Vyplacení dalšího dědice - fórum

Kategorie: Občanské právo / Dědictví

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Podíl na nemovitosti

Erik Sičák, 24.08.2008 10:43:34

Dobrý den. Moje matka asi před 15ti lety koupila napůl se svým bratrem (mým stýcem) chatu. Strýc od té doby chatu užívá se svojí družkou a my jsme kromě návštěv cca 1x za rok neměli s chatou nic moc společného. Matka loni zemřela a nám připadl poloviční podíl. Chtěl jsem se zeptat, jaké mám za této situace možnosti, konkrétně:
1) Mám nárok na celou půlku, i když strýc po koupi investoval do objektu daleko více než my?
2) Mám právo nutit druhého vlastníka celý objekt prodat a má naopka stýc možnost si vybrat, či dům prodá, nebo s námi dohodne splátky.
Děkuju moc za Vaší odpověď

Vyplacení dalšího dědice

Jana Pittnerová, 25.07.2008 08:47:25

Dobrý den,
měla bych jednu otázku. Před 2 roky zemřel můj otec a sepsal platnou závěť, ve které vydědil svého syna a mně odkázal 2/3 chaty. V závěti bohužel opoměl zahrnout i potomka jeho syna, který se tedy stal také dědicem a já mu musím vyplatit 120 000 korun. Proběhlo již dědické řízení, jenže já jsem u něj byla v takovém stavu, že jsem svému bratrovi kývla na nesmyslnou věc, tudíž že mu peníze vyplatím během 2 let - 60 000 do konce letošního roku, 60 000 do konce příštího roku. V té době jsem studovala VŠ, bakaláře a myslela jsem si, že pak půjdu pracovat. Šla jsem ale dál na Mgr. studia a tak nemám z čeho platit, když nepracuji. Ten obnos chce za mě zaplatit moje máma, ta s tím ale přece nemá nic společného, s otcem byla rozvedena a tyto peníze ani nemá. Nešlo by to ještě nějak otevřít a tu částku roztáhnout třeba do 5-ti let? Synovi mého bratra je 11 let a bylo nám řečeno, že peníze dostane až v 18-ti letech, dříve ne a že se o ně bude starat opatrovnický soud. Děkuji.

Re: Vyplacení dalšího dědice

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 28.07.2008 09:44:34

Dobrý den,
jestliže jsou tyto splátky takto určené v dohodě schválené soudem, měla byste to uhradit. Jinak se vystavujete riziku, že tyto částky bude vymáhat exekuční cestou. Doporučuji pokusit se s ním (resp. s jeho zákonným zástupcem) dohodnout na jiném splátkovém kalendáři.
Je nepodstatné, že peníze získá až v 18 letech, i nyní na ně má nárok a fakt, že je zatím spravuje jeho zástupce je nepodstatný.
Tedy, musíte se s ním dohodnout.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »