Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
pracuji na benzinové pumpě, kde máme všichni podepsanou dohodu o hmotné zodpovědnosti. V této dohodě jsou uvedeny za svěřené hodnoty i pohonné hmoty. Vztahuje se to ale i na případy, když si někdo natankuje a ujede bez zaplacení? Máme kamerový systém, kde jsou tyto "újezdy" zaznamenány.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
skončil jsem u bývalého zaměstnavatele od 16.2.2009. Výpověď byla po oboustranné dohodě dne 23.8.2009.Když jsem požadoval zápočtový list pro registraci na Úřad práce, dostal jsem pouze potvrzení pro Úřad práce s tím, že to stačí.Když jsem v následující době 2x SMS (neboť telefon nezvedal) vyzval bývalého zaměstnavatele o zaslání zápočtového listu a on na to nereagoval.Dne 3.11.2009 jsem nastoupil do nového zaměstnání,kde samozřejmě po mně chtěli zápočtový list.Obrátil jsem se o radu na právníka při Úřadu práce.Ten mi sdělil, ať se obrátím na Oblastní inspektorát práce.Chtěl jsem dát bývalému zaměstnavateli ještě šanci než to řešit přes úřady.Setkali jsme se v místě firmy a po opětovném požadavku o zápočtový list, mi bylo bývalým zaměstnavatelem sděleno, že mi nic nedají,neboť jsem údajně v květnu nepředal hotovost přebranou od zákazníka.Tuto hotovost jsem předal osobně do rukou zaměstnavateli.Nicméně tuto skutečnost popřel a není zdokumentována.Situaci chce řešit policií.
Měl jsem podepsanou hmotnou zodpovědnost na A.) svěřené zboží viz příloha B.) předměty, které se převezmou za trvání pracovního poměru později, a které jsou zapsány do seznamu svěřených předmětů.
Dále je tam článek : - Tato dohoda zaniká skončením pracovního poměru.
- Další podmínky odpovědnosti za případný schodek na hodnotách svěřených k vyúčtování vyplývají z ustanovení zákoníku práce a dalších pracovněprávních předpisů.
Chtěl jsem se zeptat jak mám reagovat a postupovat dál. V tuto chvíli je samozřejmé, že se obracím na Oblastní inspektorát práce. A zdali mám vykonat ještě nějaké úkony. Děkuji za odpověď
I pokud by se to stalo, to zaměstnavatele nezbavuje povinnosti vydat zápočtový list.
Počkáte, až budete policií vyzván k podání vysvětlení.
Podle toho, co uvádíte, jste neměl podepsanou hmotnou odpovědnost na přijaté peníze.
Dobrý den,
pracuji v dané firmě již 3 roky. Začátkem tohoto měsíce jsem podala dohodu o ukončení prac. poměru, která je k datu 31.01. 2010. Zaměstnavatel po mě chce uhradit výši škody 19.000,-Kč za to, že na firmu museli dojet technici a oparvit určitou věc. Ti si však účtovali výměnu této věci a cestovné. Mám podepsanou hmotnou zodpovědnost. Má zaměstnaval právo po mě tyto peníze požadovat? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Hmotná odpovědnost za škodu na svěřených hodnotách se na to nevztahuje.
Jde o obecnou zodpovědnost - pokud jste svým jednáním zaměstnavateli způsobila škodu, může ji na vás požadovat, musí prokázat příčinnou souvislost a výši škody.
Pokud s tím nesouhlasíte, tak bude muset podat žalobu k soudu.
Tedy záleží na tom, zda se cítíte za škodu zodpovědná - nebo zda jste si jistá, že se u soudu obhájíte.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na hmotnou zodpovědnost.Pracuji v drogerii na VPP(při MD).Docházím zhruba 3x týdně na 2-6h směny.Podepsala jsem hmotnou odpovědnost,ve které stojí,že přejímám zodpovědnost za převzaté a svěřené hodnoty,ceniny,zásoby a peněžní hotovost,které během běžného provozu převezmu a v případě schodku jej budu platit v plné výši.
Tuto smlouvu má podepsáno všech 7 zaměstnanců prodejny,uhlídat krádeže bezpečně nelze(nejsou kamery,nic co by nám pomohlo obchod hlídat)
Znamená to tedy,že zodpovídám za veškeré zboží na prodejně?
Budu se v případné ztrátě zboží podílet na uhrazení částky stejně jako ostatní zaměstnanci?
Jde o společnou hmotnou odpovědnost.
Podílet se budete podle poměru hrubých výdělků (tedy méně než ostatní zaměstnanci).
Dobrý den,
pracuji na příjmu oprav, kdy součástí mé práce je i přijímání peněz za opravy, na které vystavuji daňový doklad. Zákazkový list, fakturu i finanční obnos dál ode mne přebírá slečna na účtárně, která následně na tyto doklady vystaví jeden „příjmový“ pokladní doklad, který si založí do šanonu v účtárně a jedna kopie se založí do volně přístupného šanonu u nás v kanceláři.
Podala jsem výpověď a při mém odchodu 7/2009 po mě najednou zaměstnavatel požadoval (a stále požaduje) obnos za jeden „příjmový“ pokladní doklad, který jim chybí v obou šanonech v měsíci březnu 09 (!!). Zakázkové listy spolu s fakturami jsou však v archívu v pořádku zaevidovány, chybí jen ten hlavní „příjmový“ pokladní doklad a „tím i peníze v pokladně“: tvrdí účtárna.
NEMÁM se zaměstnavatelem podepsanou smlouvu o hmotné zodpovědnosti. Prosím tímto o radu, zda mám peníze zaplatit nebo co mohu a nemohu v tom případě dělat.
Předem děkuji.
Dobrý den,
to že v účtárně neco chybí asi není vaše odpovědnost. A logika že když chybí nějaký papírek tak chybí i peníze je zvrácená. Doklady Vámi odevzdané existujou jak říkáte a u peněz se jistě podepisuje předání (když je na konci směny předáváte účtárně). Takže vy jste své udělal.
Koukněte našel bych na Vašem případu mnohé hloposti ale dám raděj radu:
Pokud jste zde nic podstatného nezamlčel tak je tenhle problém Vašeho zaměstnavatele jeho osobní a ne Váš. Pokud po Vám zaměstnavatel z těchto důvodů skrátí mzdu tak jděte k soudu.
Dobrý den,
souhlasím, že těch opatření se mohlo udělat víc, jako třeba nemít volně přístupný šanon na místě, kde z něj může vzít doklad kdokoli, roztrhat jej a pak vina padne na nás na příjmu, jelikož jsme ti kdo přebírají peníze od zákazníků. Ale bohužel takto si to nastavil zaměstnavatel. Navíc nejsem sama, po kom chce nyní zaměstn. peníze, v podstatě všechny slečny na příjmu musí čas od času platit a nejsou to malé částky. Ty pokladní doklady se ztrácí častěji ...
Když odmítnu zaplatit a zaměstnavatel mě dá k soudu, je šance že soud vyhraju?
Je možné i nyní (14dní po ukončení PP) požádat o kontrolu účtárny?
Děkuji za obě odpovědi.
Dobry den,
mam problem a chci se zeptat jestli jste schopni mi poradit.
Pracuji na pozici vedouciho maloobchodni prodejny a mam hm.zodpovednost.Za dobu me pusobnosti se(od roku 2008) vystridali na pozici prodavace dohromady 3 lidi.Ani u jednoho pri ukonceni pracovniho pomeru se nedelala inventura skladovych zasob.V dobe me nemoci kdy jsem byl na provozovne sam bez prodavacu me zastupovali na prodejne lide kteri nemaji hmotnou zodpovednost za tento sklad.Zamestnavatel po me nyni chce schodek inventury zaplatit.Co mam delat?Nikdy jsem tento problem v obchode nemel.
Dekuji
Viz § 252 až 254 ZP.
Např.:
§254 (2) Na pracovištích, kde pracují zaměstnanci se společnou odpovědností, se inventarizace provádí při uzavření dohod o odpovědnosti se všemi společně odpovědnými zaměstnanci, při zániku všech těchto dohod, při výkonu jiné práce, při převedení na jinou práci nebo na jiné pracoviště nebo přeložení všech společně odpovědných zaměstnanců, při změně na pracovním místě vedoucího zaměstnance nebo jeho zástupce a na žádost kteréhokoliv ze společně odpovědných zaměstnanců při změně v jejich kolektivu, popřípadě při odstoupení některého z nich od dohody o odpovědnosti.
§252 (4) Zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela nebo zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl zcela nebo zčásti bez jeho zavinění, zejména, že mu bylo zanedbáním povinnosti zaměstnavatele znemožněno se svěřenými hodnotami nakládat.
---
Proč se inventura nedělala?
Tedy nechte ho, ať Vás žaluje u soudu a tam prokáže výši škody resp. Vy uplatníte své námitky.
Dekuji za odpoved.
Jeste maly dotaz,to znamena,ze bych pripadny soud vyhral?
To Vám tady dopředu nikdo neřekne. U dohody o hmotné odpovědnosti Vy musíte prokazovat, že jste neměl vytvořeny podmínky, ...
Dobrý den v zaměstnání pracuji už rok a půl (prodej textilu), mám podepsanou hmotnou zodpovědnost zaměstnavatel dělá inventuru jednou za rok během provozu prodejny a naposled při zavření. Vystřídali se během mého působení 3 zaměstnanci, ale při příjmutí nebyla udělaná inventura. Pracovní i hmotnou smlouvu, která zaniká při ukončení pracovního poměru (na dobu určitou) mám. k datumu 31.12.08 pracovní smlouva zaniká. Majitel prodejnu prodává a inventuru bez učasti účetní děláme dne 5.1.09 pod novým majitelem. Zjištěná částka činí cca 90000,- v nákupních cenách. Inventuru bereme podle systému který není 100%-ní. Bývalý majitel po nás požaduje poloviční částku ztráty i když inventura nebyla provedena před ukončením pracovní smlouvy. Invetura tutiž byla udělaná jen zpoloviny, protože bývalí majitel má dvě prodejny, které jsou systémem spojeny a byla udělaná inventura jen v jedné prodejně, kterou prodává ( čímž je možné nestoprocentností systému že jsou věci na prodejně číslo 2.) Majitel má pojištění na strátu či krádež a přez to po nás požaduje uhradu částky, ikdyž jsme už pod novým majitelem, kterému provozovnu č.1 prodával.
Prosím o radu jestli je možné, aby po nás uhradu požadoval a ještě nás chtěl dát k soudu?
Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den,
zajímalo by mne, jak je to s dohodou o hmotné zodpovědnosti.Může být zakomponována do pracovní smlouvy nějaká klauzule řešící toto, anebo musí být zvlášť sepsána dohoda o hmotné zodpovědnosti.
Dobrý den... Dva roky jsem pracoval jako řidič z povolání u známého.Letos v Lednu jsem dal výpověď,dostal zápočťák atd. V Květnu jsem se do zaměstnání vrátil,jelikož to byl dobrý "kamarád" tak jsem nebral pracovní smlouvu za podstatnou,řekl že od 1.5.2008 jsem přihlášen. V září jsem po neschodách se zaměstnavatelem opět skončil,když jsem chtěl zápočtový list tak mi řekl že jsem nebyl "přihlášen" Minulý měsíc mu z firmy pro kterou jsem převážel zboží přišla faktura na 220 000 kč na základě dodacích listů na vratné obaly ktéré jsem v červenci převážel a nenechal potvrdit jejich složení na podniku pro který jsme jezdily...Bývalý zaměstnavatel po mě tedka chce uhradit 220 000kč které mu strhli z fakturace...Pro obraz:pracoval jsem u trans a vozil zboží pro zeleninu.Naložil jsem vratné obaly na marketu,dostal jsem dodací list pro "zeleninu",tam jsem vypsal SPZ,jméno a podepsal se...Teďka po mě firma "trans" chce částku kterou zaplatili.Chtějí mě dát kvůli tomu k soudu...Co mi hrozí když jsem v době vzniklé škody neměl s firmou "trans" neměl podepsanou žádnou smlouvu,a vlastně byl zaměstnán na "černo"??? Děkuji Petr
Dobrý den, v nejhorším případě Vám hrozí, že budete uznán odpovědným za škodu a budete ji muset zaplatit. To, že jste neohlídal právní podklady pro Váš PP, může celou věc komplikovat. Pracovněprávní vztah tedy není podložen písemně, ale přesto jste práce konal (faktický poměr). Problém tedy bude v dokazování toho, jestli jste si podstatné náležitosti pracovní smlouvy sjednali alespoň ústně. Potíže nastávají v tom, která ustanovení ZP lze na tento vztah vztáhnout a která ne, což může mít vliv na případnou výši náhrady škody. Jestliže spor skutečně dospěje až k soudu, zajistěte si raději právní zastoupení.
Dobrý den,byl jsem zaměstnán jako řidič kamionu u fyrmy která jezdí pro společnost DHL.Nejsem přítomen u nakládky ani vykládky zboží,hmotnou zodpovědnost jsem nepodepisoval,naložený návěs přebírám tak že podepíši soupisku "převzal zboží k přepravě v zaplombovaném návěsu" s tím že návěs sám zavřu a zavěsím plombu.Když jsem dorazil z bodu A do bodu B bylo zjištěno že některé zásilky přes sebe přepadaly a byli poškozeny.Zaměstnavatel mi to chce dát k úhradě s tím že ručím za uložení zboží, že si ho mám uložené zkontrolovat, což si myslím, není vždy možné.Můžete mi prosím poradit jak se bránit,slabá místa obou stran? Děkuji moc
Dobrý den, jde o obecnou odpovědnost za škodu. Zjištěnou škodu po Vás zaměstnavatel vymáhat může, je ovšem jeho povinností nepochybně prokázat, že jste škodu zavinil, což není vždy právě jednoduché.
Vy zase máte šanci se pokusit zprostit odpovědnosti a hledat důkazy proto, že jste škodu nezpůsobil (např. Vám nebyla umožněna kontrola uložení nákladu).
Jestliže tedy nedospějete k řešení, musí zaměstnavatel zvážit, jestli Vás o náhradu zažaluje, protože u soudu se bude prokazovat vznik a výše škody, porušení pracovních povinností, zavinění škody a příčinná souvislost mezi škodou a tímto zaviněním.
Svévolně (bez dohody nebo rozhodnutí soudu) si náhradu škody strhávat nemůže.
Dobrý den,pracuji v jednom velkém ( 5.patrovem ) obchodě ze značkovým zbožím,jako prodavačka.Po inventuře chtějí ,abychom podepsaly H.O. za zboží. Je ale nedostataek zaměstnanců a jsme pořád samy na patrech a to obsluhujeme i příruční sklady , kdy nevidíme na prodejnu,žadné kamery a zabezpečení. Co mam dělat? POdepsat či ne. Krade se strašně (200000kč za 3 měsice.) mam smlouvu na dobu určitou - do dubna . Jak to bude z odstupnym ? Děkuji.
Dobrý den, to si musíte rozvážit Vy sama, jestli je riziko ztráty natolik reálné, pak se by jste se odpovědnosti za ztrátu zprostila jen tak, že by jste prokázala, že k ní nedošlo Vaším zavinění. To by sice při nedostatečném zajištění prostoru do úvahy procházelo, ale stejně by s tím nakonec byly starosti.
Pokud jde o odstupné, není jasné, o co vám jde. Jestli PP skončí uplynutím sjednané doby nebo dáte výpověď, pak Vám žádné odstupné náležet nebude.
Dobrý den, dělám ve skladu a můj zaměstnavatel mi dal k podpisu hmotnou zodpovědnost.
1. se chci zeptat, jak je to s rezervami na manko po inventurizaci.V bývalé firmě jsme měli limit, do kterého mohlo manko jít a doplácelo se co šlo nad tu částku, ale teď po nás chtějí uhradit vše v plné výši. Je to opravdu na zaměstnavateli, zda dá nějakou rezervu na manko nebo je to ze zákona? Blíží se Vánoce a 100% vím, že zaměstnavatel po nás bude požadovat po celý prosinec dělat přesčasy a vše se bude dělat na rychlo, jen aby se toho hodně prodalo,ale nemyslím si, že jsou to podmínky pro to abych podepsal hmotnou zodpovědnost.mohu to odmítnout?
2. zda může po mě zaměstnavatel chtít, po mém odchodu, abych uhradil manko, které vzniklo potom co jsem odešel,poměrem měsíců od doby mého odchodu do řádné invent., protože řádnou invent. na mou žádost neprovedl.Tak mi může naúčtovat cokoliv k úhradě, ať to není má vina.to si myslím nemůže.
Dobrý den, žádný limit ze zákona určen nemá. Pokud nic takového zaměstnavatel sám nestanoví, pak zaměstnanci odpovídají za celou ztrátu, to je jasné. Odmítnou můžete, ale může to vyústit v přeřazení nebo k výpovědi.
Pokud po skončení PP neproběhla inventarizace a Vy jste o ni ani nepožádala, pak je podle zákona zaměstnanec odpovědný ještě i za ztráty zjištěné až do nejbližší inventarizace (viz §254/3 ZP).
Viz stejná odpověď na dotaz paní "Vašákové" v této diskuzi.
Dobrý den, podepsal jsem se zaměstnavatelem hmotnou zodpovědnost za zboží , které fasuji a rozvážím po obchodech. Zboží fasuji průběžně , ale nikdy jsem nepodepsal žádné převzetí. Navíc ke zboží , které mám uložené v příručním skladě a na autě , mají přístup oba dva majitelé firmy a druhý zaměstnanec. Jeden z majitelů mi chce dát výpověď. Jak to bude, když při konečné inventuře bude nějaké zboží chybět?Příkaz majitelů byl jednoznačný - klíče od auta během mé nepřítomnosti nechávat na firmě na stole, takže do něj ke zboží mají všichni přístup.
Děkuji za odpověď
M.Belka
Dobrý den, odpovědnost jste podepsal, takže za schodek ručíte. Bude-li zjištěna ztráta, pak půjde za Vámi. Jedině, že by jste prokázal, že ke schodku nedošlo Vaší vinou, ale to se Vám bude velmi těžko dokazovat.
dobry den,pracovala jsem na pokladne v bance,kde mi vzniknul nemaly schodek.Pote se zjistilo,ze nemam podepsanou hmotnou zodpovednost,uznani o vysi schodku jsem podepsala,maji pravo po me chtit penize??
Dobrý den, Vy jste schodek uznala. Tím jste uznala škodu, kterou po Vás mohou chtít zaplatit. Ale protože nemáte uzavřenou hmotnou odpovědnost, pak náhrada nesmí přesáhnout 4,5 násobek Vaší mzdy, ledaže by jste se výslovně zavázala uhradit škodu celou.
Dobrý den, mám hmotnou zodpovědnost za pokladu, ze které mi někdo ukradl nemalý obnos. Tuto částku odmítám zaměstnavateli zaplatit, domnívám se, že dohoda o hmotné zodpovědnosti kterou mám je právně napadnutelná, protože v ní chybí specifikace pokladny a finanční částka, kterou jsem převzala. Jsem ochotná se s firmou soudit, jde mi ale o to, co se stane, když peníze odmítnu zaplatit, jaké může fima podniknout kroky? Napadlo mě jestli můžu dostat paragraf 53 - přestože jsem už ve výpovědní lhůtě (výpověď jsem zaměstnavateli dala já ještě před odcizením peněz), nebo např. neposlání výplaty atd? Zajímalo by mě jestli by se vše řešilo soudní cestou nebo se firma může podle zákona zachovat jak chce? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, v dohodě o odpovědnosti se vůbec nemusejí uvádět nějaké konkrétní částky. Vy prostě odpovídáte za svěřené hodnoty, zaměstnavatel není povinen Vám prokazovat nějaké zavinění a pokud se hodláte soudit, pak máte velkou šanci, že spor prohrajete. A kromě ztráty bude platit zaměstnavateli ještě soudní náklady.
Pokud to nevyrovnáte dobrovolně, pak to dá zaměstnavatel k soudu nejspíš sám. Ale to, že odmítáte zaplatit, není důvod pro okamžité zrušení PP ani pro nevyplacení mzdy. Svévolně Vám ji zadržet nemohou. Náhradu ztráty si musí vymáhat zvlášť.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com