Placení výživného - fórum

Kategorie: Rodinné právo / Manželství a rozvod

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Vyživovací povinnost

Monika Reznickova, 03.12.2008 09:59:46

Dobrý den,
Ráda bych se zeptala. S manželem máme tři děti ve věku 6, 4 a 1 rok. Manžel vydělává 40 000,- měsíčně. Mohla bych se zeptat kolik by mi měl podle zákona dávat výživné na děti?
Děkuji za odpověď

výživné pro zletilé dítě

Ivana Váchová, 04.11.2008 16:21:56

Dobrý den,
prosím o vyjádření k níže popsanému problému.

Dcera (20let) se nestýká se svým otcem. Ze znaleckého posudku soudního psychologa vyplývá, že otec si tuto situaci způsobil sám svým agresivním chováním ke mě i dceři. Nyní dcera začala studovat VŠ a po
5-ti letech požádala o zvýšení výživného z částky
1 400,00 Kč. U soudu se dozvěděla, když se s otcem nestýká, o výživné by mohla přijít (zatím nebylo rozhodnuto) a též jí soudkyně poradila, že by se výživného měla zříct, když je otec tak hrozný. Otec jí nikdy neposkytl nic navíc a ani on se jí nepokusil kontaktovat.

Předem moc děkuji, Ivana V.

Výživné a změna poměrů

Slavomír Ducháček, 02.11.2008 08:00:52

Zajímá mě,zda po dovršení plnoletosti dcery jsem povinen platit výživné k rukám matky - nebo mohu nezměněnou částku zasílat k rukám plnoleté dcery.
Dále mě zajímá,zda jsem povinen jednorázově přispívat na akce pořádané školou,výlety,školní potřeby atd .... když pravidelně platím určené výživné.

Re: Výživné a změna poměrů

Petr Petr, 02.11.2008 21:21:30

Jestliže se dítě stane zletilým, mělo by výživné být poukazováno již přímo k jeho rukám, neboť druhý rodič okamžikem zletilosti dítěte přestává být jeho zákonným zástupcem.

Pokud jako rodič nechcete přispívat na vyšší jednorázové výdaje nikdo vás k tomu nutit nemůže (ovšem dcera by mohla požádat o zvýšení výživného).

placení výživného

Roman Frelich, 11.10.2008 10:41:17

Hezký den
Mám dotaz,máme dceru ve střídavé péči již 4 roky a matka požádala o výživné i přesto,že máme sepsánu dohodu a soudem potvrzeno,že výživné si platit nebudeme. Teť proběhl soud o stanovení výživného a soud rozhodl, že si budeme platit, matka 2000 a já 3500 plus dlužné částky od 1.1.2008 matka 18000 a já 41000 pokud to rozpočítám na měsíce tak já mám zaplatit o 9500 více.Matka se znovu vdala a její příjem je14500 jejího manžela je 12000 a můj je28000.Jsem si jistý,že matka nechce peníze pro dceru ale chce si zlepšit svoji životní úroveň. Já se samozřejmě nebráním tomu abych dceři platil veškéré náklady spojené se školou a jejími zájmy.Pouze bych nerad sponzoroval někoho jiného.

Re: placení výživného

Petr Petr, 12.10.2008 21:44:20

Může se skutečně někdy stát, že peníze určené pro dítě se k tomuto nedostanou a oprávněný rodič (v tomto případě matka) je utratí pro svou potřebu. Jmenovaná by mohla být sice stíhána třeba pro podvod, zpronevěru či pro porušování povinností při správě cizího majetku, ovšem jmenované by se muselo prokázat, jak a v jaké výši byly peníze pro dítě zneužity. Toto se vám ale asi nepodaří.

Podjatost soudu

Kamil Bezouch, 30.07.2008 19:34:04

Dobrý den, mám ve své péči dvě studující děti, na něž platí má bývalá manželka výživné. Podal jsem žádost na zvýšení výživného na dosud nezletilou dceru. Termín soudu byl stanoven na prázdniny. Těsně před soudním jednáním se bývalá manželka omluvila a odjela na dovolenou. Má soudce právo odložit jednání soudu i v tomto případě. Bývalá manželka toto udělala úmyslně, aby celou věc zdržela. Může to udělat znovu a tak zamezit tomu, aby bylo výživné zvýšeno? A co dělat v tomto případě? Děkuji za odpověď.

Re: Podjatost soudu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 31.07.2008 14:48:04

Dobrý den,
soudce má samozřejmě právo věc odložit - záleží však na něm, kolikrát by jí odklad povolil. Nicméně, takové odkládání nemá vliv na to, jak bude v konečné fázi rozhodnuto. Dělat toho moc nemůžete - čekat na další nařízené jednání.

výživné

matl michal, 28.07.2008 21:14:36

Dobrý den.chtěl bych se zeptat,jesli má ex manželka nárok na zv.výživného.v současné době mám čistý příjem zhruba 12000.a výživné je stanovené na 1600 na 16tiletého a 1300 na 13tiletého.toto bylo zpočítáno z 10600 čistého.přičemž ex měla v tu dobu 3700 čistého.v současné době má něco kolem 8000 čistého.platím dětem kroužek a stím spojené náklady,platím jim i stavební spoření.děkuji za odpověd.

Placení výživného

Jolana Divišová, 28.07.2008 14:27:58

Dobrý den,prosím o radu.S manželem se rozvádím,máme šestnáctiletou dceru která má být svěřena do mé péče a on bude na ni platit výživné.Jsem v plném invalidním důchodu,můj příjem je 5.450Kč,pracovat nemůžu.Chci se zeptat,zda je muž povinen platit či přispívat na mě.Velice děkuji za odpověď.

Re: Placení výživného

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.07.2008 15:21:34

Dobrý den,
po rozvodu podejte soudu žalobu na určení vyživovací povinnosti pro rozvedenou manželku.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »