Kategorie: Občanské právo / Různé
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
dne 9.4.2008 jsem koupila od firmy, zabývající se prodejem ojetých vozidel ojetý vůz Mazda 3, r.v.2005.
V současné době je vozidlo již 2 měsíce nepojízdné a když jsem začala řešit reklamaci u dodavatele, tak jsem zjistila, že mi ve smlouvě je vepsán dodatek, že se vše ostatní ustanovení řídí obchodním zákoníkem. Já však toto vozidlo koupila jako občan a na rodné číslo. Je tato smlouva platná? Pakliže ano, potřebuji jen vědět jestli §597 a §599 ObčZ. je obsažen i v obchodním zákoníku a pod jakým číslem paragrafu jej můžu v tomto zákoníku najít. Mohla bych tyto paragrafy uvést ve své písemné reklamaci a předpokládám, že touto formou uzavření kupní smlouvy se dodavatel nezbavil i tak zákonné min. záruční lhůty 6 měsíců na toto mé ojeté vozidlo.
Děkuji
Alena Přibylíková
Dobrý den, smlouvu jste podepsala, tudíž jste souhlasila i s tím, že smlouva bude podléhat režimu obchodního zákoníku. V tom ale není tak silná ochrana spotřebitele, protože je primárně určen k řešení vztahů mezi podnikateli a ne mezi nimi a spotřebiteli. Takže výjimku z toho ošetřuje §262/1 obchodního zákoníku: Strany si mohou dohodnout, že jejich závazkový vztah, který nespadá pod vztahy uvedené v § 261, se řídí tímto zákonem. Jestliže taková dohoda směřuje ke zhoršení právního postavení účastníka smlouvy, který není podnikatelem, je neplatná.
Režim odpovědnosti je v ObchZ jiný než v ObčZ, takže ustanovení, o kterých píšete v ObchZ nenajdete.
Záleží i na tom, jestli "bazar" vozidlo prodával nebo jen prodej zprostředkoval. Kdyby byl jen zprostředkovatel, pak by jste odpovědnost za vady musela uplatnit u původního vlastníka.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com