Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
mám již 3tím rokem smlouvu o nájmu bytu a byt řádně užívám po celou dobu tohoto smluvního vztahu.
Během tohoto vztahu mi majitel bytu ani jednou nevyúčtoval zálohy na energie a já to neřešil.
V průběhu posledních 6 měsícu se rozhodl 2x zvýšit nájem s odůvodněním, že zdražily energie na které platím zálohy a mě došla trpělivost a chtěl bych tyto zálohy vyúčtovat.
Platím touto dobou o 50procent výšší zálohy na energie než vedlejší obdobná bytová jednotka a dle zákona si majitel zbytek nezaplacených záloh nechat nemůže.
Mám na pravidelné vyúčtování záloh dle zákona nárok?
Ve smlouvě nic zmíněno není.
Jaký by měl být můj postup pokud by majitel odmítl přeplatky na zálohách vrátit.
Děkuji velice za odpověď.
Daniel Bacho
Dobrý den, koupila jsem byt i s nájemníkem, který trvá na vyúčtování záloh k 30.6. Nejsem si jistá, jestli na to má z nájemní smlouvy nárok. Ve smlouvě je uvedeno: "Výše uvedené nájemné zahrnuje zálohy na úhradu vodného, stočného a tepla, kdy vyúčtování uvedených záloh je prováděno pronajímatelem každého čtvrt roku, na základě vyúčtování třetími osobami, které pronajímatel poskytne nájemci k nahlédnutí." Navíc SVJ mi vyúčtování neudělá dříve než po ukončení roku, tedy 1xročně. Předem děkuji za radu!
Dobrý den, jestliže Vy máte vyúčtování k dispozici 1x ročně, ale při tom se ve smlouvě zavazujete dělat vyúčtování záloh pro nájemce každého 1/4 roku, tedy 4x ročně, tak máte prostě špatně nastavenou smlouvu.
Dobrý den.
Byl jsem většinový spoluvlastním domu se třemi bytovými jednotkami. Pravomocným rozsudkem jsem nabyl do výlučného vlasnictví nem. celou. Mám povinnost vyplatit bývalé spoluvlastníky za jejich podíl. Neučil jsem tak, neboť mi dluží za údržbu a správu domu více, než jim mám já zaplatit, jako úhradu podílu. Dnes je tomu 9 měs po právní moci rozsudku a bývalý spoluvlastníci nechtějí nemovitost opustit. Až po zaplacení mého dluhu. Neuznávají mé legitimní náklady na údržbu a nechtějí podepsat nabízenou náj. smlouvu.Obsedil jsem dům BA a nechtěl postit samozvance do svého domu. Jimi přivolaní policisté mě odvezli do cely před. vyšetřování a vyhrožovali vazbou, pokud je do domu nepustím.Tak jsem učinil.
Ptám se tedy? Mám povinnost jako jediný majitel strpět takové osoby? Postupovala PČR správně, když mě nutila umožnit užívání mého domu osobám bez právního vztahu? Žaloba o vyklizení není na místě. Jedna z osob je zaměstnanec přísluš. soudu. Žaloba by byla letitá. Co dělat?
Dobrý den,
pokud máte vůči těmto vzájemné nároky, zašlete jim písemně započtení dluhu.
I když k domu nemají fakticky žádný právní nárok, Vy je nemůžete jen tak proti jejich vůli vystěhovat či do domu nevpustit - to je trestný čin. Jestliže je chcete vyklidit, jediná legální cesta je opravdu jen podáním žaloby na jejich vyklizení. Nic víc Vám poradit nemohu.
Dobrý den, koupila jsem garáž, bohužel původní vlastník v ní zanechal své movité věci (prostě nepořádek). Tím pádem nemohu garáž využívat. Původní vlastník mi sdělil, že až vyřeší kam s těmi věcmi, garáž mi vyklidí. Chtěla bych se zeptat zda ho mám písemně vyzvat ať vyklidí mou garáž, v jaké lhůtě ji má vyklidit a zda a od kdy po něm mohu požadovat "nájemné" za využívání garáže? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v první řadě jste si tohle měla ošetřit přímo ve smlouvě, kde mělo být uvedeno do kdy Vám garáž předá vyklizenou a když ne, kolik zaplatí na smluvní pokutě. To by ho donutilo věci vyklidit.
Takhle mu sice napsat můžete, lhůtu mu dejte jakou chcete, ale pokud věci nevyklidí, pak je můžete vystěhovat a uložit jinde a oznámit mu, kde se věci nacházejí a chtít peníze za jejich uskladnění. Nebo dát přímo na soud návrh na vyklizení nemovitosti. To je ovšem delší cesta, nejrychlejší by bylo se dohodnout.
dobry den, prosim Vas o radu..bydlim v bytovem dome, ktery spravuje bytove druzstvo, dum neni rozdelen na jednotky /byty/ - vlastnikem je bytove druzstvo, respektive cleni druzstva vlastnici podil.
Nekolik bytu druzstvo pronajima, temto najemnikum nenalezi podil na spolecnem vlastnictvi naseho druzstva.
jakymi pravidly se ridi najemne v techto bytech?? je spravne ze najemnici neplati do fondu oprav,pojisteni domu,poplatek za spravu,najemne z pozemek,rezii ??
druzstvo sice vybira u techto bytu jakesi najemne..to vsak zdaleka nedosahuje vyse uvedenych souctu polozek..
mockrat dekuji za odpoved
Dobrý den, to jak si družstvo nastavuje nájemné v těchto bytech záleží na jeho rozhodnutí. Byty nejspíše pronajímá bez toho, že by nájemci byli členové družstva, tudíž nemají práva a povinnosti taková, jako členové. Ovšem členská základna má právo požadovat informace o tom, jak družstvo hospodaří. Na členské schůzi tedy můžete vznést požadavek na vysvětlení od představenstva družstva. Kontrolou hospodaření by se měl zabývat kontrolní výbor.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com