Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den.Při zakládaní družstva,jsme se skládali na tři volné byty.Nyní se jeden byt prodal a já žádala o vrácení částky,kterou jsem na ten byt dala.Předsekyně dala o tom na schůzi hlasovat a někteří byli pro ponechání peněz na opravu domu.Hlasovaní dopadlo 4 proti a 3 pro vyplacení.Má právo družstvo hlasovat o mých finančích prostředcích?Rovněž nám byla vyměněná okna a já už jedno měla vyměněné,před založením družstva.Žádala jsem proto o jeho proplacení,jelikož se budu tou samou částkou,jako ostatní podílet na splacení úvěru,který se na revitalizací vzal.Bylo mě to odmítnuto,že mě to okno vyměnila bytová správa,že nemám nárok,když jsem za něj nic nezaplatila,souhlasili jen s proplacením žaluzií.Mají na to právo,proinvestovat mé peníze,které jsem zapůjčila,aby vůbec se mohlo družstvo založit?Mohou chtít po mě takovou částku do fondu oprav,když se mě jedno balkonové okno neměnilo?
Dobrý den, neznám poměry ve Vašem domě ani ujednání, které se týká složení peněz na volné byty. Není tedy zřejmé, jak a co bylo sjednáno ohledně vrácení nebo pozdějšího použití peněz.
Družstvo však rozhoduje většinou hlasů a menšina to musí respektovat. Pokud se domníváte, že Vás poškodili, bude nutné celou věc projednat např. přímo na bytovém družstvu a pokusit se zjistit, jestli má cenu rozhodnutí členské schůze napadat kvůli neplatnosti.
Pokud ale nešlo o členský vklad, ale pouze (a výslovně) o půjčku, tak tu by Vám měli vrátit v době, která byla sjednána nebo poté, co o to požádáte. O přesunutí půjčky do fondu oprav by členská schůze rozhodovat neměla. Pokud jde o příspěvek na okno, pak by Vám měli odvod do fondu poměrně snížit o odpočet tohoto okna.
Dobrý den.Mám dotaz ,bydlím v družstevním bytě,kde se skládalo na 12 bytů devět družstevníků.Minulý měsíc sesvolala schůze,kde se odhlasovalo,že se provede revitalizace domu,během měsíce,kdy nám tři dny předem upozornili,tak se vyměnili okna a začala se dělat na zateplování domu.Jedině já jsem měla vyměnělo balkonové okno a ted jsem žádala o jeho proplacení,což mi na schůzi zamítli.Mám nějakou šanci se proti tomuto rozhodnutí odvolat? Zůčastnilo se osm družtevníků,znichž se jedna zdržela hlasování a čtyři byli proti zaplacení mého okna a tři byli pro a jedna družstevnice nepřišla.Mám pocit,že v našem družstvu,není vše vpořádku.Firma,která dělá omítku,mi navíc okno popálila a budu žádat výměnu.Navíc nám zbourali sklepy což se mi nelíbí ,navíc je mám pojištěné a proto jsem chtěla aby v nejbližšší době mi byl sklep opět postaven,což se naší předsedkyni družstva nelíbí,tak nevím co si mám o tom myslet.Dále byl prodán jeden byt a prý nemám nárok na vyplacení svého podílu.Děkuji za radu
Hezký den přeji.
Asi jsem svůj dotaz napsala trošku zmateně,pro důchodkyni najít správná slova je někdy těžké.
Za ty tři byty se nás 9 nájemíku muselo složit,jelikož majitel prodá jen celý dům se všemi byty.Takže jsem původnímu majiteli zaplatila o jednu 1/9 ceny 3 bytů navíc
(asi 16 000 tisíc).Nyní se jeden byt prodal,tak jsem žádala své vložené peníze zpět.Bylo mě to odmítnuto a družstvo rozhodlo,že se to bude investovat do opravy domu.Nevím jak to formulovat,jestli je to půjčka,nebo jsem se stala 1/9 podílníkem těchto tří bytů??Mám jen doklad se zvýšenou cenou za můj podíl na bytě.Nikde není upřesněno proč je cena navýšená,jen v zápisu ze schůze je napsáno,že jsme odsouhlasili,výši členských vkladů na částku....atd.
Po řádném přečtení,jsem zjistila,že asi s tím nic nenadělám i když před zaplacením mě bylo slibováno,že po prodeji těchto bytů se mě peníze vrátí.Tady jde jen asi o dobré mravy a plnění slibů.
Na výměnu oken a zateplení si družstvo vzalo úvěr a nyní nám byl navýšen fond oprav o 700 kč.Okno mě bylo vyměněno ještě v době,kdy nás spravovala bytová správa.Na dotaz zda jej chci vyměnit jsem řekla ne.Je ještě v záruce,plastové a nenarušuje nijak vzhled domu.Nyní mě ho při odřezávání balkonu poškodili,odlétávajícími jiskrami a pochybuji,že se domůžu výměny skel.Dovolím si napsat přesné znění ve stanovách:
Členská schůze stanoví pravidla pro provádění oprav nebo úprav v bytě(jednotný vzhled balkonu a oken atd.)
přičemž pouze opravy.které byly provedeny ve všech bytech mohou být hrazeny z fondu oprav.V případě,že některý nájemnce již tuto opravu provedl dříve na vlastní náklad,má nárok na poměrnou část vynaložených nákladů na prováděnou opravu bez ohledu na částku,kterou uhradil sám při provedení opravy.
Měla jsem nové okno,tak bylo rozhodnuto,že se ušetřená částka použije na jiné opravy,ale na splacení úvěru se mám podílet stejným dílem jako ostatní.Komunikace ,že netrvám a nechci vyměnit okno,byla jen ústně a nikde to není písemně. Děkuji
Pro paní Habrovou: Tento dotaz jste vložila v rozporu s pravidly.
1) Dotazy se vkládají samostatně.
2) Dotazy jsou limitovány počtem znaků. Tento příspěvek překračuje obvyklý rozsah dotazů všech ostatních.
Takové dotazy znepřehledňují diskuze a zdržují čtenáře i redakci. Redakce si vyhradila oprávnění na takovéto dotazy neodpovídat.
Viz http://www.pravnik.cz/pravidla-forum.html
Dobrý den.
Za nevhodný dotaz se omlouvám.
Snad to nyní napíší srozumitelněji. Ve dvou vchodech, které šly do družstva je nás 12 nájemníku, tři nájemníci neměli zájem o vstup. Původně jsem měla za svůj podíl na bytě zaplatit 45 760kč. Jelikož majitel prodá jen všechny byty tj. celý dům, jen se všemi byty, tak se nás 9 nájemníku složilo a částka za podíl na bytě se navýšila na 60 213kč.Ostaní poplatky jako je nehnutelný fond 50 000kč. a za služby za založení družstva tj. 18 000 se skládalo zvlášť . Všichni zákládající členové(tj. 9) jsme se museli složit.
Já chtěla jen vrátit rozdíl, mezi 45 760 a 60 213, když už jsou dva byty prodané. Rozhodli to proinvestovat do opravy domu.Jako co se počítá že jsem dala více než byla cena mého bytu,nikde to není specifikováno? Jsem 1/9 podílníkem na těchto třech bytech,tak proč se dva byty prodali bez mého souhlasu?Nebo mohu napadnout družstvo,že po mě chtělo víc než jsem měla zaplatit?
Děkuji Jana
Dobrý den,dle zákona o druž.bytech končí dnem 1.7.2010 možnost odkupu druž.bytu do osobního vlastnictví.Prý se chystá novelizace,ale kdyby k ní nedošlo, opravdu bych už po tomto datu nemohla s bytem nakládat-prodat či převést?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Vy ale s bytem vůbec nakládat nemůžete ani dnes. Jste pouze členka družstva a nájemnice bytu, nikoliv jeho vlastník. Takže nejste oprávněna s bytem nijak disponovat. Vlastníkem bytu je totiž družstvo.
Vy můžete disponovat jen s členským podílem, tedy právy a povinnostmi k družstvu, se kterými je spojeno právo k užívání bytu. Na převodu podílu se nic nemění, ten není ničím omezen a převod DB do OV s tím nemá žádnou přímou souvislost.
Dobrý den,
vlastník našeho bytového domu nám jej nabídl jako celek k odkoupení. Chtěl jednat pouze s pravnickou osobou (družstvem). To jsme založili, ale není v něm 100% nájemníků (někteří z finančních důvodů odmítli). Nebereme si žádný úvěr, každý člen družstva složí částku dle velikosti bytu a za ní odkoupíme celý bytový dům najednou. Můžeme nějakým způsobem do družstva přijmout nové členy, kteří za nájemníky, jenž nejsou v družstvu, uhradí požadovanou částku? Budou pak moci být, po koupi domu, držiteli členského podílu?
Děkuji
Martin Moravec
Dobrý den, jako zakladatelé družstva máte znát příslušné ustanovení obchodního zákoníku o družstvech. Vy dům koupíte i s nájemníky a jejich nájmy se budou řídit dosavadními nájemními smlouvami. Výpověď z nájmu jim můžete dát pouze z důvodů uvedených v občanském zákoníku. To, že je zde někdo jiný, kdo by za "byt" zaplatit není důvodem, pro který by jste jim mohli zrušit nájem. Navíc nikdo z Vás byt vlastnit nebude, protože ty budou patřit družstvu a ne jednotlivým nájemcům.
Jde o poměrně složitou koupi, v každém případě by jste si měli nechat věc právně ošetřit. Jestli to neuděláte, ponesete si důsledky špatné koupě sami.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda může družstvo, které teprve odkupuje od vlastníka bytový dům nějakým způsobem prodat byty (družstevní podíl)o které není zájem od současných nájemníků.Jsme ve fázi kdy známe cenu domu tím i cenu družstevního podílu a musíme zaplatit celý dům.můžeme do té doby ty družstevní podíly přenechat někomu jinému?když by byl větší zájem o byty můžeme provádět dražbu nebo obálkovou metodu?děkuji za odpověd
Dobrý den, dokud nebude družstvo vlastníkem budovy, není oprávněno jednat o prodeji bytů. Z toho důvodu je nemůže prodat dříve než bude vlastníkem nebo k tomu nebude mít jiný právní důvod.
Dobry den
sestra me babicky s manzelem (oba 80plus) ma v uzivani druzs. byt, ktery si od druzstva podle jejich slov neodkoupili. Bydli tam cca 25 let. Zajimalo by me, jestli takto po nich nekdo muze tento byt dedit. Deti nemaji, jen prateta ma sestru, ktera ma dceru a nas dve vnucky. V pripade, ze by tento byt do vlastnictvi nikomu neprechazel, jaky je nejoptimalnejsi scenar jak byt odkoupit a prepsat na noveho majitele. V byte bydlet momentalne nechci ani nepotrebuji, prislo by mi ale lito, pokud bychom jako rodina o byt zbytecne prisli.
Dekuji
Z. Slavikova
Dobrý den,
v případě smrti nájemce a člena družstva přechází jeho členství v družstvu nejprve na pozůstalého manžela a po jeho smrti na dědice, jemuž připadl členský podíl.
Laicky řečeno - družstevní byty jsou předmětem dědického řízení a dědí se.
Dobry den. Chci se zeptat jestli muze jedna osoba (Cech) vlastnit dva druzstevne byty. Jedna se o dve ruzna bytova druzstva. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, nemůže. Družstevní byty totiž vlastní družstva, takže nějaká jiná osoba je bude vlastnit těžko.
Spíše by mohla být "vlastníkem", držitelem členského podílu (práv a povinností k družstvu), se kterým je spojeno právo k užívání bytu. To by možné bylo. Pokud by ovšem jedno družstvo usoudilo, že nájemce má k dispozici více bytů, mohl by dostat výpověď z nájmu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com