ODstoupení od smlouvy o dílo - fórum

Kategorie: Obchodní právo / Smlouvy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

odstoupení od smlouvy

Miroslav Starý, 20.12.2008 12:08:23

Dobrý den.
Potřebuji poradit a to ve věci odstoupení od smlouvy.
Můj zákazník(firma) mi dluží za neuhrazenou faktu a přislíbil mi že když od něj koupím zařízení za určitou cenu zaplatí do vánoc .Podepsal jsem tedy pouze předávací protokol a poté jsem se dozvěděl že nemá tolik peněz aby svůj závazek splnil .Mohu tímto odstoupit od této dohody z důvodu nesplnění ujednání,i když bylo jen ústní?
Děkuji Starý M.

Odstoupení od smlouvy o dílo

Zlatka Bedřichová, 16.12.2008 10:54:11

Dobrý den,

asi před rokem jsem si nechala postavit krb. V momentě, kdy se začal používat, začala krbová vložka ujíždět dozadu. Tuto závadu jsem reklamovala u firmy, která krb zhotovila, pan majitel přijel, povytáhl ji ven a řekl, že kdyby to náhodou zase ujelo, tak ať zavolám. A už rok volám a není mi to nic platné. Písemné reklamace se mi vrací zpět, dále jsem zjistila, že má pan majitel nadělané dluhy a podvedených zákazníků je také více. Chtěla bych vědět, jak mám postupovat dále. Můžu odstoupit od smlouvy a když nebude opět žádná reakce, tak podat žalobu?

ODstoupení od smlouvy o dílo

Jana Nováková, 17.08.2008 18:50:52

Dobrý den, uzavřela jsem smlouvu o dílo jako FO,ale je u ní uvedeno, že je uzavřena na základě Obch.zákoníka.S dodaným dílem nejsem spokojena a zaslala jsme dodavateli písemnou reklamaci,ale na tuto reklamaci jsem nedostala do 30 dnů odpověď. Chtěla bych vědět, zda je možné odstoupit od této smlouvy z důvodu, že se dodavatel do 30 dní nevyjádřil k reklamaci jako by to šlo podle Občanského zákoníku nebo u Obchodního zakoníku je to jinak.

Děkuji za opdověď.

Jana Nováková

Re: ODstoupení od smlouvy o dílo

Mgr. Oldřich Topka, 20.08.2008 13:57:07

Dobrý den, u obchodního zákoníku je tohle o něco volnější, protože jde o právo pro podnikatele, u kterých se předpokládá, že mají dostatek zkušeností a profesionality na to, aby si své zájmy ošetřili co nejlépe ve smlouvě. U občanů - nepodnikatelů tomu tak není a je jim poskytována mnohem širší spotřebitelská ochrana. Ovšem předložení smlouvy o dílo podle obchodního zákoníku i zákazníkům - nepodnikatelům je oblíbený trik mnoha zhotovitelů. Ale podle §262 obchodního zákoníku platí, že i u smluv uzavřených podle něj platí, že pokud je úprava pro smluvní stranu - nepodnikatele výhodnější v občanskoprávní úpravě, platí tyto výhodnější předpisy. Tudíž by jste to namítnou mohla. A můžete také podat podnět na ČOI.

Re: ODstoupení od smlouvy o dílo

Zlatka Bedřichová, 16.12.2008 10:49:08

Dobrý den,

a co mám dělat, když jsem podmět na ČOI podala a poslední zpráva - asi před půl rokem, kterou jsem od nich obdržela je, že případ prošetří a konec?
Mají nějakou lhůtu, do kdy mi musí dáv vědět, co prošetřili, nebo je to zase zbytečně placený institut z našich daní?

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »