Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, mohl byste mi poradit v následující věci: můj manžel vlastní byt ( ve kterém žije jeho babička ). Byt nabyl před manželstvím. Nyní by chtěl polovinu bytu přepsat na mě. Jak v tomto případě postupovat?
Děkuji.
Dobrý den,
buď Vám může polovinu bytu darovat a pak budete mít byt v podílovém spoluvlastnictví - zde byste nic neplatili, pouze kolek za vklad do KN, ale od darovací daně byste byli osvobozeni.
Nebo můžete notářským zápisem rozšířit společné jmění manželů o tento dům a dům byste pak měli v SJM. Notářský zápis ale není levnou záležitostí.
Dobrý den,
prosím o radu, bydleli jsme v bytě v panelovém domě. V nájemní smlouvě jsme měli uvedenou částku 2022Kč jako zálohu (voda,výtah, fond oprav atd.).V nájemní smlouvě máme také uvedeno, že byt obýváme dvě. Majitelka po nás teď chce doplatit dluh, který tam prý vznikl, jelikož jsme zálohy platili pouze za jednu osobu (údajně nám prý správce nemovitosti poslal špatné zálohy). Má na to právo, pokud mi máme v nájemní smlouvě uvedeno částku 2022Kč/měsíc a žádný jiný dodatek o navýšení jsme nepodepisovali. Nehledě na to, že tuto novinu nám zdělila již až po našem odstěhování?
Děkuji za radu
Dobrý den, platí, co bylo řečeno ve smlouvě. Pokud to chtěla jinak, měla si to s Vámi sjednat v dodatku. A na špatný výpočet správce se také odvolávat nemůže, pronajímatelka je ona a všechny skutečnosti si měla zkontrolovat nebo si nechat nájemní smlouvu sepsat u právníka. Ten by do smlouvy měl zahrnout, že se výše záloh může změnit (mimo jiné) i při změně počtu osob v domácnosti, což je logické, protože se tím některé platby za služby zvyšují. Pokud si tohle neohlídala, pak je to její problém.
Mám od sousedů kteří se rozvádějí koupit podíl manželky což je 1/5 domu+pozemků.Jaká práva budu mít pokud toto koupím a s majitelem 4/5 by se nedalo domluvit na rozdělení.Jedná se mi o to ať on si nechá dům dá mi pomněrnou část pozemků (asi dle odhadu). Děkuji.
Dobrý den, u hospodaření se společnou věcí rozhoduje většinový vlastník, což bude i nadále soused. Buď se na vypořádání spoluvlastnictví nějak dohodnete anebo se podá návrh na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví k soudu. To ale neodpovídá Vašim záměrům a podíl by jste v podstatě kupoval zbytečně. Takže záleží na tom, jak si celou věc "předjednáte" a jestli soused dohodu o následném vypořádání dodrží.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com