Lživé informace při koupi nemovitosti - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

příjezdová komunikace

Marek Kuncl, 07.04.2011 09:01:54

Dobrý den,
koupili jsme pozemek od developera s tím, že máme ve smlouvě uvedeno, že je prodávající povinen vybudovat komunikaci k pozemku. Komunikace byla vybudována dle mého názoru jen z části - obrubníky a afaltova drcenka. Nelze cistit od blata a prachu. RD který jsme postavili na pozemku je zkolaudován, komunikace není zkolaudována stavebním úřadem. Je to vůbec možné, že nám stavební úřad vydal souhlas s užíváním stavby při nezkolaudované komunikaci? Je v zákoně definované jaké parametry musí mít komunikace?děkuji

Exekuce na družstvu a odstoupení od smlouvy

Dana Bartoňková, 01.02.2011 21:00:13

Dobrý den, odkoupila jsem členská práva a povinnosti na družstevní byt. Později jsem se dozvěděla, že na družstvo je podáno několik exekucí, což mi převodce zamlčel. Je možno odstoupit od takovéto kupní smlouvy a jak se to dá řešit? Nechci čekat, až nás odsud vystěhují a já budu několik let splácet bance úvěr na byt, který nebudu mít.
Děkuji

Re: Exekuce na družstvu a odstoupení od smlouvy

Milan Zeman, 02.02.2011 10:13:01

Uzavřela jste kupní smlouvu nebo dohodu o převodu členských práv a povinností? Byla smlouva uzavřena podle obchodního zákoníku?

Dana Bartoňková, 02.02.2011 22:54:06

Vše šlo přes realitku a advokátní úschovu. Byla uzavřena dohoda o převodu členských práv a povinností. Je v tom rozdíl, co se týče odstoupení? Předem děkuji za odpověď

Milan Zeman, 03.02.2011 08:17:08

U dohody o převodu členských práv a povinností je problém od smlouvy odstoupit. Pokud dohoda neobsahuje ustanovení o možnosti odstoupení, závisí vše na dohodě s převodcem. Protože se i na dohodu o převodu členských práv a povinností vztahují obecná ustanovení o uzavírání smluv podle občanského zákoníku, můžete se soudně dožadovat zrušení dohody pro neplatnost v důsledku omylu podle §49a občanského zákoníku. Při případném úspěchu však pravděpodobně nebudete mít nárok na vrácení provize RK, neboť tyto se většinou ve smlouvě zavazují vykonávat úkony vedoucí k uzavření smlouvy nebo dohody a jejich smlouvy jsou pro klienty značně nevýhodné. K §49a pouze podotýkám, že se vyplatí případ předat advokátovi, neboť správná formulace žalobního petitu v takto komplikované věci není snadná.

Lživé informace při prodeji

Jakub, 15.09.2010 16:15:48

Dobrý den, nastal problém při prodeji domu přes RK, který má dva majitele ( na půl). U sepisovaní smlouvy byl pouze jeden majitel, druhemu byly poskytnuty pouze duležite informace ktere se po uzavřeni smlouvy projevily jako falešné. Můj dotaz se týká toho, lze li zpochybnit platnost smlouvy, když smlouvu podepsal pouze jeden z majitelů a druhému byly poskytnuty falešne informace (pouze ústně) a nyní s těmito podminkami nesouhlasí? děkuji

Sml. o převodu byt. jednotky - nepřiznání dluhů váznoucí na spol. prostorech

Šárka Kéry Mayerová, 16.09.2008 08:59:05

Dobrý den, prosím Vás o radu. V dubnu tohoto roku jsme uzavřeli sml. o převodu vlastnictví jednotky, hned v prvním článku je prohlášení, že prodávající prohlašuje, že na Předmětu převodu (vymezen jako bytová jednotka včetně podílu na společných částech domu) neváznou žádná zástavní práva, věcná břemena, dluhy nebo jiné právní vady, či
práva třetích osob. To ovšem není pravda. Nyní jsme se na schůzi dozvěděli, že spoluvlastnictví si vzalo 3 mil. úvěr na rekonstrukci (do FO samozřejmě platíme i my, přestože máme nový nastavený byt, který jsme koupili za plnou tržní cenu). Prodávající nám na tento dotaz odpověděl tak, že nám nikdy nezamlčel, jak vysoký fond oprav se platí. Co máme dělat? Je nám jasné, že fond platit musíme, ale myslíme si, že by prodávající měl např. o výši dluhu (jeho podílu) ponížit cenu bytu. Prosím poraďte. Děkuji.

Re: Sml. o převodu byt. jednotky - nepřiznání dluhů váznoucí na spol. prostorech

Mgr. Oldřich Topka, 22.09.2008 14:48:55

Dobrý den, tohle všechno jste si měli nechat od právníka zkontrolovat ještě před koupí. Ten by Vám doporučil, co vše je třeba si zjistit a na co si dát pozor. Ve smlouvě by mělo být i ustanovení o možnosti odstoupit od smlouvy v případě, že nebudou prohlášení prodávajícího pravdivá. On Vám žádnou slevu dobrovolně nedá. Jestli chcete něco nárokovat, musíte si nechat zkontrolovat smlouvu včetně návrhu dalšího možného postupu ve věci, zejména je-li reálné domáhat se něčeho žalobou.

nepravdivá informace o nemovitosti

Kristyna Wurmova, 20.08.2008 15:59:01

Dobrý den,
při koupi nemovitosti ,jsme se dotazovali v jakém stavu je studna a zda je v pořádku. Bylo nám sděleno, že výkop studny prováděl předešlý majitel nemovitosti, kerý byl povoláním studnař a že studna je naprosto v pořádku a voda je pitná. Majitelé neměli atest , vše bylo jen na základě jejich tvrzení. Teď se ukázalo, že voda není vpořádku a že není pitná ani po převaření. Je možné odstoupit v takovéto případě od kupní smlouvy? V kupní smlouvě samozřejmě není o pitné vodě zmínka, ale domnívám se , že by mohlo jít o skrytou vadu a žádat slevu, nebo přímo odstoupení od smlouvy.
děkuji za odpověď

Re: nepravdivá informace o nemovitosti

Mgr. Oldřich Topka, 26.08.2008 09:09:47

Dobrý den, kvůli studni, kterou jste navíc ani neřešili ve smlouvě, od smlouvy jako celku odstoupíte těžko.

Kristyna Wurmova, 27.08.2008 09:53:19

Dobrý den,
Je tedy možné na prodávajících žádat uhrazení nákladů spojených s pracemi, které povedou k tomu, že bude voda přivedená do objektu pitná ? Prodávající nic řešit nemíní a už ani nezvedají telefon. Realitní kancelář, která prodej sprostředkovala nic také nemíní řešit a obhajují se tím, že nikdy netvrdili, že je u nemovitosti studna s pitnou vodou, prý uvedli jen "studna s vodou." Tržní cena nemovitosti a její následná prodejnost je ovšem v případě dostupnosti jen užitkové vody diametrálně odlišná od nemovitosti s pitnou vodou , proto se domníváme že na slevu z ceny např. ve výši nákladů výše uvedených máme nárok. Je v tomto případě zákon na naší straně?
děkuji za odpověď

Mgr. Oldřich Topka, 04.09.2008 13:48:47

Dobrý den, neznám znění smluv ani ujednání při koupi domu. Pokud něco chcete vymáhat, jděte za advokátem, předložte mu dokumentaci a nechte si vyhotovit revizi možností, jaké Vám z toho plynou. Pak teprve zjistíte, jestli je "zákon na Vaší straně". Za vady nemovitosti odpovídá prodávající, nikoli RK, takže je jasné, že ta s Vámi o něčem takovém jednat nebude.
Je pouze Vaše škoda, že jste si nenechali převod právně ohlídat v době koupě. Teď musíte řešit nepříjemné následky.

odstoupení od smlouvy

Lucie Šedivá, 17.08.2008 19:09:59

Vážení, obracím se na vás s následujícím dotazem: Měli jsme zájem o koupi nemovitosti přes realitní kancelář. Realitní makléř si vynutil podpis rezervační smlouvy s penalizací odpovídající výši rezervačního poplatku v případě, že ke koupi nedojde. Poplatek jsme měli zaplatit do stanoveného data. V následujícím průběhu jsme zjistili skutečnosti o nemovitosti, které nám realitní makléř zamlčel a kvůli kterým jsme chtěli od smlouvy odstoupit. Realitní kancelář toto řešení odmítla. Technickým nedopatřením se převod peněz na účet RK neuskutečnil ke sjednanému datu. Vzhledem k tomu, že jsme rezervační poplatek tedy de facto neuhradili, dotazuji se, zda nelze neplatnost smlouvy postavit na tomto faktu. Děkuji za odpověď

Re: odstoupení od smlouvy

Mgr. Oldřich Topka, 18.08.2008 15:57:25

Dobrý den, jako u všech takových dotazů platí, že bez znalosti znění smlouvy není možné konstatovat, jaká práva a povinnosti byla ve smlouvě nastavena. Obecně lze říct, že nezaplacení určité sumy k neplatnosti smluv nevede. Předpokládám, že ve smlouvě je uvedeno, že nabývá platnosti (a účinnosti) dnem podpisu. Takže na to, že je smlouva neplatná, protože jste nezaplatil poplatek, rozhodně nesázejte. Teď půjde o to, jestli po Vás bude RK peníze vymáhat.

Záruka na kolaudaci baráku

Martina Šafářová, 29.07.2008 19:01:39

V listopadu 2007 jsem koupila nemovitost po kolaudaci v roce 2OO8 se na nemovitosti objevily skryté vady a to praskliny díky neodborné práci.Majitele jsem žádala o papíry ke stavbě,faktury,firmu ,která mu prováděla veškeré práce.Majitel mi předal jen papíry ke stavebnímu povolení a firmu nebo záruky mi nedodal nemám to písemně.Ted je červenec a vad se tu vyskytuje čím dál tím více,jelikož vím,že stavba byla dělána neodborně bezdomovci(potvrzeno sousedy a lidmi v osadě).Mohu se nějak bránit napadnout kupní smlouvu ve,které mám napsané,že mi veškerý material k nemovitosti musí předat.Jaká je záruka na nemovitost ,novostavbu po rekonstrukci a kolaudaci.

Re: Záruka na kolaudaci baráku

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 13:35:58

Dobrý den, ohledně obou Vašich příspěvků lze rovnou doporučit, aby jste šla k advokátovi. Bude třeba zkontrolovat smlouvy a zjistit jaká jsou Vaše práva z nich. Pak zvážit další postup, např. odeslání předžalobní upomínky se lhůtou k odstranění nedostatků a vydání slíbených materiálů. Pokud nezjednají nápravu, pak se svých nároků musíte dožadovat u soudu.
Záruka na zhotovenou novostavbu je 3-letá. Ovšem musíte počítat s tím, že spory ohledně staveb bývají velmi komplikované a zdlouhavé.

Martina Šafářová, 08.08.2008 20:25:40

Dobrý večer,advokát už napsal dopis kde bud dojde k dohodě a bude mi dána sleva a nebo bohužel odstoupení od kupní smlouvy což bude na dlouho.Jen co mě zaráží všichni advokáti mi tvrdí,že na novostavbu po kolaudaci je záruka je jen 6 měsíců a že majitel mi není povinen dát papíry ke stavbě,ale pokud vím tak na každé okno,fasádu pokud to dělala firma musí být záruka.Jelikož jsem jeden dům postavila a prodala a novým majitelům předala veškeré papíry od A do Z jak stavba proběhla.Majitele jsem od začátku uháněla o papíry,ale vždy mi dal nějaký plán,jelikož stavbu prováděla parta bezdomovců tak nemá žádné papíry.Hledala jsem na internetu nějaký odkaz kde by bylo napsané jak postupovat nebo jaká je záruka,ale nikde nic jsem nenašla.Jinak bohužel bojovat musím,i když to bude dlouhé,jelikož stavba se týká i sousedů,trošku se tam propadá a časem by se i mohl sesunout nános,který není zpevněn.Pěkný večer a děkuji za další rady.

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 14:49:25

Dobrý den, v tomto ohledu skutečně neví, co je tím myšleno. Pokud vycházíme z toho, že byt i celý dům je dílem, pak platí §646/3 občanského zákoníku, který stanoví, že u zhotovení stavby je záruční doba tři roky. Prováděcí předpis může stanovit, že u některých částí staveb může být záruční doba kratší, nejméně však osmnáct měsíců. To platí u smlouvy o dílo.
Je-li však právním podkladem nabytí bytu jiný typ smlouvy, pak je záruka jinde a nejčastěji záleží na tom, jakou záruku poskytne sám prodávající. Byt totiž není spotřební zboží ve smyslu záruky u kupní smlouvy v občanském zákoníku.
Doporučuji, aby jste vzala smlouvy a zašla do regionální poradny Sdružení obrany spotřebitelů ve Vašem městě.

Martina Šafářová, 20.08.2008 20:48:16

Mohla bych poprosit kde se mohu podívat na internetu na §643/3.Jinak v záležitosti vadné čističky jsem zjistila,že při stavbě před kolaudaci tu bydleli nájemníci,kteří si nemovitost ,kterou jsem koupila měli koupit,ale jelikož zde byli stále nějaké vady jak nefunkční čističky tak údajně proběhla neregulérní kolaudace.Na městě jsem byla a ukázala papíry ,které dokazují,že kolaudační papíry jsou falešné,ale město se k tomu otočilo zády.Zjistila jsem si přímení lidí co tu bydleli,ale nic více nemám.Má cenu ty lidi hledat a oslovit zda,když dojde na soud,půjdou svědčit.Nebo to nechat na soud pokud k němu dojde.Lidi mi půjdou svědčit pokud bude soud z osady kde bydlím,kteří byli u toho jak se čistička instalovala.Ještě jeden dotaz .Pokud stavím mohu použít vodu z potoka a nebo podle zákona musím použít bud vodu ze studny nebo městskou.Děkuji

Lživé informace při koupi nemovitosti

Martina Šafářová, 29.07.2008 18:46:58

koupila jsem nemovitost,která byla s kolaudovaná v řijnu roce 2007s novou čističkou.V roce 2008 v červnu jsem si pozvala kontrolu na čističku a bylo mi řečeno,že je stará 1Olet a nefunkční firmou ,která v roce 20007 dala majiteli potvrzení,že čistička je v pořádku,ale když jsem žádala po firmě faktury nebo záruční list neměla.Papíry byli falešné a to z roku 1999.Když jsem sdělila městu,že majitel předal papíry ke kolaudaci z roku 1999 nezajímalo je to i když . ví ,že je to podvod.Nemám nikde písemně,že majitel a realitka mě upozornili na novou čističku,ale mám odhad baráku kde je psaná nová čistička. Majitel není schopen mi předat fakturu,záruční list o koupi čističky a firmu odbornou,která mu to dělala.V kupní smlouvě mám ,že mi musí předat veškerý material k nemovitosti.Mám nárok na novou čističku a nebo na odstoupení s kupní smlouvy.Od sousedů mám písemně,že čistička zde byla montovaná stará a bezdomovci.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »