Dluh v manželství - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

dluh manžela vůči manželce

Ludmila Liščinská, 03.12.2008 17:53:26

Dobrý den,
s manželem jsme v rozvodovém řízení. Manžel se 10/2007 odstěhoval z domu. Já platím prokazatelně ze svého účtu veškeré poplatky za plyn, el. atd. Nyní přišlo vyúčtování a omylem jej elektrárna zaslala na účet manžela.( hlásila jsem telefonicky změnu účtu, ale nebyla provedena, nemám doklad, že jsem ji provedla) Část mi manžel poslal a zbylé 3 tis. mi nechce vrátit. Jak mám postupovat, když dohoda s ním není možná? Zatím není vyrovnané SJM, nejsme rozvedeni, ale 14 měsíců žije u milenky.
Děkuji za odpověď.

Dluhy

Renata Bartoníčková, 20.10.2008 09:33:17

Dobrý den,mám spoustu otázek,budu ráda když mi v mé svízelné situaci poradíte.Chci se rozvést,soud o děti už proběhl a děti byly svěřené do mé péče.Kvůli manželově nezodpovědnosti a dluhům jsme přišli o byt.Našla jsem byt pro mě a děti.V manželství jsem mu dvakrát ručila a jelikož nikdo neví kde manžel je,vymáhají peníze po mě.A když nezaplatím hrozí mě exekucí mzdy.Já ale ze svého platu už ted platím nájem,školku,školu,strávné,prostě vše.Existuje nějaká ochrana pro matky samoživitelky?

Re: Dluhy

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.10.2008 10:10:05

Dobrý den,
a jakou ochranu byste si představovala? Bohužel jste manželé a z toho plynou určité povinnosti. Tím, že jste zřejmě nenechala zúžit SJM, vymáhají věřitelé dluhy i po Vás, neboť se jedná o dluhy společné - dluhy v SJM. Až se rozvedete, podejte návrh na vypořádání SJM a chtějte, aby soud tyto závazky přikázal do výlučného vlastnictví manžela z důvodu, že jste o nich nevěděla a navíc překračují rozsah běžné správy majetku. Poté byste se mohla po exmanželovi domáhat zaplacení toho, co jste uhradila za něj.

Dluh v manželství

Tereza Nová, 08.09.2008 17:37:51

Dobrý den, ráda bych se informovala na to, jak moc jsem odpovědná za manželovi dluhy. Nedávno jsme se vzali a já bohužel po nějaké době zjistila, že manžel má dluhy, o kterých mi neřekl. Před svatbou mi rodiče koupili byt a auto, mohu o ně přijít? Bát se exekuce? Manžel má trvalé bydliště nadále u svých rodičů. Předem děkuji za odpověď.

Re: Dluh v manželství

Mgr. Oldřich Topka, 19.09.2008 13:40:18

Dobrý den, jste spoluodpovědná za dluhy vzniklé v manželství. Dluhy, které měl manžel před sňatkem na Vás nedopadají. Trvalé bydliště s tímhle nemá vůbec nic společného, to je jen evidenční údaj. A auto a byt, které jste dostala před svatbou, jsou výlučně Vaše a exekuce za dluhy manžela je postihnut nemůže.

Dluh v manželství

Lucie Hajdasz, 12.08.2008 21:58:37

Manžel je cizinec (pl) a má dluhy na alimentech vedené v polsku.Je starší a dcery jsou v mém věku.Chtěla bych se zeptat či v případě jeho úmrtí by dluhy přešly zcela na mě?Je možno se proti tomu pojistit.Co jsme uzavřeli manželství alimenty platí.Jedná se mi o dluh který vznikl na výživném před naším sňatkem.Mockrát děkuji za odpověď.

Re: Dluh v manželství

Mgr. Oldřich Topka, 03.09.2008 13:12:37

Dobrý den, dědit nebudete jen Vy, ale i jeho potomci. Kromě majetku přejdou na dědice i dluhy. To vše se pak vypořádává v dědickém řízení. Ovšem za zděděné dluhy odpovídáte jen do výše hodnoty majetku, který bude mít Váš dědický podíl.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »