Kategorie: Pracovní právo / Mzdy
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
řeším spor s bývalým zaměstnavatelem u kterého jsme pracoval jako řidič MKD, nevyplatil mzdu v cekové výši cca 40tis. Neoprávněně (bez dohody o srážkách se mzdy) srážel peníze z výplaty, jednu výplatu jsem nedostal vůbec. Poslal jsem zaměstnavateli dvě výzvy, ale bez reakce. Nyní podávám na soud návrh na platební rozkaz. Ve mzdovém výměru jsem podepsal tuto větu: V případě majetkového sporu(výplata mzdy, náhrad, cestovného a úhrady škod způsobených při výkonu práce) bude o tomto rozhodovat jediný rozhodce určený zaměstnavatelem. Co to pro mě znamená, když chci řešit spor soudně?? Děkuji za odpověď
Petr Mikliš
Dobrý den, pokud máte rozhodčí doložku, pak se musí řešit věc nejprve před rozhodcem. To, že si ho má určit zaměstnavatel je však značně neobjektivní. Jedině, že by soud shledal tuto doložkou jako neplatnou (pro neurčitost a nesrovnalost), pak by věc mohl řešit rovnou.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Mám chápat jako, že tato věta vložená ve mzdovém výměru je rozhodčí doložka? Taktéž si myslím, že by v případě rozhodce určeného zaměstnavatelem byla jasná neobjektivnost. Mohu tedy začít s oslovením soudu s návrhem na platební rozkaz nebo musím nejprve oslovit rozhodce? Děkuji PM
Dobrý den, obecně to rozhodčí doložka je. Ale pokud to skutečně uvedl pouze ve mzdovém výměru, tak to je v podstatě jen jednostranný právní úkon zaměstnavatele, kterým zaměstnance seznamuje se mzdou a mzdovými podmínkami a nejde ji považovat za dvoustrannou dohodu s platným ujednáním o rozhodčím řízení. To, že jste ho podepsal, osvědčuje spíše jen to, že jste výměr převzal. Něco jiného by bylo, kdyby tuto doložku obsahovala přímo pracovní smlouva, ale tak to není. Takže začněte rovnou u soudu bez ohledu na prohlášení zaměstnavatele o rozhodci.
Skvělé, děkuji za cenné informace. Měli jsme z toho strach. Pustíme se tedy do toho. Hezký den! PM
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com