Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Pracuji na úřadě a máme pružnou pracovní dobu s pevně stanovenou části po,st. 8 - 17. út. čt. 8 - 14 a pá 8 - 12. Zaměstnavatel mě vysílá na školení, které je cca 120 km vzdáleném místě a začíná v 8 ve čtvrtek do 17,30 s přestávkou na oběd a v pátek od 8 - 16,30 s přestávkou na oběd. Abychom byli na místě včas, musíme vyjet vozem ve čtvrtek v 6 hodin. Ze čtvrtka na pátek je nocleh zajištěn a návrat zpět bude pravděpodobně v 18,30 h. Přestože si začátek v 6 h "odpíchnu a stejně tak i po návratu ukončení, zaměstnavatel mi chce zaúčtovat pouze 2 x 8 hodin a bez cestovních náhrad, protže je zajištěna strava a auto je služební. Já trvám na započítání doby od 6 - do 17,30 ve čtvrtek a v pátek od 8 do 18,30. Současně s tím požaduji proplacecní ciet dlen noveli z. č. 262/2006 Sb., § 170 odst. 5 s krácením stravného o 25%. Prosím o stanovisko, nejedná se pouze o mne, ale o všech 16 pracovnic odboru, které toto školení povinně v letošním roce absolvují. Děkuji D.Š.
Vyúčtujte celou dobu, včetně doby strávené cestou.
Potřebuji vědět, jestli je možné ošetřit práci přesčac vnitřmín předpisem Jde mi o to, že jsme malý podnik , nemáme odbory a kolektivní smlouvu. Jeden zaměstnanec překročil během půl roku 208 přesčasových hodin, s kterými souhlasil. Je možné vnitřním předpisem stanovit roční dobu místo půlroční.
Dobrý den, zákoník práce v ust. § 93 odst. 4 stanoví, že vymezit toto období až na 52 týdnů může jen kolektivní smlouva. Toto ustanovení tak jinou možnost (např. vymezit to vnitřním předpisem apod.) neumožňuje.
Mgr. Lucie Jindrová
Dobrý den,
pracuji v oboru, kdy největší pracovní zatížení je dáno vždy prvním měsícem čtvrtletí (leden, duben,...). Pracovní doba je pružná. Její pevná část je stanovena: Po a St od 8.00 -17.00, Út a Čt od 8.00 - 14.00 a Pá od 8.00 - 13.30. Pružná část je stanovena každý den od 6.30 - 8.00 a v Po - St od 17.00 - 18.00, Út a Čt od 14.00 - 16.00 a Pá od 13.30 do 15.00 hod.
Mám dva dotazy:
1) je možné, aby zaměstnavatel, pokud požádáme o práci přesčas v sobotu, nás odmítl s tím, že máme řádně využívat pružnou pracovní dobu ( když fond pracovní doby 40 hodin týdně je řádně naplněn a jedná se o období největšího náporu) ?
2) pokud je kolega v pracovní neschopnosti, může zaměstnavatel trvat na tom, abych v rámci zastupitelnosti dělala práci za dva lidi i v případě, že není možné to zvládnout za splnění 40 h. fondu pracovní doby týdně a znovu argumentovat řádným využíváním pružné pracovní doby nad rámec 40 h. týdně, nebo musí zajistit rozvržení práce práceneschopného kolegy mezi ostatní zaměstnance ?
Přesčasy jsou neplacené a lze pouze vyčerpat napracované hodiny v povoleném období.
Velmi děkuji za odpověď.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com