Přesčasy - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Přesčasy

Jaroslava Bílková, 07.08.2008 23:25:27

V měsíci březnu jsem odpracovala 27 hodin přesčas a tyto mi nebyly proplaceny jako přesčasy. Odpověď na moji stížnost zněla doslova:Služby z volna Vám byly přiděleny po dohodě s váma (telefonem mě požádali zda bych nešla jezdit za někoho kdo onemocněl)V žádném případě se však nejedná o práci přesčas protože v daném měsíci by podle rospisu směn nebyl naplněn fond pracovní doby. Tyto hodiny by byly odpracovány v dalším měsíci a byl by doplněn neodpracovaný čas v dubnu.Musím jenom dodat,že rozpis služeb se nedodržuje. Kdo nechodí z volna dostává na konci měsíce dlouhé služby,aby měl dost hodin a kdo jde z volna má hodin dost a a tak dostává samé krátké.Je to zde naprosto běžná praxe.Ani se nijak po odpracování neevidují. Prostě se všechny odježděné hodiny ten měsíc sečtou dohromady a když je náhodou nějaká hodina nad fond tak to je teprve přesčas.Postupuje podnik podle zákona. Jsem řidička tramvaje.

Re: Přesčasy

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 10:44:09

Dobrý den, ve veřejné dopravě je to velmi těžké. Zaměstnavatelé mají vlastní, ne vždy zcela správné postupy, a obrana proti nim je velmi obtížná, protože v tomhle řidičům často nepomohou ani jejich odborová organizace ani inspektorát práce. Podnět sice podat můžete, ale efekt to velmi pravděpodobně mít nebude. Takové praktiky již kritizovala řada řidičů v různých MHD, ale jak sama vidíte, žádný velký účinek to na zaměstnavatele nemělo.
Konečné a závazné stanovisko ve věci by vydal teprve až soud, ale to by musel někdo mít dost silnou náturu na to, aby zažaloval dopravní podnik, což by bylo velmi náročné na peníze, čas i nervy.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »