smlouva za mateřskou dovolenou - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Pracovní smlouvy a dohody

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

smlouva za mateřskou dovolenou

Markéta, 11.08.2008 18:10:47

Dobrý den,
Pracuji u nejmenované firmy, která propouští a propouštět bude z důvodu organizačních změn. Pracuji na dobu určitou za Rod.dovolenou a následně mateřskou dovolenou. Dětátko se narodilo, nevím to přesně, dejme tomu 15.3.2006. Takže 15.3.2009 bych měla končit. Paní už se na své místo po mateřské vrátit nechce. Zatím to ale oficiálně zaměstnavateli nehlásila. Dokdy mi musí zaměstnavatel poslat smlouvu na dobu neurčitou nebo mě popřípadě vyrozumnět, že 15.3.2009 končím? Další otázka zní. Co by se "se mnou" dělo v případě, že mi od 1. ledna poběží dvouměsíční výpovědní lhůta z důvodu výpovědi daná zaměstnavatelem z dův. org. změn. Měla bych v tomto případě nárok na odstupné, ačkoli podle smlouvy bych měla 15.3.2009 končit. Jo a ve smlouvě nemám přímo uveden datum, ale jen poměr na dobu určitou po dobu Mateřské. Moc vám děkuji za odpovědi. Markéta.

Re: smlouva za mateřskou dovolenou

Karel Dlouhý, 11.08.2008 19:27:19

Záleží na tom, jak je pracovní smlouva formulovaná. V našem podniku používáme na radu právníka formulaci "na dobu určitou po dobu mateřské dovolené a rodičovské dovolené paní X.Y., nejdéle do 15. 3. 2009". Samozřejmě dotyčná může skončit rodičovskou dovolenou dříve (třeba když jsou dítěti 2 roky), a tím zastupující pracovnici skončí prac. poměr. Podle mého názoru by Vám zaměstnavatel měl říci, kdy končí rodičovská dovolená té paní - a tím končí Váš prac. poměr. Případně se vy sama můžete zeptat, zda by (pokud ona nenastoupí) měl o Vás zájem i nadále a změnil prac. poměr na dobu neurčitou (není povinen, může na to přijmout někoho jiného).
Nárok na odstupné byste měla. (Spíše pochybuji, proč by Vám zaměstnavatel výpověď v tom termínu dával, když byste 15. 3. skončila uplynutím sjednané doby, tedy bez odstupného - na tom by přece ušetřil.)

Re: smlouva za mateřskou dovolenou

Markéta, 12.08.2008 17:41:51

Děkuji za odpvěď.
Ještě jsem se chtěla zeptat, zda budu mít nárok na podporu z úřadu práce. Aby mi neřekli, že jsem měla 3 roky na to, abych si k tomu datumu něco našla. Děkuji za opdvěď.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »