vyporadani veci nabytych pred manzelstvim - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

byt v os.vlastnictví

Yveta Kašíková, 10.03.2010 20:02:46

Před manželstvím jsem nabyla byt do os. vlastnictví,manžel má v bytě trv.pobyt 2roky,budeme se rozvádět on nechce byt opustit.Požaduje po mě koupi náhradního bytu.Dříve bydlel v bytě obecním, který nechal přepsat na svého syna.

Nenalezli jste odpověď na váš problém?
Zeptejte se právníka v on-line poradně

Re: byt v os.vlastnictví

Karel Dlouhý, 10.03.2010 20:43:30

Jeho užívání bytu je jen na základě vašeho souhlasu. Až souhlas odvoláte, tak užívá byt bez právního důvodu. Pokud se neodstěhuje dobrovolně, musíte podat na něj žalobu a potom případnmě exekuci.
Nic mu kupovat nemusíte.

(I v těch případech, kdy soud určí povinnost zajistit náhradní bydlení, to znamená jen zprostředkování pronájmu)

Družstevní byt nabytý před manželstvím

Irena Irena, 03.03.2009 16:57:52

Dobrý den,
ještě před svatbou jsme si s manželem za peníze nás obou koupili družstevní byt, který je ale psán pouze na něho. Chci se zeptat, co je nutno udělat, aby se stal naším společným majetkem. Je nutno sepsat smlouvu u notáře nebo to lze řešit i jinak?
Děkuji za odpověď

majetkové vypořádání při smrti jednoho z manželů

jaromír hajný, 18.04.2008 17:25:27

Dobrý den!
Prosím o radu:jsme manž. pár, já - majitel nemovitosti - oba už jednou rozvedení a z předchozích manželství máme každý dvě děti, spolu pak žádné. Chtěl bych darovat manželce polovinu rodinného domku, kde spolu žijeme sami - děti už jsou všechny soběstačné s vlastním bydlením. Co se ale stane v případě dědického vyrovnání při úmrtí jednoho z nás - jaký díl majetku a komu připadne? Je možné, že děti toho z nás, který zemře dřív nedostanou nic nebo jen mizivou část majetku? Moc by mi pomohla Vaše rada, případně návod, jak celo věc spravedlivě rozsoudit!
Mnohokrát děkuji.
Jaromír Hajný

hypotéka

Petra Musilova, 18.04.2008 14:12:46

Dobrý den, prosím o radu. V červnu 08 jsme se rozhodli s partnerem uzavřít manželství. Jelikož si partner ještě před sňatkem vyřizuje vysokou hypotéku, domluvili jsme se, že bychom chtěli něco sepsat, abych v případě nesplácení hypotéky nebo úmrtí manžela neplatila hypotéku já. Nevím jestli se jedná o předmanželskou smlouvu??? Nebo se to na mě vztahovat vůbec nebude, když bude hypotéka uzavřená ještě před manželstvím??? Prosím o radu!! Děkuj!!

Majetek

Lenka Procházková, 18.04.2008 12:03:58

Náhodou jsem teď narazila na tuto debatu. Chci se zeptat.
Můj partner si teď koupil byt. Jenže je sice psaný na něj ale splátky za byt platíme už ze společného příjmu. Chceme se vzít. A s toho co jsem pochopila se mi může stát že budeme společně splácet byt. Ale kdyby chtěl rozvod - nebo já. Stát se může cokoliv. Tak nemám žádnou šanci na nějaké vyrovnání.Vždyť je to placeno ze společných peněz.

rodinne pravo

jiri otava, 14.04.2008 14:29:55

dobry den,pred manzelstvim jsem vlastnil byt a uspory.Po 7 letech manzelstvi jsme byt prodali a za tyto penize a moje uspory pred manz.jsem zakoupil jiny byt a koupil auto.Oboji ted uzivame 3 roky.Manzelka nikdy nepracovala.Mame nezletile dite.Jak by to bylo s vyrovnanim po rozvodu?
Diky za odpoved.

družstevní byt

Ludmila Szurmanová, 09.04.2008 16:37:08

Před uzavřením manželství jsem byla vlastníkem družstevního bytu 1+2, který jsem musela prodat v průběhu manželství,protože manžel dostal darem od matky rod. dům, tehdejší cena bytu byla 10 000 Kč,toto se vložilo do manželství.Teď při rozdělení majetku mám nárok jen na těch 10 000 Kč, neb na nynější hodnotu tohoto bytu ?Dostala jsem po rozvodu návrh na soudní vystěhování.Tento nechce požádat o rozdělení majetku, účty všechny má u sebe on.Těžko a draze budu dokazovat skutečnosti.Jak přimět býv. manžela, aby podal žádost o rozdělení majetku?Já už jsem prosoudila 20 000 Kč u rozvodu.Manželství trvalo 26 let.Mám 2 roky před důchodem.Děkuji. Szurmanová Ludmila

Re: družstevní byt

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 10.04.2008 14:22:06

Dobrý den,
k podání žalobního návrhu nikoho nutit nemůžete. Pokud chcete vypořádání, musíte žalobní návrh podat Vy.

Ludmila Szurmanová, 10.04.2008 19:18:36

Děkuji za zprávu.Může mne tedy soudně vystěhovat bez rozdělení majetku?Jaké bydlení mi musí zajistit po 26. letém manželství?Za 2 roky jdu do důchodu.

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 16.04.2008 17:04:07

Dobrý den,
žaloba o zrušení společného nájmu družstevního bytu je jiným řízením než řízení o vypořádání společného jmění manželů. Bytovou náhradu určí soud v rámci soudního řízení.

zúžení společného jmění manželů

Lucie Grussová, 30.03.2008 11:17:39

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o pomoc. Jsem vdaná a v roce 2005 bylo soudem vyhověno mé žádosti o zúžení společného jemění manželů, jelikož můj muž nadělal dluhy, o kterých jsem nevěděla. Jsem členkou bytového družstva a nyní přišlo soudní rozhodnutí o tom, že bytové družstvo musí uhradit dluh mého manžela z členského podílu (můj muž již není členem od roku 2005). Nevím, jak je to možné, když máme zúžení spol. jmění a potřebuji poradit, jestli se s tím dá něco dělat, protože jsem v zoufalé situaci, máme dvě děti a bojím se i do budoucna o naši existenci, bojím se, že s dětmi přijdu o střechu nad hlavou, protože nevím, jak se bránit a ani nevím, kolik dluhů manžel ještě má. Myslela jsem se, že zúžením spol. jmění se vše vyřesí. Předem moc děkuji za radu

majetkové vyrovnání

Pavel Kottek, 24.10.2007 15:12:49

rozvádíme se z manželkou po 25 letech. manželka si nechala podepsat od svých rodičů, že jí přispěli na koupi rodinného domku,(za 80000), který jsme pořídili po svatbě, 30 ooo,- a v průběhu rekonstrukce, že jí věnovali dalších 30 ooo,-, to bylo v letech 85-89 a nyní chce právně vymáhat, řekněme valorizovanou část tohoto vkladu, což vůbec nemám představu kolik. Domek jsme již prodali v r.2000 za (750000) a za peníze pořídili byt(650000) a zahradu asi 200000). které jsou ve SJM. Své tvrzení podkládá poradou s právníkem.Nevím jaké datum uvedla na tom potvrzení od rodičů,dům jsme nabyli už jako manželé

Dotaz: je-li to možné a za jakých podmínek? mohu se nějak bránit? V bytě bydlí ona, já jsem se odstěhoval.Ani manželka ani já nemáme příjmy na vyplacení partnera.

Vyrovnání

Laďa, 22.10.2007 15:44:24

Vážení, existuje v našem právním řádu v oblasti rodinného práva, nějaký paragraf, ohledně finančního vyrovnáni vůči manželovy, za psychickou újmu zaviněnou rozvodem? Po 14-ti letém manželství, se manželka z ničeho nic, bez předešlých problému či upozorňování, rozhodla ze dne na den k rozvodu. Vybudovala si jiný vztah a po její jistotě, opustila rodinu. Máme dvě děti, 14 a 10 let. Staršího syna mám svěřeného ve své péči a na rodinu jako takovou, jsem byl skutečně velmi citově a fyzicky závislý. Na manželku i na děti. Od srpna letošního roku jsem již rozvedeni, společnou domácnost nesdílíme od září roku 2006. Stále se s touto situací vnitřně nemohu vyrovnat a prakticky nejsem schopen navázat vztah s jinou ženou. Možná to zní hloupě, ale někde jsem slyšel, že v podobných případech má jeden z manželů nárok na nějaké podobné, finanční vyrovnání, za takto vzniklou situaci. Předem děkuji za Vaší odpověď.
S pozdravem

Laďa.

vyporadani veci nabytych pred manzelstvim

jana, 12.10.2007 11:18:03

Dobry den, s manzelem se rozvadime, slibil mi nechat auto, ktere jsme kupovali pred svatbou, ale je napsane na jeho jmeno. Jakym zpusobem nejlepe prevest, kdyz neni soucasti SJM? Pokud darovaci smlouou, budu platit nejekou dan? Dekuji za radu

Re: vyporadani veci nabytych pred manzelstvim

Šéfredaktor, 16.10.2007 15:49:46

Dobrý den, auto opravdu není součástí SJM a tudíž je jeho výlučným vlastníkem Váš manžel. Auto na Vás může převést kupní smlouvou nebo darovací smlouvou. V případě darování doporučuji sepsat tuto smlouvu ještě před rozvodem a tím snížit výši daně. Ta činí 3 % mezi manželi a po rozvodu 7 %.

Mgr. Lucie Jindrová

Pomohli jsme Vám? Přispějte na provoz těchto stránek zasláním SMS ve tvaru WED DAR na číslo:
- 9033310 (cena 10,- Kč)
- 9033320 (cena 20,- Kč)
- 9033330 (cena 30,- Kč)

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

ZDE MŮŽE BÝT VAŠE REKLAMA

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

100,- Kč již za aktivaci

Vaše-Stavba.cz

On-line prodej stavebního materiálu

Provize 3%

Pojištění.cz

On-line nabídka pojistných produktů.

Provize 7%

provizní systém »

GoPay

On-line právní poradna

Ptejte se odborníků v naší online právní poradně.

On-line advokátní kancelář

Jsme on-line, máme menší náklady, a proto jsme nejlevnější.

Advokátní kancelář www.Pravnik.org

Lucie Jindrová
Mgr. Lucie Jindrová
advokát

Specializuje se především na občanské, pracovní a rodinné právo, vymáhání pohledávek, převody nemovitostí, bytové právo.

Petra Janátová
Mgr. Petra Janátová
advokátní koncipientka

Specializuje se na občanské právo, právo rodinné a pracovní.

Josef Grill
Mgr. Josef Grill
advokátní koncipient

Specializuje se na rozhodčí řízení, právo on-line prostředí (internetová problematika), právo obchodních společností, právo nekalé soutěže.