Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Děkuji za odpověď.Bohužel je mně už jasné,že náprava a obrat k normálu je u této firmy nerealizovatelný.Většina věcí nikdy zde nebyla dle zákona,ale situace se stala neúnosnou od doby,kdy všichni zaměst.prodejny, písemně požádali o doplacení mzdy dle nařízení zákona č262/2006sb.ZP(úsně odmítly s námi řešit)a to za 3 roky zpětně(platila 8000,- kč).Dopis převzali,neodepsali,nedoplatili.Termín doplacení vypršel.I když se to asi zdá nemožné,práce prodavačky je pro mě "druhá životní láska",ale ne ve velké obch.síti,ale peníze potřeba všem.Jelikož je situace opravdu neúnosná(šikana,psychický teror,naschvál),výpověď dám,vyřešení peněz předám právníkovi,jen bych jim to nechtěla ulehčit,spíše naopak a také třeba to bude lepší pro naše nástupce.Chci také dát podnět na insp.práce,jen nevím,s čím vším se mohou zabývat.Jakou mají až pravomoc?Přesto ještě jednou moc děkuji.
Nedá se odstoupit od prac.smlouvy pro nedoplacení mzdy? Jestli ano,počítá se datum mé žádosti, žádala,nebo až od data právníka?
Dobrý den.Jsem vedoucí prodejny a mám podepsanou hmotnou zodpovědnost za zboží i peníze.Chci se zeptat:raní tržbu denně odvádíme nadřízené,ale odpolední tržba i s počátečním peněžním hotovostním vkladem se na noc zamyká do trezoru.Bylo zvykem,že páteční tržbu,sobotní tržbu a hotov.vklad si prodavačky musely brát na víkend domů(celkem i 40000 tisíc)a v pondělí ráno(v 4,45hod.)to nesly zpět.Když jsem odmítla na sebe toto riziko brát,dala mně podepsat,že přebírám vklad 5000 tisíc a řekla,že za všechny peníze mám zodpovědnost ve dne v noci i přes víkend,a pokud je někdo zcizí(i z trezoru)zaplatím to.Proti její vůli jsem připsala,že ručím za peníze jen po prac.dobu.Myslím,že klíče bývají vždy i náhradní,což by měla ona a bojím se podrazu z její strany.Může mě nutit brát peníze domů,když odmítá dát příkaz písemně?Jak se bránit? Nechce o tom komunikovat.
Z vašich dotazů soudím, že poměry u vašeho zaměstnavatele jsou neúnosné.
"dala mně podepsat,že přebírám vklad 5000 tisíc" - ten jste převzala, přepočítala a pak podepsala??
Měla by být podniková směrnice, kde bude i vyřešen způsob odvodu tržby.
Dále je třeba vyřešit, kdo všechno má klíče od toho trezoru - ti by měli mít společnou hmotnou odpovědnost. Pokud jsou někde náhradní klíče, ty by měly být v zalepené a zapečetěné obálce (i to by mělo být v té směrnici).
Nebo jsou v trezoru samostatné uzamykatelné přihrádky nebo pokladničky?
Popř. zavést pečetění trezoru (tj. zamkne se a přelepí se lepicí páskou, přes kteroui se podepíšete a druhý den se zkontroluje neporušenost (nebo jako u armády provázek, přes něj plastelinová pečeť a do něho otisk osobního pečetidla).
Nemůže Vás nutit brát peníze domů.
Pracuji v obchodě,jako prodavačka v pekárně a mám podepsanou hmotnou zodpovědnost.Zajímalo by mě,jak se bránit,když nám s počítačem pracuje i naše nadřízená(příjem a výdej zboží,dobropisy,převody),která hmot.zodpovědnost nemá.Má také klíče od prodejny.Klíče od prostorů,kde máme uskladněny zálohované obaly má i mimo ji,také jiní zaměstnanci bez hmot.zod.,a my je dostaneme pouze půjčit.Vedení nám na naše námitky odpoví,že nám tam nic nevezmou.Dá se nějak hmotná zodpovědnost napadnout?
Neuvádíte, na co máte hmotnou zodpovědnost - zda jde o Odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat (§ 252-254 ZP) nebo Odpovědnost za ztrátu svěřených předmětů (§ 255-256).
(Není mi jasné, co s tím má společnéhgo počítač).
§252 (1) Byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách.
§253 (1) Zaměstnanec, který uzavřel dohodu o odpovědnosti, může od ní odstoupit, ... nebo pokud zaměstnavatel v době do 15 kalendářních dnů od obdržení jeho písemného upozornění neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami.
Píšete: "Klíče od prostorů,kde máme uskladněny zálohované obaly má i mimo ji,také jiní zaměstnanci bez hmot.zod.,a my je dostaneme pouze půjčit.Vedení nám na naše námitky odpoví,že nám tam nic nevezmou.Dá se nějak hmotná zodpovědnost napadnout?"
Ano, napadnout se dá - písemným upozorněním.
Pokud máte např. hmotnou zodpovědnost za zálohované obaly, musí to být zařízeno tak, že klíče od toho skladu mohou mít jenom ti pracovníci, kteří tu hmotnou odpovědnost mají, a nikdo jiný (ani vedoucí)!!
Dobrý den,prosím Vás mám podepsanou dohodu o provedení práce podle §232 ZP a jako přílohu dohodu o hmotné odpovědnosti, ale v této dohodě není napsáno podle jakého § se řídí?, jestli §250, §252, §255, takže podle mého názoru by měla být tato dohoda neplatná?Na konci této dohody je napsáno, že zaniká ukončením prac.poměru nebo odstoupením od této dohody ve smyslu §177 ZP. Prosím Vás o odpověď jestli je tato dohoda platná? Děkuji
Dobrý den..mám dotaz jestli má ředitel školy právo nutit učitele k podepsání dohody o hmotné odpovědnosti za svěřený majetek.Zařízení tříd a pod..pokud se to nazývá dohoda,tak je to dohoda dvou stran..pokud s tím nesouhlasím,jaké budou následky?A jestli je vůbec v pravomoci ředitele,takovou dohodu vymáhat.Děkuji...
Nemá právo nutit.
Za zařízení tříd apod. platí obecná odpovědnost zaměstnance (zaměstnavatel musí prokázat zavinění).
Moc díky za odpověď,jen bych si troufl upřesnit znění dotazu.Jestli má právo ředitel vynucovat dohodu o hmotné odpovědnosti po učitelích za majetek kabinetů a jejich vybavení,když jednotlivce určil ke správě a evidenci věcí,v jednotlivých kabinetech(vyučovací pomůcky,nástroje potřebné v daných předmětech,vypůjčování předmětů oproti podpisům jiným kolegům).Jsem takto "postižený" vedoucí kabinetu a nelíbí se mi nátlak k podepsání dohody,když to je vlastně direktivní nařízení .Pak je název "dohoda" scestný..
Tohle by mne zajímalo také..má-li ředitel školy k takovým krokům oprávnění.Nepřesunuje takto svojí odpovědnost na zaměstnance?
Je třeba rozlišovat:
Obecná odpovědnost § 250
§250 (1) Zaměstnanec odpovídá zaměstnavateli za škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním.
Odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách,
které je zaměstnanec povinen vyúčtovat
§ 252
§252 (1) Byla-li se zaměstnancem uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování (dále jen "dohoda o odpovědnosti"), za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu byly svěřeny, odpovídá za schodek vzniklý na těchto hodnotách.
Odpovědnost za ztrátu svěřených předmětů
§ 255
§255 (1) Zaměstnanec odpovídá za ztrátu nástrojů, ochranných pracovních prostředků a jiných podobných předmětů, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení.
O jaký § šlo v daném případě?
Podle § 252 zjevně ne.
Tdy asi § 255. Ale ten se netýká vybavení kabinetů apod.
ZA to je zodpovědnost obecná - § 250, kde se dohoda nepodepisuje.
NA místě toho učitele bych to odmítl.
Č.j.: 14 269/2001-26 Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení dříve platný přímo stanovil:
"Při uzavírání dohod o hmotné odpovědnosti se kromě zákoníku práce postupuje podle Výnosu MŠMT o
odpovědnosti č.j. 20 840/89-42, Věstník MŠMT sešit 11/1989. Tyto dohody se neuzavírají se zaměstnanci, kteří jsou pověřeni vedením sbírek, kabinetů, knihoven, laboratoří apod."
Konkrétní model je:ředitel ustanoví učitele vedoucím kabinetu.Vyhradí mu uzamykatelné místo pro skladování pomůcek a nástrojů ,které jsou vyměřeny jako obsah kabinetu ( hudební nástroje a pod.).Dotaz zní: Má právo poté vyžadovat po učiteli podepsání dohody o hmotné zodpovědnosti za tyto svěřené nástroje?Nevím ke kterému paragrafu tento případ přiřadit,jen mi jde o to jestli je to v pravomoci ředitele a jestli se učitel musí tomu podrobit.Díky za odpověď.
Ještě jednou k věci:přečetl jsem si pozdě odpověď,tak se omlouvám za pozdní reakci.Háček je v tom jestli je tento věstník ještě v platnosti a jestli se dá nějak opřít o stávající zákony.
Práve problém je, že citovaný pracovní řád již neplatí. Nyní je pracovní řád vydán vyhláškou MŠMT, kde ustanovení o hmotné odpovědnosti není.
Zkuste se obrátit na odbory.
Učitel přece není skladník, aby z kabinetu na výdejky vydával jiným učitelům pomůcky ...
Dobrý den, pracuji v obchodě s oblečením, kolegyně dnes ukončila pracovní proces ze dne na den a do toho odmítla dělat inventuru. Že se radila s právníkem a nepodepíše ji a tím pádem nebude platná a případné manko jde mimo ni. Na prodejně už předtím z její strany byly nesrovnalosti. Je toto vůbec možné? Znamenalo by to snad že případné manko bysme doplácely my, co jsme zbyly, nebo je to hloupost a pouhým nepodepsáním není případné zodpovědnosti zbavena? Děkuji
Mělo být i ve vašem zájmu ke dni skončení pracovního poměru udělat inventarizaci. (Nebo inventarizace proběhla a ona ji jen nechce podepsat?)
Co na to majitel nebo vedoucí obchodu?
"ukončila pracovní proces ze dne na den" - bylo to v souladu s právem?
Dobrý den, má můj zaměstnavatel právo napsat do hmotné zodpovědnosti, to ,že požaduje v případě ukončení pracovního poměru, pokud nebude provedena inventura k okamžiku odchodu, abych odpovídala za následně zjištěná manka poměrem podle počtu odpracovaných směn od poslední invetnury.Když odejdu, tak pak může kdokoliv krást a pak to třeba za půl roku budu muset hradit?A když se provádí inventurizace, zda je nějaká zákonná rezerva na manka nebo je to na volbě zaměstavatele. v bývalé práci jsme měli nějaké procenta z ročního obratu, a do té částky se mohlo jít do manka, třeba se mohlo jít do manka 300 000 a bylo manko 350 000, tak jsme uhradily 50 000,ale teď budou chtít po nás uhradit vše.je to zákonné?
Dobrý den, na tom není nic nezákonného. Jde právě o ochranu hodnot zaměstnavatele a není důvod, proč by měl odpovědnost za manko nějak omezovat nějakými limity. Takže zaměstnanci mají odpovídat za celou ztrátu (pokud to tedy neomezí sám zaměstnavatel).
Pokud po skončení PP neproběhla inventarizace a Vy jste o ni ani nepožádala, pak je podle zákona zaměstnanec odpovědný ještě i za ztráty zjištěné až do nejbližší inventarizace (viz §254/3 ZP).
Dobrý den,
pracuji v obchodě, kde není řádně zajištěn trezor. Já odvádím večer tržbu, ale ráno může kdokoliv, kdo je tu první, tam jít a vzít peníze, které jsou pouze v igelitových sáčcích. Klíče od trezoru mají všichni. Již se to tu stalo a daná osoba to musela zaplatit. Jak postupovat v případě, že se to stane mě. Jak se mohu bránit a kde. Děkuji.
Dobrý den, pokud není tržba dostatečně zajištěna, pak na to zaměstnavatele písemně upozorněte, ať zjedná nápravu. Jestli ne, je možné od dohody odstoupit. Jestliže zaměstnavatel nevytvoří potřebné podmínky pro zajištění svěřených hodnot (zboží, peněz aj.), má zaměstnanec šanci se případné náhrady zčásti nebo zcela zprostit.
Dobry den, pracuju v obchode s kozenymi bundami, jsem ve zkusebni dobe a ukradli mi bundu, samozrejme jsem podepsala hmotnou zodpovednoust, plati plne i ve zkusebni dobe?Muze mi tedy dat majitel uhradit skodu?Dekuji za odpoved
Dobrý den, pokud jste zletilá osoba a dohoda o odpovědnosti byla uzavřena písemně, pak zkušební doba její platnost nijak neomezuje. Škoda je na Vás a pokud neprokážete, že k ní došlo bez Vašeho zavinění, pak ji budete muset uhradit.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně hmotné odpovědnosti. Ztratili se mi z pokladny peníze, dohodu o hmotné odpovědnosti sice mám, ale myslím že je z více důvodů neplatná. V dohodě chybí přebíraná částka nebo inventarizace pokladny. Nevím jestli je nutné do této dohody uvádět přebíranou částku nebo právě inventarizaci ke dni podpisu této dohody? Mám tam jen napsané, že se vztahuje na pokladnu, ale žádná bližší specifikace. Dále si myslím že vzhledem k tomu že má vedoucí naší pobočky klíč k trezoru do které se pokladna na noc dává, je tato dohoda absolutně neplatná. Podotýkám že vedoucí nemá hmotnou zodpovědnost. Ale nevím jak z právního hlediska. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, neplatná není a už vůbec ne absolutně. Pokud neproběhla inventarizace, pak to poněkud komplikuje prokazování ztráty hotovosti, ale zaměstnavateli to nebrání, aby ztrátu prokázal i jinak. U pokladen se zpravidla uzavírá tržba denně a k dalšímu dni se nechává určitý stejný základ. Ale nevím, jak to chodilo u Vás.
Vy by jste měla jedinou možnost a to dostatečně prokázat, že ke schodku nedošlo Vaší vinou, což ovšem bude obtížné. Zvažte raději návštěvu advokáta.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com