Bezúplatný převod užívaného pozemku? - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Bezúplatný převod užívaného pozemku?

Martina Nováková, 06.08.2008 11:54:18

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli ještě existuje možnost bezúplatného převodu obecního pozemku na základě skutečnosti,že užívám a zvelebuji tento pozemek již 18 let?Dříve byl pozemek loukou,později se stal zahradou (nevím,jak),uživatelské právo na pozemek nemám,v minulosti mi bylo přislíbeno,že po vydání zákona o prodeji pozemků si jej budu moci koupit,ale bohužel k tomu nedošlo a pozemek byl převeden ze státu na obec.Pozemek byl téměř 100 let ve vlastnictví naší rodiny,ale strýc mého otce zemřel v roce 1990 jako "starý mládenec",všechny nemovitosti (jde o starý statek) a pozemky "zdědil" stát.Můj otec koupil nemovitosti a dvůr,ale zahradu mu stát neprodal s tím, že k rekreačnímu účelu je to příliš metrů.Později jsme se dotazovali na pozemkovém úřadu, zda lze pozemek koupit,ale nebyl zákon o prodeji půdy,tak jsme tam sice mohli sázet stromy a udržovat půdu,ale nemohli jsme to koupit.Nyní se naskytla příležitost si požádat obec o prodej,ale zjistila jsem, že cena bude vysoká.Děkuji

Re: Bezúplatný převod užívaného pozemku?

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 12:19:10

Dobrý den, žádný takový nárok na to, aby Vám obec pozemek převedla bezúplatně nemáte. To, že jste se o něj starali, Vám práva k němu nezakládá. Obec musí se svými nemovitostmi hospodařit jako každý jiný, pokud možno je dobře a ekonomicky využívat a darovat nějaké pozemky tak logicky není v jejím zájmu. Maximálně by jste mohli zvážit, jestli po obci nepožadovat nějakou kompenzaci za zhodnocení pozemku (jestli k němu došlo), ale to už je jiná záležitost.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »