věcné břemeno - poněkolikáté - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Plné užívání bytu s věcným břemenem

Martin Hlaváč, 22.09.2008 11:28:18

Dobrý den. Prodávající prodal v roce 2001 byt v OV velikosti 1+2, ve kterém žila maminka - paní Ivana. V kupní smlouvě je uvedeno že #kupující zřizuje pro paní Ivanu právo výlučného užívání bytu velikosti 1+2 ve stejném rozsahu jak jej užívala dosud, s právem užívat příslušenství bytu, tj. předsíň, koupelnu, komoru, WC a sklep. Tato práva se zřizují jako doživotní a bezplatná formou věcného břemene.# Veškeré vybavení bytu (TV, skříně, koberce, postele, pračka, apod.) jsou majetkem paní Ivany. Veškeré platby jako nájem, elektřina, plyn, voda platí ona. Platby do fondu oprav hradí kupující. Dotaz: Může se kupující nastěhovat do daného bytu a užívat jej (prát, vařit, koupat se, dívat na TV apod.) i přes nesouhlas paní Ivany (v kupní smlouvě nic takového není výslovně uvedeno)? Jak případně tuto situaci řešit? -- v současné době je kupující je již cca měsíc v bytě, s výmluvou že nemá s malou dcerou kde bydlet, ale že tam bude jen pár týdnů. Děkuji za odpověď.

Re: Plné užívání bytu s věcným břemenem

Mgr. Oldřich Topka, 23.09.2008 16:12:48

Dobrý den, je-li platně zřízeno VB, které je zapsáno na katastru nemovitostí (nutné pro to, aby vůbec oprávnění z VB nabyl), pak je možné domáhat se jeho ochrany třeba i u soudu.
Ať se nejprve zkusí jasně dohodnout, do kdy potřebuje poskytnout přístřeší, jinak se bude muset obrátit na soud.

věcné břemeno - poněkolikáté

Zdeněk Mikeš, 27.07.2008 01:12:04

Dobrý den, vlastním RD k němuž vede pouze jedna přístupová cesta a ta je ve vlastnictví souseda. S tímto sousedem mám podepsáno pouze věcné břemeno chůze a rád bych měl i věcné břemeno jízdy (k RD jezdím autem). Soused totiž neustále parkuje na této cestě i když nemusí má i jinou možnost a já musím na něj pokaždé zvonit a dožadovat se ať se s vozidlem posune. Chci se zeptat jakou mám šanci u soudu na zřízení věcného břemen chůze a jízdy, může-li mi takto bránit k vjezdu na pozemek a k nemovitosti a kdo bude platit soudní výlohy??
Děkuji mockrát za odpověď
Mikeš, Ostrava

Re: věcné břemeno - poněkolikáté

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 11:36:58

Dobrý den, pokud se nedohodnete, pak se na soud obrátit můžete. Ale jeho výsledek ve Váš prospěch nelze předem zaručit. Náklady na soud se platí podle úspěchu ve věci. Pokud se skutečně chcete soudit, sjednejte si právníka.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »