Kategorie: Občanské právo / Dědictví
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Tento dotaz jsem pravděpodobně na psal do špatné rubriky,proto ho píši znovu.Matka před 21 lety ovdověla,se sestrou jsme se dědictví vzdali ve prospěch matky.V dědictví byl i rodinný dům.Po roce se matka znovu vdala a nyní zemřela.Chtěl bych vědět,zda má její druhý manžel nárok na podíl dědictví z rodinného domku,který matka vlastnila před druhým manželstvím a vlastně z dědictví.Děkuji za odpověď.Bylo by možné tuto odpověď poslat na e-mail?
Dobrý den,předem děkuji za odpověď.
Zemřelá mi odkázala v poslední vůli z roku 2002 vše,včetně obrazu.Za svého života mi ho ale dala.Já jsem se dědictví zřekla a musím obraz vrátit.
Mohu doložit,že jsem obraz dostala před její smrtí.
Ptám se je tento obraz součástí dědictví?
Erbeková
Dobrý den,
předmětem dědického řízení je majetek, který byl ve vlastnictví zemřelého ke dni jeho úmrtí. Musíte tedy prokázat, že Vám obraz dala zemřelá ještě za svého života, např. výpověďmi svědků, kteří ho u Vás za jejího života viděli atd.
Dobrý den,
po rozvodu jsem koupila 1/4 domku a splácím úvěr, 1/4 vlastní můj bezdětný přítel, 2/4 koupila moje dcera s manželem. Mám ještě jednu dceru. Jak by se řešilo dědické řízení v případě mého úmrtí? A jak by se řešilo v případě mého úmrtí po sňatku s přítelem?
Děkuji předem za odpověď!
Dobrý den, mám dotaz ohledně dědictví po otci mého manžela, který nejspíše nezanechal žádnou závěť a znenadála nedávno zemřel. Žil s jeho novou manželkou ve společném svazku asi 5 let nemají spolu žádné děti. Než se oženil už předtím vlastnil byt. Chtěla bych se zeptat jestli se byt bude rozdělovat mezi mého manžela - jeho jediného syna a nebo mezi oba dva? Děkuji velice za vaši odpověď a přeji krásný den.
Dobrý den,
fakt, že byt získal manželův otec před uzavřením manželství znamená, že jeho manželka nezíská 3/4 bytu, na které by měla nárok v případě, že by byt koupili za trvání manželství (tj. 1/2 ze SJM a 1/4 z vypořádání dědictví), ale získá stejně jako Váš manžel 1/2 tohoto bytu.
Dobrý den,
moje matka koupila do SJM byt v OV se svým současným mužem, který není můj otec. Já jsem její jediná dcera a muž, kterého si vzala, nemá žádné děti, pouze bratra, který má své potomky. Matka se vdávala za tohoto muže až v dobe mojí plnoletosti. Muzete mi, prosím, napsat, jak dědické právo rozhodne v případě tohoto bytu, když by matka i její muž zemřeli současně a také, když by její muž zemřel dříve, jak ona a v obou případech by nebyla ponechána žádná závěť.
Děkuji. Trapasková
Dobrý den,
v případě neexistence závěti nastupuje dědění ze zákona. Podle něj budete po matce dědit Vy i její manžel každý 1/2 jejího majetku. Nejprve se však vypořádá zaniklé SJM a z něho pozůstalý manžel získá 1/2 a druhá 1/2 je až předmětem dědictví.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Můžete, prosím, ještě jednou přečíst moje otázky a pokud možno odpovědět přesněji. Neptám se, kdo bude dědit po matce, ale po jejím muži a v případě, že by zemřeli společně.
Děkuji a nezlobte se, prosím.
Trapasková
Dobrý den,
moje matka je znovu vdaná a do SJM nyní koupila byt v OV. Já jsem její jediná dcera a muž, kterého si vzala, nemá žadné děti, pouze bratra, který má své potomky. Matka se vdávala za tohoto muže až v dobe mojí plnoletosti. Nyní koupili se současným manželem byt do SJM. Muzete mi, prosím, napsat, jak dědické právo rozhodne v případě tohoto bytu, když by matka zemřela dříve než její manžel a nebude ponechána žádná závěť. Děkuji. Kvasilová
Dobrý den
Prosím o radu ohledně dědictví a vyhrazeného práva užívání.Po smrti naší matky jsme se se sestrou a otcem dohodli,že dum který matka získala darem od svého otce bude přepsán na sestru.Dále jsme se dohodli že otec v domě bude mít doživotní vyhrazené právo užívání celého domu a přilehlích pozemku.Po velmi krátké době po smrti matky se k otci přistěhovala jeho družka.Má tato družka právo užívat tento dum, aniž by se se sestrou jak koli dohodla?Nastěhovala se totiž bez jaké koli domluvy se sestrou,čili majitelkou domu.Jaký je právní rozdíl mezi návštěvou a trvalím užíváním?Mohli by družce nastat nějaké nároky na dum, po určité době užívání tohoto domu,či po snatku s otcem?
Děkuji moc za pomoc a odpověd,Hloušek.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com