslel jsem, že existují nějaká zákonná pravidla, pro výpočet ceny. Hlavně stejná pro všechny nájemníky obecních bytů v tomto státě. Bydlím tam 15 let a někteří sousedi i déle.Celý dům je v hodně špatném stavu. Je nutná celková rekonstrukce elektroinstalace, vody, balkonů, oken, dveří, kotelny a topení(ještě topíme společně uhlím). Je dobrá akorát střecha. Tedy zatím neteče.Nevím, jak mám postupovat, kde se odvolat.Pokud mi někdo poradí, budu moc rád.
Děkuji. Bronislav Lukáš

Re: převod obecního bytu do osobního vlastnictví

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 14:58:25

Dobrý den, není jasné o čem to píšete, cena 10.000/m2 je v dnešní době ve většině lokalit podprůměrná. Cenové předpisy sice rámcovou úpravu poskytují, ale již delší čas nežijeme v centrálně řízené ekonomice, ale v tržním hospodářství. A to příliš prostoru pro to, aby stát (až na výjimky) reguloval ceny nemovitostí a stanovil "jednotnou sazbu" pro celé území ČR, není.
Pak je zcela logické, že někde vyjde 1 m2 na 10 tis. a v centru Prahy třeba i na stovky tisíc.
Pokud máte pochybnosti o tom, jestli vlastník bytu stanovil cenu obvyklou (cenu v určitém času a lokalitě), pak se obraťte na znalce z oboru oceňování a požádejte ho o konzultaci.

Prodej státního bytu

Jaroslava Malířová, 20.08.2008 15:23:21

Obracím se na Vás s žádostí o radu ve vzniklém problému. Jsem důchodce dřívější zaměstnanec elektrárny Prunéřov. V nynější době nám společnost SLUEN (správce bytů) zaslala předběžné oznámení o záměru prodat nám výše zmiňované byty (státní byty ČEZ) v dražbě. Požadují (doporučují) vznik právnické osoby nebo společenství vlastníků bytů nebo bytové družstvo. Táži se zdali podle zákona mám nárok k přednostní nabídce odkoupení tohoto bytu tzv. za zůstatkovou cenu (ve výše zmiňovaném bytu bydlím 28 let,v bytě nebyly provedeny žádné renovace, toto se týká celého domu). V tomto domě bydlí skoro samí starší občané a zakoupení tohoto bytu v aukci je pro ně takřka nemožné. Proto se na Vás obracím jak dále postupovat v tomto případě, zda mám podat odvolání proti těmto zamýšleným krokům ze strany ČEZ (SLUEN) nebo jestli mohu uplatnit jiné opravné prostředky. Předem děkuji za vyřízení a rychlou odpověď na můj dotaz. S pozdravem Jaroslav Procházka, Chomutov

Re: Prodej státního bytu

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 08:34:10

Dobrý den, podle §22/1 zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, v tomto případě platí, že při převodu vlastnictví k bytu, jehož nájemcem je fyzická osoba, má dosavadní vlastník bytu, popřípadě vlastník budovy povinnost nabídnout převod bytu tomuto nájemci. Nepřijme-li nájemce tuto nabídku do šesti měsíců ode dne, kdy mu byla doručena, může být byt převeden jiné osobě.
Takže jim to sdělte, ať dodržují zákonný postup nebo se společně s ostatními obraťte na právníka, ať jedná za Vás. Ale i tak si může vlastník stanovit obvyklou cenu, která odpovídá současné ceně nemovitostí, a za tu Vám byt nabídnout. Takže není vyloučeno, že část nájemců stejně na byt mít nebude a předkupní právo nebudou moci využít tak jako tak.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »