Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den,
rada bych se zeptala na narok na dedictvi ze SJM.
Jsem dcera z 1. manzelstvi, s otcem se neschazim, jelikoz si to jeho druha manzelka neprala. Z tohoto druheho manzelstvi ma jednu dceru. Vznika mi taktez narok na dedictvi ze SJM a za jakych okolnosti? Je na dedictvi pravni narok i v pripade, ze notar o me existenci nevi? Jaky vliv na dedictvi ma zavet.
Dekuji predem za zodpovezeni me otazky. Preji prijemny den. Pavlina
Dobrý den,
začala bych Vaši otázkou o závěti:
1. Jaký vliv na dědictví má závěť?
Pokud zůstavitel (zemřelý) napíše závěť, rozděluje se jeho majetek dle závěti. Pokud ovšem závěť neexistuje, nebo závěť neobsahuje veškerý majetek, rozdělení majetku probíhá dle zákona.
2.Vzniká mi nárok na dědictví ze SJM a za jakých okolností?
Jako potomek jsme neopomenutelný dědic, tedy máte právo na 1/2 dědického podílu ze zákona. Do toho se zahrnuje i SJM, pouze ale jeho polovina. Smrtí se totiž SJM rozděluje na polovinu a do dědického řízení jde jen ta část zůstavitele, tedy 1/2.
Ale vzhledem k tomu, že píšete, že se s otcem nescházíte, mohlo by se stát, že Vás vydědí. Jedním z důvodů vydědění je totiž §469a/1b) - "trvale neprojevuje opravdový zájem o zůstavitele, který by jako potomek projevovat měl"
3. Je na dedictvi pravni narok i v pripade, ze notar o me existenci nevi?
Notář by o Vaší existenci vědět měl. Pokud se tak nestane, můžete se dovolat u soudu.
Dobrý den, po smrti otce jsme dva dědici, já a nevlastní bratr.
Otec před několika lety půjčil na základě naléhání a citového vydírání ,
mému nevlastnímu bratrovi 1 200 000 ze 2 vkladních knížek,kde spořil
rovnoměrně pro nás oba / 600+600 tis./ Bratr mi na pohřbu sdělil, že mou
vkladní knížku "vyhobloval" a víc se tím nezabývá.
Dědické řízení bude teprve zahájeno,jiný majetek není, když nepočítám
věci po otci, se kterými bratr disponuje jako by byly jeho. Jak mám postupovat?
Nevím o žádných písemnostech k tomu se vážících, mám v dědickém řízení
nějakou šanci se domoci své poloviny ? Děkuji.
Dobrý den, v dědickém řízení můžete toto darování nevlastnímu bratrovi namítat. Dar by tak měl být započítán na bratrův podíl a to dle § 484 věta druhá občanského zákoníku.
Mgr. Lucie Jindrová
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com