Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den,
chtela bych se zeptat. Letos na jare jsem ja a pritel dostali na spolecnou smlouvu obecni byt. Moje babicka by mi rada darovala jeji byt, ktery je v druzstevnim vlastnictvi, presneji, ona si ho odkoupila od obce a spolecne s dalsimi najemniky vytvorili druzstvo?!Pisu to sparvne?
Dedictvi neprichazi v uvahu, nebot ma dva syny a ti, jak jsem se docetla, nemuzou byt vydedeni.
Do tohoto bytu bych se mohla nastehovat az po jeji smrti. Takze ikdyz by mi jej darovala ted, ona by jej mela na "dozitiů . Kdyz jsem se na toto ptala na bytovem oddeleni na nasem urade, bylo mi receno, ze pokud mi babicka byt daruje uz ted a oni se o tom dozvi, ze nam ten tento obecni byt vezmou. Jenze ja v tom babiccine i po darovani bydlet nemuzu.
Muzete mi prosim poradit, jestli to lze resit nejakym overenym potvrzenim, ze az do jeji smrti v tom byte nebudu moci bydlet? Nebo to opravdu je tak, jak rikaji na urade??
Dekuji, hezky den,
Andrea Ch.
Dobrý den, dotaz není příliš srozumitelný. Pokud by prarodič byt nejprve odkoupil do svého vlastnictví, pak by se spíše než o družstvo jednalo o společenství vlastníku jednotek. Byt by byl její a mohli by si s ním disponovat, jak by chtěla. Byt by jí a pak Vám nikdo "odebrat" nemohl.
Když dojde k darování před převodem, nepůjde vůbec o darování bytu, ale o darování členských práv a povinností spojených s právem užívání bytu (jeho nájmu). Pak by jste se stala nájemcem Vy (to že tam prarodiče necháte bydlet není rozhodující, takže Vám žádné "potvrzení" nepomůže). A protože máte možnost užívat více bytů, pak by družstvo mohlo nájem skutečně vypovědět.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com