Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Víte prosím někdo něco o tom, že od 1.ledna 2009 má platit nový zákon o tom, že vlastník bytu může dát nájemníkovi s nájemní smlouvou na dobu neurčitou, dvouletou výpověď bez udání důvodu?
Dobrý den,
tato změna by měla být zapracována až v nově připravovaném občanském zákoníku o jehož účinnosti nechci spekulovat. Pochybuji však, že by to mohlo být již k 1.1.2009.
Dobrý den,
pracuji rok a pul ve Španělsku a chci si zažádat o podporu v nezaměstnanosti a jeji transfer do Čech,což jsem se dočetla,že je možné a podporu pobírat v Čechách po dobu 3 měsíce.Ihned po skončení práce ale začínám studovat na Soukromé Vysoké škole v Praze a zajímalo by mě tedy zda je tuto podporu možné pobírat i během studia.Když je to soukromá škola a platí se dost vysoké školné.
Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, hodláte pobírat podporu podle španělského práva, tím se zde ovšem nezabýváme. To si musíte zjistit někde jinde, zkuste třeba kontaktovat ambasádu.
Mam dotaz mam pronajaty byt od realitky a mam smlouvu na dobu urcitou a to jeden rok. Ted jsem dostal nabidku od mesta na jiny byt a chtel bych odejit po 5 mesicich a realitni makler mi rekl ze pokavad sem podepsal smlouvu na dobu urcitou a to jeden rok tak musim dal platit najemne pokud neupline prave ten jeden rok tak se chci zeptat jestli mam nejake pravo to ukoncit driv abych neplatil dva byty protoze si to nemuzu z financnich duvodu dovolit. Dekuji za opoved na muj email:hustej.luky@seznam.cz Cerny
Dobrý den, to je lež. Pokud chcete jako nájemce odejít, pak záleží zejména na tom, co máte sjednáno v nájemní smlouvě. Obecně však platí, že pokud se s pronajímatelem dohodnete, skončí nájem podle dohody. Pokud se nedohodnete, pak můžete podat výpověď. Ani ji nemusíte nijak odůvodňovat. U výpovědi ovšem běží 3-měsíční výpovědní doba (začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém bude výpověď doručena pronajímateli), takže nájemné a služby ve výpovědní době platit musíte bez ohledu na to, jestli byt ještě užíváte nebo ne. Ale nájem na celou sjednanou dobu doplácet samozřejmě nemusíte.
Nakonec makléř do vztahu pronajímatel - nájemce nemá co mluvit.
Dobrý den,chci se zeptat.Jsme tři,já,má přítelkyně a tříměsíční dcera.Našli jsme si podnájem a na začátku nám byla přislíbena smlouva,která do teď není,jsme tam již čtyři měsíce.Za tu dobu jsem se z důvodu změny zaměstnání,dvakrát zpozdil s nájmem,cca. o týden ale vše urovnal.Nyní nás majitel vyhazuje s tím,že máme měsíc.Jak se bránit,chtěli jsme alespoň delší výpovědní lhůtu.Proběhli hádky..,my zjistili,že máme nárok na tři měsíce na vystěhování.Majitel na to nechce přistoupit,začal nám říkat,že bude tvrdit při případné při, že jsme na návštěvě a jiné..Nakonec přišel s tím,že bude tvrdit,že jsme získali neoprávněně klíče od bytu.Má toto možnost nějakým způsobem na nás použít?A kdyby byla přivolána policie,jaké máme možnosti.Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,
v r. 1997 mi byl pronajat jako státnímu zaměstanci městský byt. V r. 2003 byla posádka ne mou vinou zrušena. Další místo jsem sehnala 150 km od bydliště. Z těchto důvodů byt užívám nepravidelně ale řádně platím nájem a mám v něm trvalý pobyt, jelikož se po skončení služebního poměru chci do bytu vrátit.
Po útrapách s dojížděním jsem na přiblížení rodiny k nové práci pořídila byt. Částečně jsem jej uhradila stavebním spořením dětí s tím, že byt pak převedu na ně. Nyní, po 5 letech byl městem schválen odprodej mého bytu do OV. Místo nabídky k odprodeji bytu jsem však dostala výpověď z nájmu bytu na základě § 711, odst. 2), písm. c) a d) Obč. zákoníku.
Prosím Vás o radu. Postup města se mi zdá minimálně v rozporu s dobrými mravy. Na placení nájmu městu jsem byla 5 let vhodná. Ovšem na odprodej najednou nesplňuji podmínky.
Děkuji.
Pozn. v posledních 5 letech mi město povolilo byt 2x po 12 měsících pronajmout za 2 násobek nájmu.
Dobrý den, ve výpovědi musí být poučení o tom, že do 60 dnů můžete podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi. V tom Vám nic nebrání. Pokud ovšem soud shledá, že jsou výpovědní důvody naplněny, pak výpověď potvrdí. A protože jde přímo o ustanovení zákona, není na tom nic v rozporu dobrými mravy.
Pronajímatel nemá žádnou povinnost takovou výpověď dávat, ale pokud se pro to rozhodne, pak je to jeho právo. Nikde není stanoveno, že by měl takovou výpověď učinit v nějaké lhůtě.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com