odmítnutí dědictví - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

akcie

Kamil Staněk, 21.04.2011 06:59:15

Dobrý den, po 15.létech od úmrtí matky ne na popud
dědiců notářka zahrnuje do pozůstalosti kuponovou
knížku. Akcie v této i budoucí době mají nulovou hodnotu. Notářka chce za tento dobrý počin 1400,-Kč.
Lze to odmítnout?
Děkuji, Kamil Staněk

Odmítnutí dědictví

Petra Mechlová, 12.11.2010 12:57:03

Dobrý den,
Mám dotaz. Můj otec, byl osloven notářem, aby se přihlásil o dědictví po svém strýci. Při následném projednávání věci se ústně dohodli, že můj otec bude zastupovat i ostatní pozůstalé. Nebyl podepsán žádný závazný dokument, ten měl být poslán poštou a měl být podepsán znovu u notáře, aby nabyl právní moci. Během této doby se objevili další pohledávky a je nařízené nové jednáni. Chci se zeptat, jestli otec může nyní písemně odmítnout dědictví, aby se nemusel účastnit dalšího jednání. Děkuji za odpověď.

Re: Odmítnutí dědictví

Milan Zeman, 12.11.2010 14:22:56

Dědictví lze odmítnout ústním prohlášením u soudu nebo píšemným prohlášením zaslaným soudu. Tento krok je nevratný.

Odmítnutí dědictví

Jan Dufek, 30.08.2008 22:09:49

Paní magistro,
Byl jsem předvolán k projednání dědictví po mé tetě. U notáře jsem byl seznámen i s dluhem, které je v dědictví.Dědictví jsem přijal v domnění, že dluhy po tetě jsou definitivní. Po několika dnech se mi ozval majitel domu (bytu), ve kterém teta žila, abych uhradil následující nájemné po její smrti a byt vyklidil. O tetu se prý staral nějaký muž, s rodinou se teta odmítala stýkat. Smrt tety nám neoznámil, i když měl tel.kontakt na vnučku tety. Od té doby byt snad nikdo nepoužíval(teta je po smrti téměř rok, klíče od bytu tety z rodiny nikdo nemá).
Protože nejsem v dobré fin. situaci, spíše jsem v dluzích a nemám dostatek peněz na zaplacení dluhů chtěl bych znát, zda mohu přijetí dědictví odvolat - odmítnout(dědické řízení u notáře proběhlo 19.8.t.r.).
Děkuji za případnou odpověď. J.Dufek

Re: Odmítnutí dědictví

Lucie Jindrová, 23.12.2010 13:38:07

Dobrý den,
jestliže jste dědictví již přijal, nemůžete jej poté zase odmítnout (§ 465 obč.zák.). Co se týče dluhů - dědic odpovídá za dluhy zůstavitele do výše nabytého dědictví. Tedy, jestliže jste z dědictví získal majetek v hodnotě např. 50tis Kč, tak odpovídáte za dluhy jen v této výši.

Dědická daň

Patrik Volhejn, 21.08.2008 20:54:59

Dobrý večer, moje babička se podruhé vdala. Její manžel, můj děda, nyní zemřel. Podle závěti jsem zdědil polovinu majetku, přičemž mezi mnou a babičkou má dojít k finančnímu vyrovnání.Kdy mi babička má vyplatit finanční obnos. Tento obnos však já nepožaduji, protože babička by musela prodat svůj byt. Jestliže tedy peníze v hotovosti nedostanu, musím zaplatit dědickou daň? Vzhahuje se na mne vůbec placení dědické daně a v jaké výši? Případně co mohu udělat proto, aby mi babička nemusela sumu vyplatit?
Děkuji

odmítnutí dědictví

Pavlína Zahradilová, 20.08.2008 14:23:01

Vážená paní magistro, vím, že dotazů na Vás stále přibývá, ale přesto Vás prosím, zdali byste mohla odpovědět na mou otázku z 6.8.2008. Děkuji.

Re: odmítnutí dědictví

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 20.08.2008 14:49:40

Máte tam odpověď.

Karel Stošek, 17.02.2011 05:07:35

Mame problém a co dělat moje dcera se chce zřícds dědictví po své matce poněvadž matka hraje automaty a už prohralá moc peněz byt a je z ní zezdomovec
dlužníci s vymahači chtějí peníze po dceři já jsem s ní rozvedený 20let.Dcera má strach,že to bude muse splácet a je samoživytelka + 1 dítě
prosím poraďtě jak to udělat právě ,aby to mělo váhu.Muj věk 60 let bývalá žena 60let bez práce.Já jsem invalida a nemohu za ní platit.

předem děkuji K.stošek

Milan Zeman, 17.02.2011 08:04:45

Dědictví se lze vzdát po zahájení dědického řízení, tedy až po smrti zůstavitele. Pokud dotyčná dosud nezemřela, nemůžete se dědictví vzdát (odmítnout jej).

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »