Kategorie: Pracovní právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobry den, muj pracovni pomer trva jiz 9 mesicu, na zacatku jsem dostala firemni telefon. Ani jednou sem si nedovolila pouzit ho na vybavovani sukromnych zalezitosti, avšak minuly tyden mi zamestnavatel oznamil, že mi musi strhnout z vyplaty cca 7000 kč, prý je to suma, kteru sem za tych 9 mesicu prečerpala nad limit. O žádnem limitu jsem nebyla informovana. Telefon som pouzivala jenom na vybavovani firemnich zalezitosti.Zamestnavatel argumentuje tim, že ma vypis čísel na ktere bylo volano po pracovni dobe. Pracovni dobu mam stanovanu do 18.30 avšak mnohokrat se stalo,že som zustavala aj do 20.hod.Muzu se nejako branit? Dekuji za promptnou odpoved.
To, co jste napsala zde, napište zaměstnavateli, doplňte podrobným výpisem hovorů a případně informacemi o důvodech volání.
Zaměstnavatel Vám nesmí bez Vašeho souhlasu nic ze mzdy strhávat, tzn., že by s Vámi musel mít uzavřenu písemnou dohodu o srážkách ze mzdy. Na jeho návrh dohody ale nejste povinna přistoupit.
Pak by zaměstnavatel musel částku vymáhat soudně a prokázat, že jste ji skutečně provolala soukromě.
Dobrý Den já a kamarád jsme zaměstnáni u jedné dopravní firmy která jezdí pro centrální sklad potravin kde rozvážíme zboží do obchodů.Já a kamarád jsme začínali ve 2 odpoledne a točili jsme dvě fůry.Vše bylo v pohodě až do doby kdy udělali první nařízení že řidiči budou vozit zboží až do skladu(dříve jsme to vozili jen z návěsu ven)tohle nařízení nás zdržuje cca o 45 minut délé než normálně takže na vykládce jsme třeba 1,5h.Když jsem se ozvali aŤ nám teda dávaj kratší fůry to že ne tak jsme to ještě nějak zvládali teď udělali další nařízení vytahovat ledy z boxů další zdržení cca1h.Když jsme se ozvali tak nám bylo řečeno že nám dají zákaz vstupu na centrálu od1.4.Teď co se to táhne 14 dní jsme byly Pouze 4dny v práci z 11.Protože nám každé ráno příde sms dnes volno(sms odesílá vedoucí skladu).Když jsme to řešili se zamestnavatelem tak prvně dobrý a teď nám vyhrožuje že po nás bude chtít ušlí zisk že mu auta kvůli nám stojí má na to právo??Když jsme tu práci neodmítli??
Pracovní náplň, začátek i konec pracovní doby a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel.
Nemá-li pro Vás zaměstnavatel dostatek práce (viz oznámení SMS), jde o překážku na jeho straně, za niž Vám náleží náhrada mzdy. Nezajistí-li zaměstnavatel práci, nesmí riziko z podnikání přenášet na zaměstnance (zaměstnavatel Vám nesmí nic strhávat).
Vyzvěte zaměstnavatele písemně, aby Vám přiděloval práci podle pracovní smlouvy, případně aby Vám vyplácel náhradu mzdy za dobu, kdy pro Vás práci nemá.
Doporučuji se obrátit na inspektorát práce (http://www.suip.cz)
Dobrý den,
zaměstnavatel mi oznámil, že zavírá provozovnu den předem. 31. 8. 2008, k tomuto datu mě i bez jakékoliv výpovědi nebo mnou podepsané dohody odhlásil ze zdravotního a sok. Pojištění, na základě zápočťáku, který jsem nikdy neviděla, a jehož kopii mi poslala paní ze sociálky na mé požádání. Na zápočťáku není ani uveden způsob ukončení pracovního poměru. Už uběhli dva měsíce a zaměstnavatel se mnou odmítá sejít, nějak se dohodnout. Se skončením prac. poměru nesouhlasím, a chtěl bych, aby mi vyplatil mzdu, kterou mi dluží. Už jsem mu psala i dopis, ve kterém ho upozorňuji na to, že neplní svoje povinnosti a že jsem stále jeho zaměstnanec. Bohužel z adresy, kterou má uvedenou jako sídlo podnikání v ŽR se mi dopis vrací jako nedoručený, se zdůvodněním že pošta je přesměrována na uzavřenou provozovnu. Pokud bych se s ním chtěla soudit??? Za co ho mám vlastně žalovat??? Prosím o radu. Děkuji JM.
Dobrý den, z dotazu je zřejmé, že nevíte jak postupovat a měla byste si tedy na případný soudní spor najmout advokáta. Ten určí na co přesně se bude žalovat. Do úvahy přichází např. žaloba o určení, že PP trvá. Po prokázání, že PP nezanikl, by se pak vymáhala dlužná mzda a související nároky.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda mám nárok na náhradu mzdy v případě, že vezu svoji 86 letou matku do lázní vzdálených 188 km od místa bydliště (a i zaměstnání). Matka bydlí ve společné domácnosti a je invalidní. Prý v současné době jsou náhrady mzdy nějak zpřísněné, a proto by mě zajímalo, jestli se to dotklo i tohoto případu a jestli mohu odvést matku a měla by mi být vyplacena náhrada anebo je nutné si na to vzít dovolenou. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podle nařízení vlády č. 590/2006 Sb., o překážkách v práci platí, že: "Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení .... k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod .... rodiče zaměstnance.".
To, jestli je odvoz nezbytný a nelze ho provést mimo pracovní dobu, je na posouzení zaměstnavatele. Pokud však matka není výrazně zdravotně omezena a je schopná zvládnout cestu sama běžnou dopravou, pak zaměstnavatel nemusí shledat důvod k tomu, aby Vám takové volno umožnil a budete to muset řešit dovolenou.
Dobrý den
Pracuji na CNC stroji a při časově delším obrábění (sériová práce) mně zaměstnavatel nutí pracovat zároveň na více strojích.Že za tu dobu stihnu všude měnit kusy.Má na to právo?Neměl bych mít nějakou zmínku o víceoblužnosti v pracovní smlouvě?
Děkuji.
Dobrý den, smlouva upravuje výkon práce rámcově. Nejde tedy o to, rozepisovat do detailu co daná činnost obnáší. Podstatný je druh práce, každý z nich má svou vlastní náplň. Vy pracujete jako obráběč, zde je náplň naprosto jasná. To, na kolika strojích máte práci provádět, už se ve smlouvě nespecifikuje, ale vychází se přímo z pokynů nadřízeného a z podmínek v konkrétním provozu. Jestliže práci v daném tempu nezvládáte, pak to musíte projednat s příslušným vedoucím nebo hledat jinou, méně náročnou práci.
Chcem poprosiť o radu, po dobu 3 rokov pracujeme v chladnom prostredí a podla zákonníka práce mamé narok na príplatok ku mzde za výkon povolania za prácu v chlade, náš zamestávateľ odmieta vyplácať tento príplatok a ide o personálnu agenturu ktorá ho učtuje firme v ktorej pracujeme, tá ho našej agentúre vypláca, ale k nám sa už nesostane máme nejakú možnosť, aby nám ho náš zamestnávateľ vyplatil so spetnou platnosťou za to obdobie 3 rokov, ktoré nám neplatí. Za radu Ďakujem.
Dobrý den,
svého nároku se můžete domáhat soudní cestou podáním žaloby na zaplacení příplatku ke mzdě. Nejprve bych však podala podnět inspektorátu práce a sdělila zaměstnavateli svůj úmysl částku vymáhat soudní cestou.
Dobrý den,
Pracovala jsem jako prodavačka oděvů a ke konci ukončení zkušební doby jsem dostala výpověd. Chtěla bych se zetat, dostali jsme pracovní oděv, aby jsme raprezentovaly jejich značku. Podepsali jsme papír o tom, že když odejdem do puli roka, tak zaplatíme za všechno oblečnení s 37% slevou, dnes jsme si šli pro výplatu, ale zjistili jsme, že nám chtějí strhnout peníze za to obleční, ale papír, co jsme podepisovali, byl ručně psany, na obyč.papíře bez dvojího vyhotovení a bez razítka. Tak se chci zeptat, jestli je vůbec platný.
Nevím, jestli mají narok na vrácení peněz, když oni s námi rozvázali pracovní poměr a jestli jsou oprávněni nám něco srážet se mzdy. Můj plat byl 9900 a srážka měla být něco kolem 6000.
Děkuju za Vaší radu.
Dobrý den, srážku ze mzdy mohou provést, jen pokud se na tom se zaměstnancem dohodli. K tomu je třeba posoudit, jestli dohoda, kterou jste podepsali, je právě takovým ujednáním nebo ne. To, že je něco napsáno ručně a "obyčejném" papíře, neznamená, že je to neplatné. Z dotazu však nevyplývá, oč se doopravdy jednalo. Doporučuji, aby jste zašla na inspektorát práce.
Dobrý den,
vyhrála jsem prac.právní spor se svým zaměstnavatelem o neplatnost výpovědi. Krajský soud potvrdil rozhodnutí okresního soudu a dovolání proti rozsudku krajského soudu není přípustné, ledaže na základě dovolání podané...dospěje dovolací soud k závěru, že napadené rozhodnutí má ve věci samé má po právní stránce zásadní význam. Rozhodnutí od krajského soudu jsme obdrželi 20.června. 23.6. mě zam. písemně vyzval k čerpání dovolené a datum nástupu na 25.5.2008. Já jsem tuto skutečnost doložila na ÚP a ÚP se mnou zahájil správní řízení o ukončení evidence, a moje evidence byla na základě rozhodnutí soudu a pokynu zaměstnavatele zpětně ukončena.
Přibližně po 3 týdnech, těsně před výplatním termínem, mi zaměstnavatel napsal dopis, že změnil názor na čerpání dovolené, ale neupřesnil jak. 1,8 jsem obdržela dopis, že zam. podává dovolání proti rozsudku, náhradu mzdy mi až do rozhodnutí dovolacího soudu neuhradí, ale že 25.8 mám nastoupit.Prosím, jak bych teď měla postupovat? Děkuji.
Dobrý den, jestliže Vás zaměstnavatel vyzval k nástupu do zaměstnání, pak je připraven plnit pracovní smlouva i rozhodnutí soudu a přidělovat Vám práci. Takže termín nástupu by jste měla respektovat. Ohledně čerpání dovolené není zřejmé, jak to bylo zaměstnavatelem myšleno. Pokud jste byla ve sporu zastoupena advokátem, pak s ním celou situaci ještě projednejte.
Děkuji,
problém je v tom, že mi nejprve nařídil dovolenou, pak ji po 3 týdnech zrušil slovy že celá doba mi bude hrazena pravděpodobným výdělkem a pak poslal informaci že podává dovolání a že až po výsledku soudu mi uhradí ušlou mzdu. Takže já nemám díky tomuto postupu žádný příjem, nebot z ÚP mne na základě udělení právě této dovolené vyřadili. Zajímalo by mě, jestli to může udělat? Nejprve nařídit dovolenou a poté ji po 3 týdnech zrušit, když já jsem vlastně díky tomu zcela bez jakýchkoli finančních prostředků.
Děkuji vám za odpověď. Samozřejmě že celou situaci ještě projednám se svým právníkem
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com