Povinnost vůči zaměstnavateli - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

VÝPLATA

Jan Novák, 15.08.2008 13:13:26

Dobrý den.Do jaké doby a jakým způsobem (když zaměstnanec nemá učet)je zaměstnavatel povinen zaslat výplatu zaměstnanci.Zaměstnanec se nemůže kvůli zdravotním potížím dostavit.

Re: VÝPLATA

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 16:09:54

Dobrý den, §142 ZP: Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty. Nemůže-li se zaměstnanec dostavit k výplatě z vážných důvodů, zašle mu zaměstnavatel mzdu nebo plat v pravidelném termínu výplaty, popřípadě nejpozději v nejbližší následující pracovní den na svůj náklad a nebezpečí, pokud se se zaměstnancem nedohodli na jiném termínu nebo způsobu výplaty.

Povinnost vůči zaměstnavateli

Eliška, 15.08.2008 12:20:22

Dobrý den,
od května 08 jsem na rodičovské dovolené a od června 08 vlastním živnostenský list - mám podnikání jako vedlejší činnost. Před nástupem na mateřskou dovolenou jsem byla zaměstnána v jedné malé firmě (rodičovskou mi vyplácí úřad práce) - na dobu neurčitou. Chtěla bych se zeptat, zda mám nějakou povinnost nahlásit zaměstnavateli počátek mého podnikání? Mockrát Vám děkuji za odpověď.

Re: Povinnost vůči zaměstnavateli

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 16:08:30

Dobrý den, záleží na tom, čím se zabýváte. Pokud by šlo o stejnou činnost, jakou se zabývá zaměstnavatel, platí §304 TP: Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
I když v praxi bývá výklad tohoto ustanovení nejednoznačný.

Eliška, 24.08.2008 15:11:39

Dobrý den, jedná se o úplně jinou činnost než jsem vykonávala před nástupem na mateřskou dovolenou. Jestli to tedy správně chápu, povinnost oznámit tuto skutečnost pro mě v tomto případě nevzniká. Na druhou stranu to ale budu muset oznámit na konci roku kvůli daňovému přiznání, jestli se tedy nepletu(letos mi byla od zaměstnavatele zaplacena vybraná dovolená - tudíž jsem měla příjem ze závislé činnosti)? Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 13:35:56

Dobrý den, tohle není daňová poradna.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »