Povinnost vyúčtovat stravné - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Stravné

Aleš Drastich, 27.08.2008 14:09:00

Dobrý den,
mám malý problém: Byl jsem zaměsnancem firmy jako provozní restaurace penzionu XX. Při rozvázání pracovního poměru a předání provozovny mi firma nechala naúčtovat stravné zaměstnanců zpětně. Může vůbec zaměetnavatel nařídit stravné povině, byť to nemají ve smlouvě a pracují více jak 11.hod za směnu. Týká se to zejména kuchařů.
Děkuji
Drastich

Re: Stravné

Mgr. Oldřich Topka, 01.09.2008 14:09:27

Dobrý den, stravné se týká zaměstnanců, kteří jsou na pracovní cestě. Jsou-li zaměstnanci v provozovně, na stálém pracovišti, pak jim nárok na stravné nevzniká. Takže není jasné, o jakém stravném to píšete. Něco jiného je příspěvek zaměstnavatele na stravu zaměstnanců (zj. příspěvek na stravenky), ale to musí být samozřejmě sjednáno předem, nikoliv zpětně. Podrobnosti projednejte nejlépe s nějakou účetní.

Povinnost vyúčtovat stravné

Romana Puklová, 13.08.2008 08:43:07

Dobrý den,
při vyúčtování služebních cest neustále řeším výši stravného, neboť každý zkonzumovaný chlebíček jednatel společnosti považuje za jídlo hrazené firmou a odebírá zaměstnancům stravné za celý den. Všichni zaměstnanci se tedy dohodli, že žádné stravné vyúčtovávat nebudou.
Je tento postup v pořádku? Mám názor od dvou daňových poradců a každý má jiný. Jeden tvrdí, že zaměstnanec může, tedy nemusí, a druhý zase že nevyúčtováním nároku na stravné se porušuje zákoník práce a tudíž zaměstnanec musí. Kde je tedy pravda?
Děkuji
Romana Puklová

Re: Povinnost vyúčtovat stravné

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 13:13:11

Dobrý den, zcela jasně Vám odpoví §151: Zaměstnavatel JE POVINEN poskytovat zaměstnanci, není-li v tomto zákoně dále stanoveno jinak, náhradu výdajů, které mu vzniknou v souvislosti s výkonem práce, v rozsahu a za podmínek stanovených v této části.
A dále §183/3 ZP: Jestliže se zaměstnanec se zaměstnavatelem nedohodne jinak, je zaměstnanec POVINEN do 10 pracovních dnů po dni ukončení pracovní cesty nebo jiné skutečnosti zakládající právo na cestovní náhradu předložit zaměstnavateli písemné doklady potřebné k vyúčtování cestovních náhrad a vrátit nevyúčtovanou zálohu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »