Dotaz - fórum

Kategorie: Pracovní právo / Různé

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

Porušení

Zuzana Vachová, 26.11.2008 14:51:32

Dobrý den,
mám malý dotaz. V září jsem nastoupila do firmy, tudíž jsem ještě do 30.11.2008 ve zkušební době. Tento týden jsem podepsala potvrzení o dluhu naší firmy k jiné firmě, podle mé vedoucí jsem neměla oprávnění k podpisu, protože nejsem jednatelem firmy,tímto podpisem jsem firmu vystavila riziku, že pokud nebudeme splácet té firmě,tak to na nás budou vymáhat hned přes soud. Prosím o informaci, jaké následky z toho pro mě vyplývají a zda je tento dokument vlastně platný, když nejsem oprávněná k podpisu. Děkuji moc za odpověď

Re: Porušení

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 10:36:59

Dobrý den, pokud zaměstnavatel odmítne přijmout jednání, které jste učinila mimo Vaši pravomoc (nezmocněné jednatelství), a oznámil včas druhé firmě, že překročení neschválil, pak nastupují následky podle občanského zákoníku, zj. §33/2:
"Překročil-li zmocněnec při jednání své oprávnění jednat za zmocnitele nebo jedná-li někdo za jiného bez plné moci, je z tohoto jednání zavázán sám, ledaže ten, za koho bylo jednáno, právní úkon dodatečně bez zbytečného odkladu schválí. Neschválí-li zmocnitel překročení plné moci nebo jednání bez plné moci, může osoba, se kterou bylo jednáno, na zmocněnci požadovat buď splnění závazku nebo náhradu škody způsobené jeho jednáním.".

podpora v nezaměstnanosti po RD

daniel vik, 26.11.2008 14:04:06

Dobrý den,
manželce skončila Rodič.dovolená na které byla od roku 2001-2004 první syn, 2004-2008 druhý syn. Zatím nesehnala žádné vhodné místo, proto se půjde přihlásit na ÚP. Dotaz z čeho se jí bude vypočítávat podpora v nezaměstnanosti pokud se vrací po rodič. dovolené, event, jak velká část % to bude? Ještě dodatek od 21.3.2007-27.7.2007 si manželka přivydělávala na zkrácený prac. úvazek. Z tohoto zaměstnání má také zápočtový list?

Děkuji za odpoď

Re: podpora v nezaměstnanosti po RD

Mgr. Oldřich Topka, 16.12.2008 10:31:11

Dobrý den, výše podpory se vypočítá z výdělku na zkrácený úvazek. Procentní sazba podpory v nezaměstnanosti činí první 2 měsíce podpůrčí doby (do 50 let věku je 5 měsíců) 65 %, další 2 měsíce podpůrčí doby 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Podrobnosti sama zjistí na ÚP.

nemocnost

petra trojanová, 20.11.2008 12:22:28

dobrý den je možné aby zaměstnavatel během zaměstnání vyžadoval podpis na prohlášení že nebude pracovník marodit??

Re: nemocnost

Karel Dlouhý, 20.11.2008 20:54:55

Není to možné.
§ 191 ZP

Zaměstnavatel omluví nepřítomnost zaměstnance v práci po dobu jeho dočasné pracovní neschopnosti podle zvláštních právních předpisů.

Uznání pracovní doby

Ladislav Vévoda, 17.11.2008 18:10:14

Dobrý den.Chtěl bych poprosit o informaci o uznání odpracované doby a nároku na proplacení,kdy jako řidič autobusu strávím v autobuse při pracovní cestě například do Řecka a zpět asi čtyřicetpět hodin.Z toho je dvacet jedna hod.řízení a ta samá doba na místě druháho řídiče.Tři hodiny na zastávky a celní řízení.Navíc pžed cestou zpět musí být dodržena bezpečnostní přestávka devět hodin.Zaměstnavatel nám uznává pouze dobu řízení ostatní čas není nikde vykázán
Děkuji za opověď případnou radu na koho se obrátit
Vévoda Ladislav

Re: Uznání pracovní doby

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 11:18:31

Dobrý den, náhrady by se měly proplácet nejen za dobu výkonu práce, ale i za dobu strávenou v přímě souvislosti s plněním pracovních úkonů. Měly by tedy kalkulovat s celou dobou výjezdu, ne pouze s dobou řízení. Konkrétní informace o účtování můžete pojednat s účetní anebo kontaktovat inspektorát práce. Dlužné nároky, které Vám nebyly vyplaceny buď doplatí firma dobrovolně anebo se podá žaloba o zaplacení.

PROSIM O RADU

Kristýna Jančová, 12.11.2008 17:45:52

Dobrý den. Dnes jsem ukončila studium a šla jsem na ÚP s potvrzením o ukončení studia, aby mi nenabíhalo penále na zdravotním pojištění atd. Zeptali se mě, zda chci aby mi našli práci, ale já už mám brigádu a tak jsem odmítla. Oni mi řekli, že tento měsíc za mě vše ještě platí škola a že stačí, když tam každý měsíc přijdu. Mě se to ale nezdá, protože mi ani nedali žádný doklad. Tak mě zajímá, jak na tom sem, zda mi tedy někdo ta pojištění platí nebo ne. Děkuji za odpověď.

Re: PROSIM O RADU

Mgr. Oldřich Topka, 20.11.2008 11:10:32

Dobrý den, nepíšete jde-li o ukončení SŠ nebo VŠ. U SŠ je zdravotní placeno státem ještě po celou dobu letních prázdnin (ovšem jen pokud bývalý student nezačne pracovat). Po ukončení VŠ stát platí pojistné ještě po celý měsíc, který následuji po měsíci ukončení studia. Je to tedy tak, jak Vám bylo na ÚP sděleno, nevím, proč by Vám měli dávat nepravdivé informace.

Dotaz

Blanka Ellschlögerová, 22.07.2008 14:54:46

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na placené volno nebo paragraf ,při péči o nemocnou matku (nežije ve stejné domácnosti). Já žiji v Mostě a matka má nemocenskou a byt v Praze. Budou jí pouštět ze Střešovické vojenské nemocnice. Jedná se o to , aby jí měl kdo dělat převazy nohy - sama je dělat nemůže , při pohledu na krev omdlévá( otevřená rána na noze) , nákupy, vaření atd. .
Děkuji Ellschlögerová

Re: Dotaz

Mgr. Oldřich Topka, 28.07.2008 15:51:51

Dobrý den, to, že spolu nežijete ve společné domácnosti má za následek, že si na péči o matku nemůžete nárokovat podporu při ošetřování člena rodiny. Takže to budete muset řešit neplaceným volnem nebo dovolenou.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »