ruceni - skoda? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Závazkové právo

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

ručení a exekuce na dlužníka

Vladimír Zvara, 02.04.2009 22:58:09

Dobrý den všem...poprosil bych o objasnění.
Už nějakej rok dělám ručitele kolegovi na půjčku 250tisíc, letos jsem dostal od soudu doporučený dopis (platební rozkaz) že z důvodu neplnění dlužníkem mám uhradit i s poplatky a úroky 380tisíc.behm 3 dnů jsem poslal doporučený dopis na soud a vymáhajícímu právníkovy že tuto částku z finančních důvodů nejsem schopen uhradit naráz a ve stanoveném termínu a že je tímto žádám o možnosti provedení srážek ze mzdy ve výši max.10tisíc měsíčně, z důvodu zajištění hypotéky na můj byt.po 3 týdnech jsem obdržel předvolání k soudu k projednání věci na který jdu za 2 týdny. tento týden původní dlužník obdržel Exekuční příkaz na srážky z jeho platu. je to pro mě nějeké plus, nebo to vůči mě jako ručitele nic nemění. Mám strach abych nepřišel o byt jak mě o této možnosti informoval vymáhající právník a díky registru neplatičů si nikde nemůžu vypůjčit, abych za něj pohledávku uhradil v celku. Děkuji za Vaše rady

Re: ručení a exekuce na dlužníka

Franken Sharp, 02.04.2009 23:15:42

Dobrý den,
to co uhradíte za dlužníka z titulu růčení, můžete poté vymáhat po dlužníkovi. Jako ručitel máte právo regresivní náhrady.

zaplacení škody

Radim Málek, 14.02.2009 17:47:42

Dobrý den ..mám dotaz..pokud mi soud udělil že během zkušební doby mám zaplatit škodu,ale já i přeto že se snažím,nemohu škodu zaplatit v době udělené soudem,jaký je potom postup??Docela se obávam,že poškozený bude vymáhat přes exukuci a bude chtít vše naraz.
Děkuji a Zdravím

Re: zaplacení škody

Franken Sharp, 02.04.2009 23:29:45

dobrý den,
pokud nesplníte dobrovolně to ,co Vám ukládá vykonatelné rozhodnutí soudu, může oprávněný podat návrh na soudní výkon rozhodnutí. Snažte se tedy oprávněnému vysvětlit, popřípadě dokázat, že jste v současné době neschoopen plnit. Pokud by došlo na exekuci, snažte se totéž vysvětlit a prokázat exekutorovi. Exekutoři jsou také jen lidé a mají pochopení.
Přeji hodně štěstí

splacení škody

Rene Krehan, 13.08.2008 22:14:48

MŮŽETE MI PORADIT.
Platím České pojištovně splátky za škodu kterou jsem způsobil.V dohodě o splátkách si ČP vyhradila právo měnit výši dohodnutých splátek. Dohoda zněla na částku 1000.-kč.
Několik let poté ČP zaslala dopis vněmž PŘIKAZUJE zvíšení splátek nebo prokázání nízkého přijmu.Dohodli jsme se na částce 3000.-kč
. Rok poté opět přišel dopis vněmž ČP ŽÁDÁ o zvíšení splátek z důvodu včastného splacení.
MUŠÍM SE S ČP DOHOUDNOUT NA VYŠŠÍCH SPLÁTKÁCH A POKUD ANO NA JAK VYSOKÝCH?
Děkuji Krehan

Re: splacení škody

Lucie Jindrová, 15.08.2008 10:28:28

Dobrý den,
tak toto je čistě věcí dohody mezi vámi a pojišťovnou. Jestliže je však možnost změny výše splátek ve smlouvě formulována jako možnost tuto změnu provést jednostranně, může si pojišťovna jejich výši fakticky diktovat.

ruceni - skoda?

lukas pochyly, 06.08.2008 14:11:58

Dobrý den,
moc Vas prosim o pomoc pri reseni meho problemu. Kdysi jsem neprozretelne podepsal prohlaseni rucitele jedne zname (dluh cca 300 tis.). Druhym rucitelem tam byl jeji syn. Tato pani dluh neuhradila, tak nas vsechny tri banka zazalovala a nasledne byla na me prohlasena exekuce. Dluh se mezitim vysplhal skoro na dvojnasobek (naklady rizeni, exekuce, uroky). Musel jsem si vzit pujcku, abych to vse splatil (na urocich zaplatim bance v konecnem dusledku skoro milion).
Vim, ze muzu zalovat dluznici. Pry muzu zalovat i druheho rucitele. Muj dotaz zni, o kolik je muzu zalovat. Jen o tech puvodnich 300 tis nebo i o vsechny naklady rizeni a uroky, prip. i uroky co budu platit bance za pujcku.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved. Jsem ve velke krizi.

Lukas P.

Re: ruceni - skoda?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.08.2008 14:53:48

Dobrý den,
dlužníka můžete zažalovat samozřejmě jen to, co jste za něho sám uhradil a to jistinu + úroky z prodlení. Co se týče nákladů řízení, z těch můžete požadovat pouze 1/3 (byli jste 3 žalovaní a kdybyste zaplatil před soudním řízením, náklady by nevznikly), takže vlastně požadujete 1/3 nákladů za něho zaplacených.

Re: ruceni - skoda?

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 08.08.2008 14:54:38

A jen dovětek - zažalovat můžete pouze dlužníka a nikoli druhého ručitele.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »