Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám malý problém: Byl jsem zaměsnancem firmy jako provozní restaurace penzionu XX. Při rozvázání pracovního poměru a předání provozovny mi firma nechala naúčtovat stravné zaměstnanců zpětně. Může vůbec zaměetnavatel nařídit stravné povině, byť to nemají ve smlouvě a pracují více jak 11.hod za směnu. Týká se to zejména kuchařů.
Děkuji
Drastich
Dobrý den, stravné se týká zaměstnanců, kteří jsou na pracovní cestě. Jsou-li zaměstnanci v provozovně, na stálém pracovišti, pak jim nárok na stravné nevzniká. Takže není jasné, o jakém stravném to píšete. Něco jiného je příspěvek zaměstnavatele na stravu zaměstnanců (zj. příspěvek na stravenky), ale to musí být samozřejmě sjednáno předem, nikoliv zpětně. Podrobnosti projednejte nejlépe s nějakou účetní.
Dobrý den,
při vyúčtování služebních cest neustále řeším výši stravného, neboť každý zkonzumovaný chlebíček jednatel společnosti považuje za jídlo hrazené firmou a odebírá zaměstnancům stravné za celý den. Všichni zaměstnanci se tedy dohodli, že žádné stravné vyúčtovávat nebudou.
Je tento postup v pořádku? Mám názor od dvou daňových poradců a každý má jiný. Jeden tvrdí, že zaměstnanec může, tedy nemusí, a druhý zase že nevyúčtováním nároku na stravné se porušuje zákoník práce a tudíž zaměstnanec musí. Kde je tedy pravda?
Děkuji
Romana Puklová
Dobrý den, zcela jasně Vám odpoví §151: Zaměstnavatel JE POVINEN poskytovat zaměstnanci, není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, náhradu výdajů, které mu vzniknou v souvislosti s výkonem práce, v rozsahu a za podmínek stanovených v této části.
A dále §183/3 ZP: Jestliže se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak, je zaměstnanec POVINEN do 10 pracovních dnů po dni ukončení pracovní cesty nebo jiné skutečnosti zakládající právo na cestovní náhradu předložit zaměstnavateli písemné doklady potřebné k vyúčtování cestovních náhrad a vrátit nevyúčtovanou zálohu.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com