výpověď samoživitelce na mateřské dovolené - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Výpověď-rodičovská dovolená

Lenka Froliková, 13.08.2008 22:18:49

Dobrý den,jsem na rodičovské dovolené (dítě ve věku 1 rok) a dozvěděla jsem se,že mi chce dát zaměstnavatel výpověď z důvodu organizačních změn.Od 1.7.08 se společnost,kde jsem zaměstnaná, rozdělila na 2 nově vzniklé společnosti a obě firmy převzaly stávající zaměstnance. Ve společnosti,kde jsem zaměstnaná, nedošlo u zaměstnanců od 1.7. k žádným změnám v pracovních smlouvách.Byla by v tomto případě výpověď platná? Pravděpodobně by asi záleželo na tom, jestli by výpověď byla dle par.52 a) (to ale fakticky není pravda, protože stávající zaměstnanci ve firmě dále pracují, i když má firma jiný název), nebo dle par. 52 c),což dle předchozí odpovědi není dle ZP možné.Je můj výklad správný? Děkuji za odpověď.

Re: Výpověď-rodičovská dovolená

Mgr. Oldřich Topka, 21.08.2008 13:57:02

Dobrý den, pokud došlo k přechodu pracovně-právních vztahů na nového zaměstnavatele, pak ten nemůže uplatnit jako výpovědní důvod rušení zaměstnavatele. Mohou nastoupit jen organizační změny a pro ty v době čerpání RD výpověď dostat nemůžete, protože jste v ochranné době, ve které platí zákaz výpovědi.

výpověď samoživitelce na mateřské dovolené

Marta Bitnerova, 05.08.2008 23:24:20

Prosím, dostala jsem výpoveď z práce prý z důvodu zrušení pra. místa, pracuji u přepážky která se samozřejmě neruší, jsem na mateřské dovolené a jsem samoživitelka, prac smlouvu mám na dobu neurčitou a pracuji tam již 13 let. Prý propustili zaměstnance, který měl smlouvu za mou MD a neuvědomili si, že výpoveď dostanu i já. Je to možné? Děkuji

Re: výpověď samoživitelce na mateřské dovolené

Mgr. Oldřich Topka, 13.08.2008 13:38:51

Dobrý den, to by místo museli skutečně zrušit. Muselo by přestat existovat a nesměl by ji vykonávat někdo jiný. To, že chtěli dát výpověď někomu jinému, nemůže mít vliv na Vás. Výpověď je adresná, směřuje k dotyčnému zaměstnanci a jiné osoby se dotýkat nemůže. Navíc pokud mu zrušili PP, aniž skutečně došlo k organizační změně, pak by uspěl, kdyby namítl u soudu neplatnost. Ale to je jeho věc.
Pokud jde o Vás, pak je výpověď neplatná už jen z toho důvodu, že Vám ji dali v době, kdy jste na MD (nebo RD), což jsou ochranné doby, ve kterých nelze dát výpověď ani z organizačních důvodů.
Takže si to se zaměstnavatelem všechno ujasněte, je možné, že došlo k omylu.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »