Odstupné - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Výpověď a zrušení pracovního poměru

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Nezaplacené odstupné

Edita Byrtusová, 13.08.2008 13:30:03

Dobrý den. Dostala jsem výpověď ke dni 30.6.08 podle §52 odst.1,pís.c - pro nadbytečnost. Ze zákona mi náleží 3 měsíční odstupné. V 7 měsíci jsem dostala a to s obtížemi plat za 6. měsíc. Majitel ústně přislíbil zaplatit část odstupného 1.8. a zbytek do konce 8. měsíce. Do dnes nic nemám, majitel nereaguje na výzvy, přepsal firmu na manželku a raději se dal do likvidace ke dni 4.8.08. Jsem samoživitelka na úřadu práce a peníze potřebuji na nájem a jiné služby. Na úřadu práce v Třinci tato situace nikoho nezajímá. Pokud prý napíšu na kontrolní pracovní úřad v Ostravě, tak s tím nic dělat stejně nebudou. Jak je mohu získat? Co mám proto udělat? Jak se bránit a postupovat dál? Děkuji předem za odpověď. Byrtusová

rodičovská dovolená a odstupné

Soňa Doležalová, 29.07.2008 15:15:34

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zaměstnanec-muž,odchází na roční rodičovskou dovolenou,vím,že podle zákona mu ten rok musíme držet místo,ale jsme malá firma,co když během toho roku jeho pracovní místo zanikne a náhradní místo pro něj nebude,můžeme jeho pracovní poměr ukončit ještě před skončením rodičovské dov. nebo až po jejím ukončení?a pokud až po ukončení náleží zaměstnanci odstupné a z jakého období se bude vypočítávat?děkuji Doležalová

Re: rodičovská dovolená a odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 05.08.2008 08:42:26

Dobrý den, po dobu RD mu výpověď dát nelze. Teprve po návratu bude možné zvážit výpověď (např. pro nadbytečnost). Protože nebude mít v období rozhodném pro stanovení průměrného výdělku pro účely odstupného odpracováno 21 dnů, bude se odstupné počítat z pravděpodobného výdělku (viz §355 ZP).

Odstupné

Jana Minolová, 23.07.2008 13:15:19

Dobrý den, dostala jsem 28.6.2008 výpověď z důvodu zrušení pracovního místa k 31.8.2008 Našla jsem si novou práci, do které ale musím nastoupit od 1.8.2008.
Telefonicky jsem se domluvila s nadřízeným na dřívějším odchodu, s čímž souhlasil. Teď mi ale nechce přiznat odstupné, s tím, že chci odejít o měsíc dříve. Mám nárok na odstupné v tomto případě? Je dvouměsíční výpovědní lhůta povinná nebo může být i kratší?

Re: Odstupné

Mgr. Oldřich Topka, 29.07.2008 10:58:33

Dobrý den, 2-měsíční výpovědní doba je povinná, kratší být nemůže. To by nesměla být dána výpověď, ale muselo by být sjednáno rozvázání PP dohodou, ve které si lze skončení PP stanovit libovolně. Ovšem proti Vaší dohodě o dřívějším odchodu nelze nic namítat v případě, že s tím oba souhlasíte a zaměstnavatel to ve vztahu k Vám nějak vyřeší, aby mu to papírově sedělo (např. neplaceným volnem). Ale na odstupné to vliv nemá. Výpověď byla dána z důvodů, které zakládají nárok na odstupné a měla by jste ho dostat v plné výši, narozdíl od mzdy za výpovědní dobu, z níž 1 měsíc již vůbec neodpracujete.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »