Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, po 15.létech od úmrtí matky ne na popud
dědiců notářka zahrnuje do pozůstalosti kuponovou
knížku. Akcie v této i budoucí době mají nulovou hodnotu. Notářka chce za tento dobrý počin 1400,-Kč.
Lze to odmítnout?
Děkuji, Kamil Staněk
Dobrý den,
Mám dotaz. Můj otec, byl osloven notářem, aby se přihlásil o dědictví po svém strýci. Při následném projednávání věci se ústně dohodli, že můj otec bude zastupovat i ostatní pozůstalé. Nebyl podepsán žádný závazný dokument, ten měl být poslán poštou a měl být podepsán znovu u notáře, aby nabyl právní moci. Během této doby se objevili další pohledávky a je nařízené nové jednáni. Chci se zeptat, jestli otec může nyní písemně odmítnout dědictví, aby se nemusel účastnit dalšího jednání. Děkuji za odpověď.
Dědictví lze odmítnout ústním prohlášením u soudu nebo píšemným prohlášením zaslaným soudu. Tento krok je nevratný.
Paní magistro,
Byl jsem předvolán k projednání dědictví po mé tetě. U notáře jsem byl seznámen i s dluhem, které je v dědictví.Dědictví jsem přijal v domnění, že dluhy po tetě jsou definitivní. Po několika dnech se mi ozval majitel domu (bytu), ve kterém teta žila, abych uhradil následující nájemné po její smrti a byt vyklidil. O tetu se prý staral nějaký muž, s rodinou se teta odmítala stýkat. Smrt tety nám neoznámil, i když měl tel.kontakt na vnučku tety. Od té doby byt snad nikdo nepoužíval(teta je po smrti téměř rok, klíče od bytu tety z rodiny nikdo nemá).
Protože nejsem v dobré fin. situaci, spíše jsem v dluzích a nemám dostatek peněz na zaplacení dluhů chtěl bych znát, zda mohu přijetí dědictví odvolat - odmítnout(dědické řízení u notáře proběhlo 19.8.t.r.).
Děkuji za případnou odpověď. J.Dufek
Dobrý den,
jestliže jste dědictví již přijal, nemůžete jej poté zase odmítnout (§ 465 obč.zák.). Co se týče dluhů - dědic odpovídá za dluhy zůstavitele do výše nabytého dědictví. Tedy, jestliže jste z dědictví získal majetek v hodnotě např. 50tis Kč, tak odpovídáte za dluhy jen v této výši.
Dobrý večer, moje babička se podruhé vdala. Její manžel, můj děda, nyní zemřel. Podle závěti jsem zdědil polovinu majetku, přičemž mezi mnou a babičkou má dojít k finančnímu vyrovnání.Kdy mi babička má vyplatit finanční obnos. Tento obnos však já nepožaduji, protože babička by musela prodat svůj byt. Jestliže tedy peníze v hotovosti nedostanu, musím zaplatit dědickou daň? Vzhahuje se na mne vůbec placení dědické daně a v jaké výši? Případně co mohu udělat proto, aby mi babička nemusela sumu vyplatit?
Děkuji
Vážená paní magistro, vím, že dotazů na Vás stále přibývá, ale přesto Vás prosím, zdali byste mohla odpovědět na mou otázku z 6.8.2008. Děkuji.
Mame problém a co dělat moje dcera se chce zřícds dědictví po své matce poněvadž matka hraje automaty a už prohralá moc peněz byt a je z ní zezdomovec
dlužníci s vymahači chtějí peníze po dceři já jsem s ní rozvedený 20let.Dcera má strach,že to bude muse splácet a je samoživytelka + 1 dítě
prosím poraďtě jak to udělat právě ,aby to mělo váhu.Muj věk 60 let bývalá žena 60let bez práce.Já jsem invalida a nemohu za ní platit.
předem děkuji K.stošek
Dědictví se lze vzdát po zahájení dědického řízení, tedy až po smrti zůstavitele. Pokud dotyčná dosud nezemřela, nemůžete se dědictví vzdát (odmítnout jej).
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com