Souhlas s vybudováním plotu - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Ochrana pozemku

Jaroslav Spousta, 06.09.2008 20:59:10

Dobrý den, při koupi pozemku jsem vybudoval oplocení pozemku, z pletiva na straně pozemku, kde sousedím s majitelem dvou psů, kteří se již k nám několikrát podhrabali. Máme dvě malé dětí (8 a 2 roky) a přítomnost psů na našem pozemku nás přinejmenším omezuje.Souseda jsem na tuto skutečnost již upozorňoval, aby zabránil vniknutí psů na naši zahradu. Výsledek se ovšem dosud rovná nule. Prosím o radu co s tím mohu dále dělat. Děkuji

Re: Ochrana pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 08.09.2008 11:22:22

Dobrý den, vlastník je povinen zajistit, aby jím chovaná zvířata nevnikala na sousední pozemky. Pokud to není ochoten zajistit dobrovolně, lze se domáhat u soudu, aby mu byla tato povinnost uložena v rozsudku.

Re: Ochrana pozemku

právní vrba, 20.03.2012 14:55:14

Můžete si stěžovat na obecním úřadě, nebo také můžete zpevnit plot tak, aby se k vám sousedovi psi dál nepodhrabávali.

vzdálenost oplocení od hranice pozemku

Martina Stránská, 27.08.2008 13:29:18

Dobrý den,
ráda bych věděla jaká musí být vzdálenost oplocení od hranice pozemku - jedná se o přechodný elektrický ohradník. Děkuji

Re: vzdálenost oplocení od hranice pozemku

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 13:53:14

Dobrý den, je logické, že oplocení bývá zpravidla na hranici pozemku, takže není jasné o jaké "odstupové" vzdálenosti to píšete.

Souhlas s vybudováním plotu

Jiří , 13.08.2008 22:04:02

Na jedné straně mého pozemku sousedím s problémovým sousedem. Naše pozemky jsou odděleny jeho plotem, který je nevyhovující ( přes plot k nám chodí nejen sousedův pes, slepice, ale díky "vrátkům" zde proniká i soused. Abych tomu zabránil, chci zde vybudovat 1,7m vysoký pletivový plot vlastní. Jsem připraven zajistit veškeré podklady pro stavební úřad (tuším že potřebuji územnhí souhlas / rozhodnutí). Byl jsem ale také upozorněn na to, že údajně potřebuji i sousedův souhlas, ale soused už se vyjádřil, že k tomu souhlas nedá. Potřebuji opravdu sousedův souhlas ? Jsem schopen oželet kus pozemku a vybudovat plot 1m od společné, geodety vyměřené, hranice. Potřebuji jeho souhlas i v tomto případě ? Respektive, jak deleko bych plot od společné hranice měl posunout, aby jeho stavbu nemohl soused svým nesouhlasem znemožnit( příp. zdržet řízení stavebního úřadu)

Re: Souhlas s vybudováním plotu

Oldřich Topka, 18.08.2008 10:37:12

Dobrý den, novelou stavebního zákona byl proces stavby plotu zjednodušen (na plot nad 1,8 bylo nutné povolení apod.). Dnes tedy žádný plot nevyžaduje povolení ani ohlášení, nemusí být projekt od autorizované osoby a lze stavět svépomocí. Ale je nutné požádat o územní rozhodnutí (či souhlas) a k tomu souhlas souseda potřebujete. Podrobnosti a možnost překonání námitek souseda si zajistěte přímo na stavebním úřadu.
Pokud by souhlas odmítl dát, pak můžete argumentovat tím, že jeho zvěř se dostává k Vám na pozemek a to Vám dává právo obrátit se na soud, který by mu nařídil povinnosti plot postavit nebo uvést do stavu, aby plnil svou funkci.

Marcela Hromádková, 17.07.2011 10:31:01

Dobrý den, neodpověděl jste, zda plot 1 m od hranice podléhá nějakému omezení,řízení. Bude situace stejná při založení živého,obtížně prostupného plotu? Děkuji. M.H.

Karel Dlouhý, 17.07.2011 11:37:35

Domnívám se, že na svém pozemku si můžete sázet keře jak chcete. "Živý plot" není stavbou.
Pokud se jedná o plot v hloubi pozemku, je to zajímavá otázka - odpověď nevím (ale je ogické, že od určité vzdálenosti od hranice si můžete plůtky stavět.

Mirek Chadaba, 19.03.2012 19:40:34

Mám na Vás prosbu: zjistil jsem, že na obyčejný pletivový plot do výše 125 cm, který nesousedí s veřejným prostranstvím či místní komunikací nepotřebuji povolení a nemusím tuto drobnou stavbu ani hlásit. Je to zastrčené území, z jedné strany dům, z druhé strany zahrady sousedů, ale ze třetí a čtvrté strany obdélníka pozemku se jedná o pole souseda. Z hlediska stavebího úřadu se toto pole klasifikuje jako volná krajinná oblast, která vyžaduje úzamní souhlas a vyžadují inženýrskou projektovou dokumentaci, souhlas úřadu územního plánování, odboru životního prostředí (+kolečko po odděleních), vodařů, plynařů, Telefoniky O2 a obce... Skvělý zákon! Když to není veřejné prostranství či komunikace, potom je to volná krajinná oblast... Prosím, má můj problém nějaké řešení? Patrně jen živý plot z keřů... Kdybych to věděl, tak bych ten kousek pole ani nekupoval! Fakt ráj úředníků...

rostislav weinberger, 19.03.2012 20:49:32

Jana 19.3 2012
Náš soused je velký potížista,neustále vymýšlí jak nám znepříjemnit život.Teď si vymyslel že náš plot zruší a postaví svůj. My tu bydlíme 10let a on 3 roky.Chtěla bych se zeptat do jaké míry může toto podniknout.My ho máme v úmyslu renovovat ve stejné výšce jak je teď a on že udělá vysoký(máme nízký baráček a veškerá okna jsou na tuto stranu).Plot máme ve stavebním povolení od začátku stavby.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »