Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den chtel bych se zeptat jestli neni protizakone, globalne v cele fabrice snizit delnikum bezduvodne tridu.
V cistem to je cca o 3000Kc dolu, muzou vzit premie coz uz udelali ale preci nemuzou snizit tridu a nechat stejnou praci.
Sice chapu ze je krize ale pokud se nepletu tak plat muzou snizit jen tehdy pokud budto prusim pracovni kazen, nebo neni prace a dela se min napriklad 4 dny misto 5 ti.
Pokud jim nic nepodepisu vyhrozujou vyhozenim pro poruseni pracovni kazne a tvrdej ze to stejne snizej at uz to podepisu nebo ne.
Lze se nejak branit?
Diky za odpoved
Dobrý den, pracuji pro firmu pouze na nočních směnách. Má hrubá mzda činí 15450 Kč, průměrná mzda za hodinu 89,62 Kč. Dostávám příplatek 8 Kč za hodinu práce v noci, což je dáno kolektivní smlouvou. Neměl bych dostávat 10% průměrné hodinové mzdy? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
manželka je poživatelka částečného inval.důchodu a před půl rokem nastoupila do fy Mars Svratka jako uklizečka. Smlouva byla vystavena na půl roku ke dni 30.10.2008. Ve smlouvě kromě manželčiných nacionále není ze strany zaměstnavatele uvedeno nic, ani kolik má odpracovat, ani jakou má mít mzdu. Plat měla cca 14500 hrubého na 7 hodin. Smlouva byla obnovena, ale s tím, že přijali k 1.11.2008 novou pracovnici, čímž manželce odebrali část práce a s tím spojených i 4000 Kč. Nic nedostala písemně, jen jí to bylo oznámeno.
Pracovnice bude dělat tu část práce, kterou manželce sebrali na 6 hodin s patřičným platem, ačkoliv práci měla manželka za 2 hodiny udělanou, takže nebyl důvod novou pracovnici brát.
Mohlo by jít ze strany fy. i o diskriminaci, na základě toho, že je manželka částečně invalidní? Firma jinak má 2 uklizečky ve starobním důchodě a ty spíš zdravým zabírají místo. Děkuji za odpověď
Dobrý den, personální politika je věcí zaměstnavatele. Jestliže se z nějakých důvodů rozhodl zaměstnávat stejnou prací více osob, pak je to jeho rozhodnutí. Důvody změny neznám, tudíž zde nebudu polemizovat o tom, jestli jde o nějakou diskriminaci.
Většina případů domnělé "diskriminace" se ve skutečnosti neodehrává. Často se jí totiž dovolávají zaměstnanci jen proto, že se jim nelíbí rozhodnutí zaměstnavatele, které je však samo o sobě v souladu se ZP. Každý zaměstnanec má sice svá práva, ale nesmí zapomínat, že o chodu firmy, organizace práce a finančních otázkách rozhoduje zaměstnavatel podle jeho potřeb.
Dobrý den. V pracovní smlouvě mám v Článku4- Mzda,její splatnost a vyplácení, odst.1 uvedeno:Zaměstnanci náleží za vykonanou práci mzda ve výši Kč 54,- za hodinu. Za srpen a září jsem dostala mimimální mzdu aniž bych podepidovala dodatek smlouvy.Má na to zaměstnavatel právo? Děkuji.
Dobrý den,
pro zodpovězení dotazu mám málo informací - nevím, kolik hodin jste v tyto měsíce odpracovala, zda jste měla dovolenou atd. atd. Zaměstnavatel však nemůže jednostranně snížit tuto hodinovou sazbu - to by mohl učinit pouze v případě, že byste měla mzdu určenu ve mzdovém výměru.
Děkuji za odpověd.Žádný samostatný mzdový výměr jsem nepodepisovala.Pouze v březnu jsem podepisovala Dodatek pracovní smnlouvy. Cituji: Výše uvedené smluvní strany po předchozí ústní domluvě upravují a mění text pracovní smlouvy ze dne 7.8.2007 v článku 4 pracovní smlouvy v bodě 1. které ode dne 1.3.2008 nově zní: Článek4 Mzda,její splatnost a vyplácení.Bod 1: Zaměstnanci náleží za vykonanou práci základní měsíční mzda ve výši 10000,-.V srpnu jsem odpracovala 178hod a měla jsem 8688,-hrubého plus příplatky 157,-Kč, celkem 8845,- hrubého V září jsem odpracovala 136hod a měla jsem 6336,24 hrubého. Měla jsem 5dní dovolené- náhrady 2512,-.Celkem 8848,- hrubého. Zatím děkuji.
Konkrétní výpočty Vám provádět nebudu - s tím se obraťte na mzdovou účetní.
V pořádku se mi to nezdá; přesně to sdělí ale až právě účetní.
Dobrý den,
za jeden měsíc mi byla vyplacena pouze polovina zaručené mzdy. Mzda je stanovena v platném mzdovém výměru, žádná změna písemně oznámena nebyla. Vzhledem k mé pozici nedosáhla ani minimálního mzdového tarifu podle zákona č. 567/2006 Sb. Od splatnosti této mzdy, tj. od posledního dne následujícího měsíce, již uplynulo více jak 15 dní. Ode dne seznámení s touto skutečností ještě neuplynuly 2 měsíce. Mzda za další měsíc byly vyplacena včas a v plné výši.
Zaměstnavatel se k tomu odmítl vyjádřit. Na žádosti o vysvětlení reaguje ničím nedoloženými výhružkami (absence, porušení kázně). Rád si podobnými způsoby dokazuje svojí moc a převahu nad zaměstnanci. Všeobecně je situace v našem podniku velmi vyhrocená.
Domnívám se, že mzdy za jednotlivé měsíce a jejich splatnost se posuzují jednotlivě a můj nárok na nevyplacenou část mzdy za první měsíc stále trvá. Domnívám se, že mohu skončit pracovní poměr podle §56. Je můj názor správný?
Dobrý den, ano, každý takový mzdový nárok se posuzuje samostatně. Pokud tedy neuplynula 2-měsíční lhůta, můžete PP okamžitě zrušit.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mi může zaměstnavatel snížit mzdu. Jedná se doslova o radikální snížení z 22.000,- Kč na 6.300,- Kč, což není ani minimální mzda, která je myslím 8.000,- Kč, jestli se nepletu. Změna platu souvisí s přemístěním na jiné místo výkonu práce a tím mě donutit, abych dala výpověď a nedostala odstupné. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
jestliže máte výši mzdy sjednánu v pracovní smlouvě, může být její výše upravena opět pouze smluvně, tj. dohodou obou stran. Jestliže je výše mzdy upravena v mzdovém předpisu, může jí zaměstnavatel jednostranně snížit. Takové snížení, navíc hluboko pod minimální mzdu je v rozporu se zákonem. Doporučuji obrátit se na inspektorát práce s tímto podnětem. Rozhodně si to nenechte líbit a sdělte zaměstnavateli, že se budete bránit.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com