Nárok na mateřskou dovolenou při 2 dítěti - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Dovolená

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nárok na mateřskou dovolenou při 2 dítěti

Kamila Doležalová, 31.07.2008 11:55:54

Zdravím, moc prosím o pomoc. Na OSSZ mi tvrdí, že nemám nárok na placenou mateřskou dovolenou, protože jsem nesplnila podmínku odpracovaných 270 dní. Že se do odpracovaných dní nepočítá mateřská dovolená v ochranné lhůtě. Je to takto: Můj druhý termín porodu je 5.8.2008 - předchozí doba: 28.11.2005-31.12.2005 - dohoda o pracovní činnosti, 2.1.06-31.3.2006- Dohoda o pracovní činnosti u stejné firmy. Pracovní neschopnost 3.3.2006-31.3.2006, Pracovní neschopnost v ochranné lhůtě 1.4.06-22.9.06, pak následovala mateřská dovolená na kterou jsem měla nárok v ochranné lhůtě 23.9.06-06.04.07, pak rodičoský příspěvek. Dne 1.6.08 jsem nastoupila do práce na HPP a 24.6.08 nástup na mateřskou dovolenou. Já tvrdím, že mám nárok na placenou mateřsku a oni mi tvrdí, že nemám splněnou podmínku 270dní. Prosí o pomoc, jestli mám pravdu já nebo oni. Moc děkuji

Kamila Doležalová

Re: Nárok na mateřskou dovolenou při 2 dítěti

Mgr. Oldřich Topka, 06.08.2008 16:06:17

Dobrý den, takové výpočty zde neprovádíme. Pokud však jde o dobu mateřské dovolené a z důvodu ochranné lhůty jste měla nárok na PPM, pak platí §6 zákona č. 88/1968, o prodloužení MD, kde je stanoveno, že do doby 270 dnů se počítá také doba, po kterou žena pobírala po zániku nemocenského pojištění (tedy po skončení PP) nemocenskou nebo peněžitou pomoc v mateřství. Pokud jste tedy skutečně pobírala PPM, pak by se Vám doba MD do rozhodné doby 270 dnů počítat měla. To platí i době, kdy jste sice nebyla zaměstnaná, ale měla jste nárok na nemocenské dávky.
Kontaktujte tedy přímo právní oddělení OSSZ a požádejte o objasnění celé záležitosti z pohledu práva.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »