Sousedský spor - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Hranice pozemku (plot, lešení tráva).

Jan Drs, 13.01.2009 11:24:43

Dobrý den,

mám tento dotaz mám postavený baráček 8 let po kolaudaci a teď jsem oplotil celou parcelu a na cca. 12 metrech jsem blíže než 2m k sousednímu pozemku, kde je teď jen louka, která je vedena jako ostatní plocha a majitel jí chce co nejdříve prodat jako stavební parcelu . K tomu mám tyto dotazy:

1/ Musí mi soused umožnit opravy baráčku - hlavně se mi jedná o postavení lešení, který se opravdu na 1,2 metrů nevejde

2/ můžu souseda donutit, aby pravidelně sekal trávu - teď to nedělá a já musím vše okolo plotu ručně sekat

3/ může mi v budoucnosti méně než 2 m od sousedovic pozemku dělat nějaké problémy

Děkuji moc za odpověď

Re: Hranice pozemku (plot, lešení tráva).

Jitka Urbanová, 23.01.2009 11:46:15

Já to vidím takhle: 1. ano 2.ne 3 .kdoví ,to se uvidí.

Obtěžování sousedy

Radka Králíková, 19.10.2008 10:51:25

Jsem majitelem bytu v osobním vlastnictví.V domě je 14 bytových jednotek, z toho 12 v ov,2 patří městu.V jednom z bytů města(byt 1+1) žije trvale 7 obyvatel přihlášených k pobytu a bezpočet lidí v bytě přespává.Na stížnosti ohledně hluku(bohužel bydlím pod nimi) reagují agresivitou.To, že znečišťují společné prostory, neplní povinnosti úklidu..., to už nikdo neřeší. Hlavním problémem pro mě je, že díky svému chování např. štípání dříví v bytě, je pro mě byt těžko obyvatelný. Mám 3měsíční dítě, které se nemá možnost ani v klidu vyspat.Otřesy stropu, zdí... Jak mám postupovat, když městský úřad, jako majitel problémového bytu pouze krčí rameny a poradil mi, ať byt prodám.Stěžují si i jiní vlastníci bytů.Škody vzniklé častým promáčením stropu nám také nikdo nikdy neuhradil.Hodnota bytu klesá.Je možné, aby s požehnáním úřadů žila v 1 místnosti skupina: důchodce upoutaný na lůžko, jeho žena, vlastní syn, nevlastní syn s přítelkyní a 2 batolata?co mohu udělat abych měla ve svém bytě klid

Re: Obtěžování sousedy

Petra Kunášková, 14.01.2009 10:56:39

Dobrý den Radko, máme úplně stejné problémy se sousedy a to včetně toho, že také máme malé miminko.
ti nájemníci tam jsou v pronájmu a po tel.upozornění majitelce bytu nám bylo od ní sděleno....že jí to vůbec nezajímá, že není odpovědná, jak se nájemníci chovají a že až nám podpálí barák, že si na ně máme zavolat policii.Je to děs.Také nevíme, kde a jak se bránit, aby jsme měli trochu klidu a normální život.
Jak jste dopadly Vy? Už jste na něco přišla?
Děkuji petra

smena pozemku

Pavel Zeman, 16.10.2008 12:59:26

Dobry den,
prosim vas o pravni radu. Smenili jsme se sousedem navzajem dve casti pozemku, tj. cast meho pozemku dostal on a oproti tomu mi daroval on cast sveho. Podepsali jsme spolu radne smennou smlouvu, ktera byla vcetne vsech prislusnych dokumentu (geometricke plany, souhlas stavebniho uradu, atd.) dana na prislusny katastralni urad. Po cca 14 dnech od data prevzeti dokumentu katastralnim uradem chce soused smlouvu zrusit, coz vsak ja nechci. Ma narok na zruseni smlouvy a prevzeti sveho pozemku zpet? Mohou ponem zadat nejake financni nahrady? Totiz naklady na smenu jsme meli platit spolecne. Mel jsem jiz s tim spojene vydaje a on mi doposud nic nezaplatil.

Dekuji za radu.

Re: smena pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 20.10.2008 13:04:27

Dobrý den, od smlouvy může odstoupit jen pokud jsou pro to splněny podmínky v zákoně nebo přímo ve smlouvě. Podle toho, co píšete, tomu nic nenasvědčuje. Pouhé rozmyšlení si transakce důvodem ke zrušení smlouvy není. Smlouva je jednou podepsaná a v zájmu právní jistoty účastníků není možné, aby ji druhá strana mohla kdykoliv a jednostranně zrušit. Jestli se mu to nelíbí, ať si podá žalobu o neplatnost smlouvy.
Naopak pokud Vám dluží něco, k čemu se ve smlouvě zavázal, pak po něm tyto částky můžete vymáhat.

Přístup na pozemek

Hana Pávková, 28.09.2008 09:48:38

Dobrý den, náš rodinný dům je postaven téměř v hranici s pozemkem sousedky (70 cm). Rozhodli jsme se stávající terasu v 1.patře zastavět skleněnou zimní zahradou, zajistili jsme si stavební olášení (nedojde ke změně půdorysu, výšky, žádný zásah do inženýrských sítí, námitky nemá energetika, požární ochrana, vodohospodáři ani odbor životního prostředí), stavba je zadaná u odborné firmy. Problém je v tom, že sousedka nedovolila vstup na pozemek na dobu cca 3-5 hodin, kterou stavbaři potřebují pro závěrečnou montáž zimní zahrady - jde o oplechování a montáže okapové římsy a napojení okapů na stávající systém. Navíc přímo k naši nemovitosti pod terasu, t.j. dílem i na náš pozemek sousedka složila do výšky asi 1m dříví na otop, tím ještě více zkomplikova případné postavení provizorního lešení nebo žebříku. Navíc posudek PO udává, že z důvodu nebezpečí požáru mají být paliva uskladněná 6m od naší nemovitosti. Děkuji za Vaši radu a pomoc.

Re: Přístup na pozemek

Mgr. Oldřich Topka, 07.10.2008 13:33:15

Dobrý den, s tímhle se obraťte na stavební úřad. Podle §141 stavebního zákona totiž platí, že pro vytvoření podmínek k provedení stavby nebo její změny, nutných zabezpečovacích prací, nezbytných úprav, udržovacích prací a k odstranění stavby nebo zařízení může stavební úřad uložit těm, kteří mají vlastnická nebo jiná věcná práva k sousedním pozemkům či stavbám na nich, aby umožnili provedení prací ze svých pozemků nebo staveb, pokud mezi zúčastněnými osobami nedošlo k dohodě. Účastníkem řízení je ten, v jehož prospěch má být povinnost uložena, a ten, z jehož pozemku nebo stavby mají být práce prováděny.

Vodovodní přípojka na sousedově pozemku

Miroslav , 25.09.2008 20:45:22

Dobrý den, žádám Vás o radu. Před 30 lety obec vybudovala vodovodní přípojku se šachtou a vodoměrem k mému objektu na sousedově pozemku. V té době pozemek nebyl nijak oplocen a tudíž ani nikdo neřešil, čí pozemek ve skutečnosti je. Současný vlastník tohoto pozemku mě žádá, abych tuto přípojku se šachtou odstranil. Vůbec ho nezajímá, jaké mi tím vzniknou náklady na zřízení nové přípojky a následně i celou rekonstrukci vodovodního rozvodu v domě. S majitelem není žádná domluva, zakazuje mi vstup na jeho pozemek, jakož i případné výkopové práce. Je možné žádat toto odstranění? A jsem povinen zřídit novou přípojku na obením pozemku?
Děkuji za odpověď.

Re: Vodovodní přípojka na sousedově pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 07.10.2008 13:28:57

Dobrý den, v tomhle případě by jste se mohl domáhat vydržení věcného břemene, protože právo užíváte více jak 10 let. U notáře si nechejte sepsat listinu o vydržení VB a podejte návrh na vklad do katastru. Ten si vyzve vlastníka pozemku k vyjádření s tím, že bránit se může u soudu.
Anebo je možné podat přímo na soud žalobu o určení existence věcného břemene. Pokud soud shledá, že VB bylo skutečně vydrženo vydá rozsudek, na jehož základě se VB zapíše do KN a soused Vás ve výkonu tohoto práva nebude moci nijak omezovat. Stejně jako u podobných dotazů i Vám lze doporučit, abyste osobně navštívil právníka.

Soused mi zbořil stěnu

Jana Nováková, 30.08.2008 21:38:53

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat v případě, že soused mi při výkopových pracích své garáže, která je mimochodem v rozporu se stavebním plánem, zbořil stěnu vedle stojící hospodářské budovy. Slíbil, že vše uvede do původního stavu, ale doposud se nic neděje. Uplynuly již 4 měsíce. Zatím postupuje tak, že si staví garáž, čímž částečně vytvořil stěnu, ale nemá v plánu stěnu kompletně dokončit. Nyní naopak požaduje, abychom budovu zbořili celou, neboť prý kousek budovy stojí již v jeho pozemku a on si to nepřeje. K tomuto tvrzení neexistují žádné dokumenty, neboť toto bylo ujednáno ústně našimi předky. Děkuji

Re: Soused mi zbořil stěnu

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 16:05:46

Dobrý den, pokud nejste schopni to vyřešit, pak se budete muset domáhat náhrady škody, buď v penězích nebo uvedením do původního stavu. Pokud soused staví v rozporu se schválenou dokumentací, můžete podat podnět na stavební úřad. Jestli škodu nesrovná dobrovolně, budete muset podat žalobu.

soused chce, abych odstranila strom

Eva Vesela, 29.08.2008 16:59:44

Dobrý den,
soused chce, abych odstranila vzrostlý jehličnatý strom rostoucí na mém pozemku u rodinného domku.
Podle mého názoru je strom v dostatečné vzdálenosti od společného plotu, větve nepřesahují na jeho pozemek, naopak mezi koncem větví a společným plotem je ještě několik metrů. Podle mne jej strom nemůže obtěžovat.
Zatím je podána žádost o místní šetření k odboru životního prostředí u okresního úřadu.
Můj dotaz zní: Má soused právo mne nutit, abych odstranila strom, který tam chci ponechat? Plus kdo by měl příp. hranit náklady? Existuje nyní nějaká povinná hranice od plotu na umístění věcí či stromů, keřů apod.?
On sám si po povodni v r. 1998 umístil kupu dřeva těsně za můj plot, s tím, že to odstraní brzy. Dostalo se mu k tomu v té době mého ústního souhlasu. Nic neodstranil, naopak stále dřevo přibývá, vč. střechy a okapů, rozporky jsou vzepřené o můj plot. Mohu se bránit či protiargumentovat?
Děkuji,
Eva Veselá

Re: soused chce, abych odstranila strom

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 16:02:42

Dobrý den, mícháte zde několik problému dohromady. Ale ani u stromů, větví, hranic dřeva apod. není stanovena žádná hranice. Vy nejste povinna reagovat na výzvu souseda, teprve až ve chvíli, kdy by Vám to bylo nařízeno státní autoritou. A to by k tomu musely existovat závažné důvody.
Pokud jde o kupu dřeva, je to sousedův pozemek. Proč by mu měl někdo diktovat, kam si na něm má skládat dřevo? Stejně tak jako on Vám nemůže nařizovat, aby jste kácela stromy na tom Vašem.

Re: soused chce, abych odstranila strom

Eva Vesela, 05.09.2008 14:24:48

Dobrý den, děkuji za odpověď.
Co jsou to ty závažné důvody? Okresní úřad si přeje místní šetření, tak chci být připravena.
Prý nesmí obtěžovat - ?

Soused tvrtdí, že kvůli stromu mu pojišťovna nechce pojistit dům, že kdyby strom spadl (zatím je zdravý), že by mu mohl zasáhnout plot či část nemovitosti...

Je to důvdod? Musí být nějak doložený?

Kdyby všechny stromy nesměly nikam případně spadnout, tak bychom jich asi obecně moc neměli...
Děkuji,
Eva Veselá

problém

Barbora Keletiová, 28.08.2008 13:52:50

Dobrý den,měla bych na vás dotaz.Moje maminka bydlí na malé vesnici,bydlí v bytovce pro čtyři rodiny.Je to tak 2 roky zpět co si musely byty odkoupit ale ta bytovka má dokola ještě pozemky které jim budou časem prodany a rozděleny mezi ty 4 rodiny.Jenže problém je v tom že její soused si pozemky zabral sám pro sebe a to tým spusobem že kde muže tam si nasadí květiny,stromky,2 garáže na auta,postaví dřevo atd.a navíc ty 3 rodiny co s maminkou bydlí na jedné bytovce,je jedna velká rodina,otec 1byt,dcera 2byt a jeho syn 3byt.Vše co mužou tak zaberou a má mamka nemá podle nich nanic nárok a když jim moje máma něco řekne tak jí dělají naschvály jako to že,pustí muziku naplno a to na celý den,třískají dveřma,turují auta a motorky,to takovým zpusobem že mamka radši uteče k sousedce.Tady ty problémy trvají už 2roky,2roky si máma na ně stěžuje na OÚ ale starosta dělá jako kdyby se nic nestalo.Proto vás prosím o radu jak a co má maminka dělat.Děkuji vám předem,Barbora.

Re: problém

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 15:59:07

Dobrý den, jestliže není schopná zasáhnout samospráva, pak zbývá jen soud. Ani tohle řešení ovšem Vaší matce nezaručí, že jí sousedi nebudou dělat další naschvály. Soud sice může vydat rozsudek, ale osobnost a charakter sousedů to nijak neovlivní. Obrana před takovými sousedy a ještě pokud jsou ve 3/4 domu, je vskutku obtížná, přičemž je velmi pravděpodobné, že se s nimi nikdo do soudního sporu pouštět nebude.

Sousedský spor

Oldřiška Němcová, 26.08.2008 22:36:41

Dobrý den dovoluji si Vás požádat o radu. Před rokem jsme izolovali plochou střechu s tím, že byla navýšena díky izolaci o cca 15cm a okraj izolace je přetažený přes naši i sousedovu atiku. Jedná se o plech šíře cca 1cm a výška 10-15cm a pouze na tomto plechu. Po roce od dokončení stavby soused přišel s tím, že si tam tu izolaci nepřeje a že ji máme odstranit nebo jinak nám i odřeže. Jak postupovat? Požádat o posouzení stavební úřad - ten tvrdí že k tomu není kompetentní? Nebo nejdříve si vyžádat posudek od fy která stavbu prováděla? A dále pokud by si ze své strany naši izolaci odřezal a došlo k narušení střechy - odkrytí izolace můžeme se nějak bránit? Příp. i soudní cestou? Předem děkuji za radu. O. Němcová

Re: Sousedský spor

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 15:54:49

Dobrý den, pokud bylo vše provedeno v souladu s projektovou dokumentací a při dodržení technologické kázně, pak by jste se po takovém zásahu mohli domáhat náhrady škody. Pokud Vám neporadili na SÚ, pak vyhledejte odborníka v oblasti stavebnictví a nechte si zhodnotit negativní dopady. Pokud ovšem naopak zasahuje izolace neoprávněně na sousední nemovitost, pak je není důvod proč by to měl soused trpět, pokus si to nepřeje.
Nejjednodušší bude pokud nápravu sjednáte sami. Pochybuji, že by jste měli chuť se kvůli něčemu takovému soudit.

stavba souseda

Jaromír Kubelka, 20.08.2008 10:25:40

Dobrý den,mám dotaz ohledně stavby souseda.Vedle mého domu stála garáž,která po létech údržby spadla,proto se soused rozhodl postavit na místě garáže domek,který sousedí s mým domem.Po konzultaci na S.Ú.jsem mu stavbu povoli s tím že nedojde k poškození mého majetku.Již při stavbě jsem ho upozorňoval na nedodržování projektu,ale stavbu prováděla stavehní firma která zná stavební postup.Stavební firma odsekala z mé zdi po celé délce 15 cm cihel a bez dilatační stěny,která byla v projektu se přizdila do mého domu.při stavbě použilamoji střechu jako stavební plošinu,čímž ji poškodila a dochází k zatékání vody.S.Ú.nařídil firmě,aby provedla dilatační spáru,ale ta vyřezala fexou do stěny drážku asi10 cm.Prosím o radu na další postup.Děkuji

Re: stavba souseda

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 08:07:24

Dobrý den, na SÚ podat podnět na nedodržování projektové dokumentace a neplnění uložených povinností. Dále pak zvažte možnost sjednat si znalce a nechat si posoudit a vyčíslit škody, které Vám firma způsobila. Náhradu škod pak po nich lze vymáhat, třeba i na základě žaloby.

Jaromír Kubelka, 18.09.2008 10:55:47

Dobrý den,děkuji Vám za odpověď,vše jem udělal,ale SÚ mi sdělil,že podle § 141 odst.1 jsem povinen umožnit vstup na mou střechu,aby soused dokončil svou stavbu.Je tato povinnost ze zákona ?Děkuji Kubelka

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 15:43:15

Dobrý den, uvedli Vám přímo §, o který se opírají, pak je snad nad slunce jasné, že je to ze zákona. SÚ ani jinak než v souladu se zákonem postupovat nemůže.

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 15:43:49

Dobrý den, uvedli Vám přímo §, o který se opírají, pak je snad nad slunce jasné, že je to ze zákona. SÚ ani jinak než v souladu se zákonem postupovat nemůže.

Soukromí na dvorku

Václav Michalec, 19.08.2008 11:38:32

Dobrý den.Bydlíme na malé vesnici a v současné době opravuji baráček po babičce, na nějž navazuje sousedův (dosud žijící bratr babičky) domek ve tvaru písmene L, vytvářející tak zároveň hranice pozemků a uzavírající naši zahradu do jakéhosi polootevřeného dvorku. Sousedův baráček má 3 okna (Wc, koupelna a předsíň) směřující do našeho dvorku. Tak tomu je již dlouho. Okna byla pouze vyklápěcí. Minulý rok soused měnil uvedená okna za plastová a předělal je i přes náš zákaz na výklopně otevírací.V současnosti jimi neustále nahlíží do dvora k nám, soukromí je pryč.
A teď dotaz: Jakým způsobem tomu sousedovi legálně zamezit a získat zpět soukromí?
Můžeme postavit jakousi zástěnu sahající do výše hořejšku sousedových oken? Když ano, může mít základ? Jak daleko od hranice - zdi souseda?
Potřebuji stavební povolení? Nebo mohu zasadit plot thůjí třeba s dřevěnou oporou? Existuje nějaká zákonná vzdálenost, pro případné opravy fasády souseda apod?
Mnohokráte děkuji předem za odpověď. Michalec.

Re: Soukromí na dvorku

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 08:04:48

Dobrý den, s takovým množstvím dotazů se obraťte na stavební úřad a požádejte o radu s návrhem řešení včetně ověření, co vše budete potřebovat. Pokud provedl výměnu oken, která jsou jiná než původní, pak to měl řešit s úřadem. Jestli ne, pak to provedl neoprávněně a je možné podat podnět.
Protože tam měl okna i dříve, měl prostor díky nim osvětlený. Jestliže mu tam postavíte zástěnu, můžete mu prostory zastínit a tomu by se mohl bránit.

,,napadení" sousedky psem

Pavel Hovorka, 17.08.2008 22:52:41

Stalo se, že procházela sousedka okolo našeho neoploceného pozemku a náš pes na ní začal vrčet a štěkat. Při tom ale před ní ležel na našem pozemku. S výškou psa v kohoutku asi 25cm si chtěl evidentně hrát ale paní učitelka z toho má dosud psychické trauma a celou událost nahlásila na obecní úřad, před který jsme na 20.8.2008 předvoláni. Podotýkám, že plot chybí sousedovi z druhé strany ale pro klid a bezpečnost jsme sousedovi na naše náklady plot postavili. Jen na okraj, psi máme dva, již zmíněného ,,krvežíznivého" křížence nevelkého vzrůstu a váze 6 kilogramů a tři měsíce staré štěně rotvajlera. Již před pořízením Rotvajlera se sousedi netajili tím, že si takového psa nepřejí, abychom měli. S čím můžeme na jednání před trestní komisí počítat a jak se dál máme chovat k sousedům? Děkuji za odpověď

Re: ,,napadení" sousedky psem

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 16:06:54

Dobrý den, to není žádná "trestní" komise. Ta Vám může uložit maximálně pokutu a to jen, když se Vám podaří prokázat nějaký přestupek. Že by jste v dotyčné kauze měli platit pokutu za vrčení psa, to si nemyslím, i s ohledem na "psychické" trauma sousedky nebude lehké zjistit, co a jestli vůbec je zde přestupkem.
Jinak plot jste samozřejmě nestavěli sousedům, ten snad jde i kolem Vašeho pozemku. A jako vlastníci pozemku a psů jste povinni zabránit průniku Vašich zvířat na cizí pozemky, takže jste tím pouze učinili opatření, které je správné.

Sousedský spor

Petra Petránková, 17.08.2008 22:15:10

Dobrý den, soused přistavuje na domku první patro (mimochodem bez stavebního povolení).
Jeho dům přiléhá k našemu dvorku. Dovolili jsme mu ústně postavit lešení atd. Při té příležitosti se zmínil, že si udělá ve střeše okno. S výhledem k nám do dvora. S tím jsme nesouhlasili!
Přesto soused na to nebral zřetel a okno si udělal a tím nám narušil veškeré soukromí, které jsme na části dvorku a zahrady měli. Vidí do kuchyně, k bazénu atd...
Zajímalo by mě, jestli tohle jednání je legální a nepotřebuje písemný souhlas souseda a co můžeme udělat, aby okno zrušil, nebo jinak zastínil. Děkuji

Re: Sousedský spor

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 16:01:43

Dobrý den, musíte dát podnět na stavební úřad. Jestli staví úplně bez toho, že by si vyřídil potřebné náležitosti, pak by s ním měli zahájit správní řízení a uložit mu pokutu nebo nařídit odstranění stavby (to ale nejspíš nenařídí). Stejně tak se dopouští přestupku, jestli staví v rozporu s projektovou dokumentací. To by však musel mít vše projednané a schválené na SÚ a o tom by jste jistě věděli, protože podle zákona by jste se k tomu měli vyjádřit nebo sdělit úřadu námitky.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »