Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den, v březnu 2011 mi končí RD po 3 letech.V zaměstnání mi řekli, že se mnou nepočítají a dostanu výpověď.Mám smlouvu na dobu neurčitou a chtějí si tam nechat za mě dívčinu, která má smlouvu formulovanou jako záskok po dobu mojí dovolené.Prý ona prošla drahými školeními a proto jí změnili smlouvu na dobu určitou což může a nemusí být pravda.Obchodní zástupce v tomto okrese může být pouze jeden. Mám nějakou šanci na obranu, můžou jí vůbec takto změnit smlouvu, přestože jsem se ještě nevrátila? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
prosila bych o radu v následující situaci:
Jsem na rodičovské dovolené s prvním dítětem, kterému budou 25.2.2011 tři roky. Před nástupem na rodičovskou dovolenou jsem pracovala u zaměstnavatele (jako učitelka), kde jsem měla smlouvu na dobu neurčitou. Vzhledem k tomu, že jsem se během rodičovské dovolené přestěhovala a již neplánuji se do původního zaměstnání vrátit, dohodla jsem se se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru ke dni, kdy budou dítěti tři roky. Nyní jsem zjistila, že jsem opět v jiném stavu (1. měsíc těhotenství) a termín porodu mám stanovený na polovinu září. Zároveň mi hrozí rizikové těhotenství, takže od 1.února nastupuji na nemocenskou.
Ráda bych se zeptala, jestli se na mě vztahuje půlroční ochranná lhůta po podání výpovědi a pokud ano, kdo mi bude vyplácet nemocenskou po 25.2., kdy mi začne platit výpověď? Mám nemocenský lístek donést stále ještě současnému zaměstnavateli?
Budu mít nárok na PPM?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
N. Drozdová
Dobrý den,
nepodala jste výpověď ani jste ji neobdržela, ale rozvázala jste PP dohodou.
Nemůžete být současně na rodičovské dovolené a v pracovní neschopnosti. Neschopenku by tedy lékař měl vystavit až ode dne, kdy byste měla nastoupit do zaměstnání. Vznikne-li pracovní neschopnost v ochranné lhůtě 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání, předáváte podklady bývalému zaměstnavateli a máte od 22. dne nemoci nárok na nemoceněké dávky za kalendářní dny od OSSZ.
Z neschopenky můžete plynule přejít na PPM a zvolit variantu rod. příspěvku. Narodí-li se druhé dítě do 4 let věku prvního dítěte, měla by se PPM počítat ze stejného základu jako u prvního dítěte.
Dobrý den, za šest dní mi končí tříletá RD s druhým dítětem. Takže jsem doma už pět let. Teď mne zaměstnavatel nechce vzít zpět a chce dát výpověď pro vážné porušení kázně a to je prý to, že jsem neoznámila písemně termín ukončení RD. Nevím zda jsem to udělala či ne a pochybuji, že k tomu někde najdu podací lístek, přeci jen to už jsou tři roky, kdy jsem si volila délku rodičovské dovolené.
Má na to právo? A jaké jsou vlatně v tomto ohledu termíny?
Děkuji
Samozřejmě je to nesmysl.
Když Vám končila mateřská dovolená, tak jste měla zaměstnavatele požádat o rodičovskou dovolenou (a on Vám musel vyhovět). Pokud jste mu tedy napsala, že žádáte o rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte, tedy do ...9. 11. 2010, tak jste splnila svou povinnost.
A teď prostě 10. 11. přijdete do zaměstnání a budete vyžadovat přidělování práce podle pracovní smlouvy. Pokud ji nemá, tak Vám bude muset platit náhradu mzdy průměrným výdělkem.
Pokud práce odpadla, může Vám dát výpověď z organizačních důvodů, s 2 měs. výpovědní lhůtou a 3měs. odstupným. Tedy za listopad, prosinec, leden byste měla náhradu mzdy, prac. poměr by skončil 31. 1. a tehdy byste dostala odstupné.
Nebo můžete podepsat dohodu o skončení pracovního poměru, ale jen pokud tam bude uveden, že jde o organizační důvody (a že dostanete odstupné).
...počátkem srpna 2010 mi končí RD, kontaktovala jsem zamněstnavatele, ten mou pozici zrušil (account manger - péče o zákazníka), nabídl mi obchodní pozici, kdy by mou jedinou náplní byla akvizice nových klientů (rozdílná náplň práce)s tím, že bych dostávala základní minimální plat a jela hlavně na provize a bonusy. Místo jsem se rozhodla nepřijmout, jedním z důvodů byl i fakt, že bych šla platově hodně dolů. Proto mi zaměstnavatel řekl, ať dám výpověď, což jsem odmítla s tím, že mi nabídl pozici, sice jinou než jsem vykonávala, přesto ve stejném oddělení a že by mi měnil smlouvu, kde mám uveden za jakou fixní sumu budu vykonávat svou práci. Byl můj postoj opodstatněný, týká se změna smlouvy i výše platu, který je v ní uvedený? Děkuji
Ano, postoj byl správný.
Musí vám přidělovat práci podle pracovní smlouvy
Dobrý den,
po dobu rodičovské dovolené nění zaměstnavatel povinen držet původní místo. Tzn., že Vám po návratu může nabídnout jinou práci odpovídající buď Vaší smlouvě nebo Vaší kvalifikaci. Potud by byl postup zaměstnavatele v souladu se zákonem.
Jinak tomu může být v otázce platu. Máte-li plat sjednán přímo v pracovní smlouvě, mohl by zaměstnavatel výši platu měnit pouze s Vaším souhlasem. (V případě stanovení platu tzv. platovým výměrem může zaměstnavatel plat upravovat bez souhlasu zaměstnance.) Takže zaměstnavatel Vám po návratu z RD může nabídnout práci na jiné pozici, ale v případě platu sjednaného v pracovní smlouvě pouze za původních platových podmínek.
Dobrý den,chce si optat, k 24.2.2011 mi končí rodičovská dovolená a nechci se vracet do původní práce /našla jsem si jinou práci na poloviční úvazek v blízkosti bydliště/ můžete mi poradit jak by měla vypadat napsaná výpoveď z mé strany, do kdy by se měla zaměstnavateli podat a co je potřeba zařídit. Děkuji
Dobrý den,
výpověď můžete dát z jakéhokoliv důvodu i bez udání důvodu. Dvouměsíční výpovědní lhůta začne 1. dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.
Výpověď můžete dát kdykoliv, tedy i v době rodičovské dovolené (zákaz výpovědi se vztahuje pouze na výpověď danou zaměstnavatelem).
PS: Výpověď musí být písemná a řadu vzorů najdete v internetu.
Dobrý den! Jsem v 7.týdnu těh., když bude vše dobře probíhat termín porodu mám 13.7.2009. Mám na Vás více dotazů. Mám prac. smlouvu na dobu určitou, tj. do 31.12.2008. Nedávno jsem podepsala smlouvu opět na dobu určitou do 30.9.2009. Jsem svobodná matka. Může mi zaměstnavatel ukončit pracovní smlouvu při nástupu na mateřskou, nebo mi předělají smlouvu na dobu neurčitou v mém případě? A na jaké soc. dávky bych měla mít nárok? Trvalé bydliště mám s matkou a bratrem, ale žiji v podnájmu, kde jsem zaměstnaná.
Děkuji za odpověď
Tohle všechno jste si tu již mohla zjistit. PP skončí uplynutí sjednané doby bez ohledu na to, že budete na MD nebo RD. Zaměstnavatel Vám sice po 30.09.09 může PP prodloužit, ale vzhledem k tomu, že bude delší dobu mimo práci, k tomu nemá důvod, jelikož žádnou práci odvádět nebudete.
Splníte-li podmínky, pak dostanete PPM, poté rodičovský příspěvek.
Dobrý den,jsem na rodičovské dovolené.Protože máme tu možnost si přivydělat,tak jsem po roce a půl nastoupila do práce zpět na své původní místo.Odpracovala jsem jeden měsíc a mé místo (přepážka)se ruší.Proto jsem se chtěla zeptat,zda má zaměstnavatel právo dát mi výpověď pro nadbytečnost, když jsem ale stále na rodič.dovolené.
Dobrý den, jestliže pracujete pro stejného zaměstnavatele a na stejném místě, pak z hlediska ZP vykonáváte práci, tudíž nečerpáte rodičovskou dovolenou. Nevztahuje se na Vás ochranná doba a nejste tedy nijak chráněna před výpovědí.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com