Dotaz na nevyplacenou mzdu - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Mzdy

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

nevyplacení mzdy

Věra Bočanova, 24.07.2008 16:56:49

Dobrý den, mám větší problem dnes jsem dostala ze zaměstnaní výpověd, byl to prodej dvd filmů a hudby firma krachla uplně a zavírali nás poslední. Od února jsme nedostavali výplaty, brali jsme si je z tržeb. Dnes nám oznamili že nedostaneme vůbec výplatu za červen ani červenec a žadné odstupné. Smlouvu mám platnou do 29.srpna 2008.Ostatní kolygyně s krámu se začali snima soudit ale bohužel nemám na ně kontakty, ktere my nevidali.ještě výpověd nám napsali dohodou, kterou jsem bohužel podepsala. Porad te mi prosím jak se dostat alespon k výplatam. Děkuji za radu

Re: nevyplacení mzdy

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 13:32:14

Dobrý den, jestli je firma v konkurzu, pak můžete požádat na úřadu práce o to, aby Vám nahradili mzdu za zaměstnavatele, který je v platební neschopnosti (konkurzu). Pokud není v konkurzu, pak musíte zjistit, kdo je likvidátor společnosti a obrátit se na něj. Anebo podat žalobu o zaplacení dlužné mzdy.

Dotaz na nevyplacenou mzdu

Jan Stěhule ml., 24.07.2008 10:41:01

Dobrý den.Mám takový problém.skoro před dvěma měsíci jsem nastoupil do nového zaměstnání-tudíž jsem ve zkušební době.10.07.08 jsem obdržel výplatní pásku.Očekával jsem tedy na svém účtě nárůst o mzdu.
Ovšem dozvěděl jsem se po té,že podnik posílá zaměstnancům z jejich účtu až 14.07.08 (což nikde nebylo psáno a ani mi to nebylo zděleno)Dnes je 24.07.08 a mzda na mém účtu stále není.Nehledě na to že tím bylo poškozeno mé jméno u mých věřitelů,poněvadž mám trvalé příkazy sjednané k určitému datu a na ně navazuje datum splatnosti.Při jejich nesplacení účtují mne sankce za porušení smlouvy.
Prosím Vás tedy o radu jak mám správně postupovat a jestli jde toto ošetřit právní cestou..Děkuji Stěhule ml.

Re: Dotaz na nevyplacenou mzdu

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 13:29:43

Dobrý den, termín výplaty Vám měl být sdělen. Podle §113/4 ZP platí, že zaměstnavatel je povinen v den nástupu do práce vydat zaměstnanci písemný mzdový výměr, který obsahuje údaje o způsobu odměňování, o termínu a místě výplaty mzdy, jestliže tyto údaje neobsahuje smlouva nebo vnitřní předpis.
Pokud Vám mzda nedorazí na účet ani do 15. srpna, můžete pracovní poměr okamžitě zrušit. Do té doby se samozřejmě pokuste zjistit (např. u účetní), kde je zádrhel ve Vaší výplatě a trvejte na vydání výměru, kde bude jasně dán termín výplaty.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »