Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den. Žiji s přítelem již několik let ve společné domáctnosti. Byt je v jeho osobním vlastnictví a oba zde máme trvalé bydliště.Přítel i já máme děti z předešlých manželství.Potřebovali bychom poradit jaká je nejlepší varianta majetkového vypořádání mezi námi v případě úmrtí. Zda je lepší sňatek a např.závěť, nebo stačí, když budu i já zapsána v katastru jako spoluvlastník bytu. Jde nám jen o to, aby si v případě úmrtí přítele nedělala bývalá manželka nárok na tento byt a nechala mě v něm alespoň dožít. Nárok na byt po mé smrti jejich dětem upřít nechci. Nebo existuje jiná možnost jak problém vyřešit?Předem děkuji za radu.S pozravem Franců
Dobrý den,
pokud by přítel nyní zemřel, zdědily by vše jeho děti. Jeho bývalá manželka nemá nárok na nic v žádném případě. Pokud byste se vzali, dědila byste spolu s jeho dětmi - každý stejným dílem. Pokud Vám převede podíl na bytu, tak předmětem dědictví bude pouze jeho podíl ... nicméně stav, kdy Vy byste vlastnila 1/2 bytu a jeho děti zbytek by pro Vás byl jen těžko únosný. Variant je mnoho a záleží na tom, co má být cílem.
Dobrý den. Děkuji moc za odpověď... Naším cílem je zajistit právně pro mne dožití v tomto bytě v případě přítelova dřívějšího úmrtí..Samozřejmě pokud pro mne pak bude finančně neúnosný, aby mi buď bylo umožněno byt prodat a koupit menší. Přeplatek by samozřejmě šel na účet přítelových dětí, nebo aby mi byl dětmi /jejich poručníkem/ nabídnut menší byt, stejné kategorie, finančně pro jednu osobu únosnější, v os.vlastnictví a samozřejmě se zárukou dožití v něm. Po mé smrti by opět připadl přítelovým dětem. Nevíme jestli existuje např. právně nenapadnutelná závěť, kde by přítel přesně formuloval jak se po jeho úmrtí s bytem naloží, nebo jaké jsou tedy jiné možnosti... Děkuji Franců
Přítelovy děti z dědictví "vyšachovat" nemůžete. To, jak si to představujete, je sice hezké, nicméně ty všechny Vaše podmínky takto nejsou možné.
V závěti přítel může ohledně bytu max. ustanovit jeho dědice, nicméně pokud nemá žádný jiný majetek stejné hodnoty, byla by stejně taková závěť, kdy by Vás určil jako výhradního dědice, neplatná.
Dobrý den, žiji s druhem 4 roky v družstevním bytě,ve kterém mám trvalé bydliště. Byt nemá v osobním vlastnictví. Celou tu dobu prokazatelně přispívám (platím) na nájem. Druh má 2 zletilé děti. Jak to bude v případě jeho smmrti. Přejdou vlastnická práva na mě, nebo na jeho děti. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
veškerý jeho majetek, tzn. vč. členských práv a povinností k družstevnímu bytu zdědí pouze jeho děti. Otázka placení nájmu Vaší osobou je pro dědické řízení nepodstatná.
Dobry den chcem sa opytať ked žijem s druhom 15 rokov či mam nárok po jeho smrti dedit a ako to je ked on je fyzicka osoba deti spolu nemame , každy ma vlastne dieťa.Pracujeme spolu teda podnikame a mame aj spoločnú kasu.5 rokov je invalid pre dopravnú nehodu a ja poberam opatrovatelsky prispevok. dakujem
Dobrý den,
podle českého práva veškerý jeho majetek zdědí pouze jeho vlastní dítě.
Dobrý den,
tento týden tragicky zahynul můj druh, se kterým jsem žila 4 roky ve společné domácnosti.Postavili jsme spolu dům,ale já zde nemám ještě hlášeno trvalé bydliště,protože dům nebyl ještě zkolaudován.Můj druh je 8 let rozvedený a z tohoto manželství má 16letou dceru.Bývalá manželka mě již kontaktovala, že chce klíče od domu, protože prý na ně má nárok jeho dcera.Mám šanci, že budu moci v domě zůstat dále bydlet nebo o všechno přijdu.Po zkušenostech s bývalou manželkou je mi jasné,že mě bude chtít o všechno připravit.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
zde záleží na tom, zda jste oba vedeni v katastru nemovitostí jako spoluvlastníci pozemku, na němž je dům stavěn a zda jste oba stavebníky.
Pokud neprokážete svá vlastnická práva, tak opravdu všechen jeho majetek bude dědit jeho dcera.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com