Ústní dohoda - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Problém s placením

Pepík, 26.12.2010 12:55:58

Dobrý den, před několika dny za mnou přišla známá, že má problém se zákazníkem, pro kterého dělala internetové stránky a měla sním ústní dohodu o zaplacení těchto stránek, jenomže když mu poslala již zhotovené stránky, tak od té doby se jí tento zákazník neozval a do teď jí nezaplatil, proto přišla za mnou s prozbou jestli bych zmíněnému zakázníkovi nezavolal stím, že jsem její právní zástupce a trochu mu pohrozil, že pokud nezaplatí dlužnou částku, tak že se to bude řešit soudně. Proto prosím o radu, jelikož předpokládám, že by mě poté mohl dotyčný zažalovat, kdyby přišel na mé číslo atd. Prosím poraďte mi, jakou jinou cestou bychom z něho mohli dlužnou částku dostat??

Re: Problém s placením

Milan Zeman, 27.12.2010 15:33:03

Jelikož jste dotyčnému nevyhrožoval, nýbrž jste jej pouze vyzval k úhradě dlužné částky a upozornil jej na důsledky nezaplacení, žalovat Vás nemůže. Jiná situace by nastala, pokud byste mu hrozil jinými kroky, než ke kterým je věřitel ze zákona oprávněn. Domnívám se však, že jinou než soudní cestou z něj peníze nedostanete.

Ústní smlouva

Milena Chmelíková, 10.06.2010 10:38:38

Dobrý den, mám dotaz ohledně ústní smlouvy. Před několika dny jsem dělala brigádu na dvoudenní akci, kde jsem prodávala lísty na pokladně. Brigáda byla sjednána skrz mou kamarádku, která se akce účastní již několikátým rokem. Na začátku prvního dne jsme dostali list papíru, na které bylo napsáno, že každá pokladna dostane odměnu ve výši 1% ze zisku (na pokladně jsou 2 lidé) jak bylo zvykem minulých let. Na onen papír se zapisovaly počty lístů a peněz /prodaných, obdržených/. Na konci druhého dne nastal však problém. Zaměstnavatel nám nechce vyplatit odměnu v plné výši a svádí to na omyl v tisku. Výdělky byly letos prý až moc vysoké a je tak prý nesmyslné, abychom dostali 1%, protože by to bylo pro brigáníky až moc. Žádám vás tudíž touto cestou o pomoc, zda byste mi mohli poskytnout nějaký paragraf, s kterým bych na ty lumpy mohla. Děkuji moc.

ústní dohoda o úhradě cestovních nákladů

L. Kocián, 19.01.2010 10:45:44

Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu. Partnerka, která podniká uzavřela v loňském roce smlouvu o zajištění pravidelných služeb pro jedno médium. Ve smlouvě má jasně stanovenu částku za své služby.
S majitelem firmy se zároveň při jednání ústně dohodla na proplácení cestovních nákladů vždy na konci měsíce na samostatnou fakturu.
Prvních 7 měsíců roku platil majitel řádně jak fakturu za služby, tak fakturu za cestovní náklady.
Zbylých 5 měsíců loňského roku však uhradil pouze faktury za služby.
Jeho vysvětlení zní, že dohoda není podepsána a tudíž on z osobních důvodů a z toho důvodu, že si myslí, že její náklady na cestování již nejsou tak vysoké, nehodlá zbylé měsíce faktury za cestovní náklady uhradit.

Máme nějaké právo uhrazení faktur požadovat, jestliže došlo pouze k ústní dohodě a část roku platil? Existuje na to nějaký paragraf, kterým se můžeme ohánět?
Velmi děkuji za odpověď a vážím si Vaší práce

Kocián

Povinne ruceni

Petr Pavlik, 05.01.2010 20:37:05

Dobry den,
mel bych dotaz ohledne povinneho ruceni ....
Minuly rok mi prisla faktura kde mi bylo receno ze mi je k povinnemu ruceni za 1Kc prirezene nejake pripojisteni, ale jiz dalsi mesic byla tato castka zvysena ...
A ma otazka, muze si toto pojistovna dovolit, pokud jsem nikde zadne pripojisteni nepodepsal nebo se toto bere jako ustni dohoda s akceptaci prvni platby a musim toto pripojisteni zrusit jen pisemnou formou pokud pojistovna neakceptuje email ?
Nejde o penize, ale uz se mi trochu prestava libit jednani techto finanncnich instituci.

Predem dekuji

PP.

jak nejrychleji vypovědět ustní dohodu

petra špalkova, 21.12.2009 22:41:33

Mame soukromou staj s konma.ustajujume tam soukromé koně, každý z nich ma s nama podepsanou smlouvu o poskytování ustájení koní. Pouze jeden zákazník tuto smlouvu odmítl podepsat. Momentalně chceme , aby naší stáj opustil,ale on se ohrazuje tím ,že mame ustní smlouvu. Tím ma nárok na nějakou výpovědní lhůtu. Mohli by jste mi pomoct kde mam tyto informace o ustních dohodách najít.děkuji

ůstní dohoda

Jelena Štěrbová, 11.12.2009 11:20:26

V 08.2009 zákaznící - uzavřeli vyhradní smlouvu o zprostředkování prodeje nemovitostiRD(1/2 podíl-FO)se soukromou stavebně-realitní firmou.Při podpisu smlouvy se dohodli na sume za kterou se bude nemovitost nabízet. Následně realitní kancelář oslovíl zákazník, který chtěl v nabízeném rodínném domě, v původním půdorysu zřídít 4bj.Pak neměl na rekonstrukcí dostatek peněz.Realitní kanceláří se táto myšlenka zdála byt zajimavá a aby nemovitost se lépe prodávala nabídla vlastníkům ,že před domem, místo zanedbané předzahrádky zpevní a vydláždi terén kde budou mocí parkovat 2 osobní auta. Cena za prácí byla sjednáná a vlastniky odsouhlasena15.000 vč.materiálu.Následně byla ůstně předáná jednému ze spoluvlastníků.Peníze nebyli firmou požadovány a dohoda zněla,že se to zaplatí až se dům prodá.Nedávno druhý spoluvlastník tuto dohodu popřel s tím že si firma jednala na vlastní nebezpečí a že níc platit nebude. Jak má firma postupovat?Jedná se o neoprávněné obohacení?Jak má postupovat?Děkují

Faktura

Karel Bulíček, 07.12.2009 07:35:33

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat: Se zákazníkem jsem uzávřel ústní dohodu na výrobu zábradlí. Byla stanovena přibližná cena ještě před zaměřením na stavbě, dle údajů od zákazníka. Byla zaplacena záloha a po dokončení a přidělání zábradlí na RD zákazník dílo i konečnou fakturu převzal bez výhrad. Druhý den se ozval s tím, že fakturu nezaplatí. Jen se ohání soudním znalcem na odhad ceny díla. Je možné v tomto případě se domoci doplacení ceny? Může zákazník v tuto chvíli požadovat zaplacenou zálohu zpět, pokud dílo (ústně)převzal? Děkuji.

ústní dohoda

Luděk Kubiš, 28.02.2009 18:00:28

Dobrý den.Před několika lety byla sjednána dohoda o využití společných prostor v domě se čtyřmi byty.Společné prostory již neplnily svoji původní funkci t.j.kotelna,prádelna.Tři nájemníci si rozdělili neužívané prostory ,čtvtý se zřekl,že má garáž tudíž prostory nepotřebuje.Nyní po několika letech ,až jsou prostory opraveny na vlastní náklady tří nájemníků se čtvrtý opět dožaduje práva na užívání.Je možné se nějak právně bránit či nikoliv.Děkuji

Ustni dohoda

Lukáš Podhola, 11.12.2008 02:34:46

Dobry den,
chtel bych poprosit o radu, jake kroky bych mel podniknout v pripade, ze mi zakaznik odmita zaplatit za elektronicke dilo vyrobene na zaklade ustni dohody?

Dilo bylo realizovano pred pul rokem na zaklade ustne odsouhlasenych, nicmene nepodepsanych, materialu analyzy. Cast dila byla jiz zakaznikem uzivana plus mam archivovanych nekolik emailu pracovni komunikace mezi nami, pokud by to necemu pomohlo v pripade obtiznejsiho dokazovani bez podepsanych smluv, jak jsem se docetl.

Dekuji.
S pozdravem Podhola

ústní dohoda

Josef Moučka, 27.08.2008 15:24:31

Dbrý den,
prosím o radu.Jsem živnostníkem v oblasti výroby nábytku. Uzavřel jsem ústní dohodu se zákazníkem na výrobu nábytku s urcitou cenou, v průběhu výroby se cena navýšila, proto jsem informoval zákazníka. Zákazník mi cenu odsouhlasil (to vše ústně) a nechal mě na nábytku pracovat. Po dokončení díla mi odmítl zakázku uhradit s tím, že nebyla sepsána žádná smlouva a že nemám "nic v ruce", takže výrobek nechce a ani ho platit nebude, aniž by ho viděl. Výrobek je natolik specifický, že ho nelze dál prodat. Chtěl bych Vás poprosit o radu, zda je alespoň nějaká šance na zaplacení. Situace je o to komplikovanější, že se jedná o známého.
Předem děkuji za radu
JM

Re: ústní dohoda

Mgr. Oldřich Topka, 11.09.2008 16:32:07

Dobrý den, jistě dobře víte, jako většina, že písemná smlouva je základním důkazem o ujednání stran. Jestliže taková smlouva není, pak je prokazování toho, co bylo nebo nebylo sjednáno, mnohem obtížnější. To ovšem neznamená, že nemáte naději. Smlouva o dílo nemusí být ze zákona písemná, tudíž postačí uzavření ústní (s výhradou obtížnějšího prokazování). Takže peníze můžete požadovat klasickou žalobou o zaplacení s tím, že obsah dohody se bude prokazovat před soudem. Je jasné, že bez objednávky by jste věc nevyráběl, přesto doporučuji řešit to raději s advokátem. V případě výhry bude náklady na soud a právníka platit protistrana. Sice přijdete o známého (s ohledem na jeho přístup to však není žádná škoda), ale získáte peníze.

storno po telefonu

jiří komárek, 25.06.2008 23:24:19

V roce 2002 jsem uzavřel písemnou dohodu o poskytování služeb s firmou poskytující placený příjem satelitních tv programů.V listopadu r.2006 jsem tuto smlouvu písemně zrušil. Na základě výpovědi jsem byl telefonicky kontaktován na tel číslo uvedené ve sml.Byla mi nabídnuta sleva v případě, že budu služeb dále využívat.Údajně jsem souhlasil, ale už si to moc nepamatuji. Čekal jsem další písemnou dohodu ale žádná mi nepřišla a ani mi nepřišla dohoda o stornu výpovědi - tudíž jsem nic dalšího po písemné výpovědi nepodepsal. Manželka poté nechávala z mého účtu platit sníženou cenu. V minulém měsíci mi byla služba přerušena pro neplacení a dokonce mi operátor sdělil, že jsem porušil nějaké ustanovení a dále budu muset platit původní sazbu. Reaygoval jsem písemně a sdělil, že na výpovědi trvám, jelikož nebyla nikdy písemně stornována a že žádám navrácení přeplatku který zaplatila žena ve snížených splátkách po výpovědi. Mám nějaké šance se s firmou dohadovat a mám psát novou výpověď? děkuji.

Re: storno po telefonu

Mgr. Oldřich Topka, 10.07.2008 16:06:55

Dobrý den, to bohužel, jako u značné části podobných dotazů, nelze vyhodnotit bez znalosti smluv, které jste uzavřel. Kromě toho je nutné se seznámit i s obecnými obchodními podmínkami poskytovatele (pokud takové má), se kterými zákazník souhlasí tím, že smlouvu podepíše. Tam bývají obsaženy podmínky odstoupení a výpovědi. V těchto věcech je možné se na smlouvě dohodnout i bez podpisu nějaké písemnosti. Což je sice jednoduché, ale o to hůř se později prokazuje, co bylo dohodnuto a za jakých podmínek. Prostě žádejte, ať Vám objasní, z jakého důvodu a na základě jakých ustanovení smlouvy po Vás chtějí to, o čem píšete.

Re: storno po telefonu

jiří komárek, 11.07.2008 01:26:26

Dobrý den, pane Topko.....děkuji za odpověď.Použil jsem Vašich rad.....Jiří Komárek

ústní dohoda

v.m., 24.01.2008 13:22:34

Dobrý den,
prosím o konzultaci problému - jisté firmě jsem na základě ústní dohody vytvořila multimediální dílo,
s tím že objem práce bude větší a sepíše se smlouva.
Odevzdala jsem první materiály - dál jsem odmítla cokoliv podnikat, dokud smlouvu nesepíšeme (prvotně vypadalo jednání s firmou důvěryhodně).
Ve chvíli, kdy jsem začala smlouvu důrazně vyžadovat -
firma začala ustupovat, nedodala žádné podklady atd...
Začala jsem tedy vyžadovat zaplacení odevzdané práce -
od té doby odmítali vůbec komunikovat s tím, že jsme nic nesepsali.
Práci jsem odevzdala cca před rokem, před 4měsíci jsem
tento případ předala firmě na vymáhání pohledávek -
doteď se jim nedaří z nich něco dostat a vypadá to neúspěšně. Má vůbec v těchto případech autor nějakou obranu či ochranu? Mám nějakou šanci?
Děkuji.

Re: ústní dohoda

Mgr. Oldřich Topka, 24.01.2008 13:29:15

Dobrý den, tím, že jste věc předala vymahačům, jste věci příliš neprospěla, zvlášt jestli nemáte žádné písemné podklady. Jedinou autoritou, která totiž může dostatečně rozhodovat o Vašich právech a jejich ochraně je soud. Takže jste již ve chvíli, kdy bylo jasné, že firma odmítá s Vámi komunikovat, měla začít podnikat právní kroky. Měla být podána žaloba o zaplacení odměny. Celá věc je o dost težší tím, že není žádná písemná dohoda. Prokazování toho, co bylo sjednáno ústně je totiž vždy náročné. Můžete argumentovat odvedenou prací a doložit, co jste vykonala a firmě předala. Vaše šance zvýši případné právní zastoupení.

Ustni dohoda

Tomas Pokorny, 31.10.2007 16:28:14

Dobry den,
mel bych dotaz ohledne ustni dohody, popisi Vam svuj problem: jsem studentem Stredni prumyslove skoly a ve 3.rocniku jsem byl ubytovan na Soukromem domove mladeze. Jelikoz jsme meli nejmensi pokoj, tak nam pani majitelka intru dala nabidku ze pro 4ty rocnik, ze kdyz na tom samem malem pokoji budeme bydlet, tak ze nam "odpusti" jednu mesicni platbu za mesic zari. Coz se i tak stalo. Ale z duvodu pro klid studia jsem na konci mesice rijna tohoto roku ukoncil zde pobyt a prestehoval se na privat. Pani majitelka ovsem po me chce penize za "odpusteny" mesic zari zpatky. Zajimalo by me, zda ma na to narok, ponevadz mi nabidka na privat prisla az v mesici rijnu, ktery jsem radne zaplatil.

Dekuji T.Pokorny

Re: Ustni dohoda

Šéfredaktor, 02.11.2007 14:43:46

Dobrý den, pokud máte alespoň svědky na to, že Vám bylo řečeno, že za září platit nemusíte, nic bych neplatila. Nicméně je opravdu škoda, že jste si to nenechal od ní písemně potvrdit.

Mgr. Lucie Jindrová

Ústní dohoda

Jarda, 20.10.2007 22:11:16

Zajímalo by mě, jaká je možnost uhrazení fa. od klienta za provedou prácí na základě ústní dohody pokud se úhradě vyhýbá (reklamace, nedostatky (neopodstatněné), zaplacení až po vykonání další činnosti atd.). Děkuji

Re: Ústní dohoda

Šéfredaktor, 22.10.2007 10:37:43

Dobrý den, pokud je faktura vystavená, je v ní uveden datum splatnosti. Po uplynutí této splatnosti je dlužník v prodlení a Vy se můžete domáhat zaplacení cestou soudní. Záleží však na ústní domluvě, jak bylo sjednáno kdy budou faktury vystaveny atd. Je namístě také zvážit, zda-li namítané reklamace jsou opodstatněné nebo ne. Pokud ano, mohl by se dlužník domáhat např. slevy z ceny apod.

Mgr. Lucie Jindrová

Jarda, 22.10.2007 15:11:49

Děkuji za odpověď. Faktura je vystavená, ale není potvrzení o jejím převzetí klientem (z ruky do ruky). Ještě jsem se zapoměl zeptat, zda má klint nárok požadovat faktury na mnou zakoupený material a tedy i mé nákupní ceny. Děkuji

Šéfredaktor, 02.11.2007 14:41:28

Dobrý den, tak mu pro jistotu fakturu ještě zašlete poštou doporučeně nebo na doručenku s tím, že mu jí opakovaně posíláte. Já bych mu Vaše faktury za zakoupený materiál neukázala, jde o jiný smluvní vztah.

Mgr. Lucie Jindrová

Novakova, 16.01.2008 18:31:27

Dobry vecer, mela bych dotaz ohledne ustni dohody. S manzelem jsem se rozvedla . A odkoupila podiluv manzel na chate kterou jsme vlastnili.Pri prodeji jsme se ustne domluvili ze vyklidi z pozemku chaty bordel ktery se na tomto pozemku nachazí(jedná se o vraky aut a díly na auta). Bohuzel jsem toto nezadala do smlouvy, ale svedky mam kteří byli pri tom kdyz jsme meli tuto ustni dohodu. Jak mam prosim postupovat? je to již rok co to melo byt vyklizené. Muzu pozadovat najem za uskladnené veci. a to i zpětně. diky za info.

Luboš Fritsche, 24.06.2008 17:31:57

určité osobě jsem pujčil os. vůz. auto je na leising dohoda zněla.Pujčim a budeš platit leising v opačnym připade vratiš auto.neplatí auto prý nevrátí policie to odložila. nebot ve věci nejde opodezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak. děkuji za radu

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »