potřebuje-li majitel byt pro sebe - fórum

Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Vyhledávání - diskuze
Hledaná slova:

výpověď z bytu

Eva Galíčková, 28.08.2008 22:10:54

Dobrý den,bydlím ve dvougeneračním domě,který vlastní má máma.Je to zároveň mé trvalé bydliště.Se svým přítelem a dítětem bydlíme v jedné části,matka s přítelem ve druhé.Jelikož je to má máma,tak o pronájmu nemáme sepsanou žádnou smlouvu a nyní se matce naše obývání domu nelíbí i když si všechno platíme(inkaso).Dala nám k vystěhování limit dva měsíce,je těžké sehnat nové bydlení,jelikož peněz nemáme nazbyt.Má vůbec právo nás takhle z bytu vystěhovat?Nebo by nám měla sama nějaké náhradní bydlení zajistit?Prosím poraďte.Děkuji

Re: výpověď z bytu

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 29.08.2008 16:15:40

Dobrý den,
právo požadovat vaše vystěhování se má - je vlastníkem domu a vzhledem k tomu, že nejste nájemci, nejste chráněni ustanoveními o nájmu bytu. Proti vaší vůli Vás však může vystěhovat pouze na základě soudního rozhodnutí. Doporučuji tedy začít si hledat nové bydlení s tím, že se s matkou pokusíte dohodnout na delší lhůtě.

byt s reg.najemnym je mozne najemce vystehovat protoze byt potrbuji pro syna?

jitka trinerova, 18.08.2008 21:12:29

dobry den, vlastnim byt ktery jsem koupila s najemnikem, kde je puvodni najemni smlouvou sjednano regulovane najemne.Nyni je byt v mem osobnim vlastnictvi,je mozne dat stavajicimu nejemnikovi vypoved kvuli vlastni potrebe bytu - ci z jineho duvodu? dekuji za odpoved

Re: byt s reg.najemnym je mozne najemce vystehovat protoze byt potrbuji pro syna?

Mgr. Oldřich Topka, 25.08.2008 15:10:21

Dobrý den, Vy jako pronajímatel musíte znát příslušná ustanovení občanského zákoníku o nájmu bytu (§685 a násl.), kde jsou v §711 a 711a uvedeny výpovědní důvody. Vy tedy musíte najít důvod, který budete mít dostatečně právně odůvodněn. Výpověď podle §711 by totiž mohl nájemce napadnout pro neplatnost a kdyby soud neshledal oprávněnost výpovědního důvodu, výpověď by prohlásil za neplatnou. K výpovědi podle §711a je zase nutné přivolení soudu a nebude-li důvod dostatečný, pak soud výpověď neschválí. Nevíte-li si rady, jděte za právníkem.

bydlení

Václav Kolek, 07.08.2008 08:44:32

Dobrý den,
vlastním byt, ve kterém bydlí moje bývalá manželka se synem. Nyní mám přítelkyni se kterou bydlím v pronajatém bytě a platím dosti vysoké nájemné. Můžete mi poradit, jak bych mohl dostat bývalou manželku z bytu, již několikrát jsem to zkoušel, ale bezvýsledně. O poschodí výše bydlí její matka, takže by měla kam jít. děkuji .

Re: bydlení

Mgr. Oldřich Topka, 15.08.2008 13:23:10

Dobrý den, pokud jde o byt výlučně ve Vašem vlastnictví, pak v něm patrně žije jen s Vaším souhlasem (nebo s ní máte uzavřenou nájemní smlouvu?). Pokud již s tím, aby užívala byt, souhlasit nebudete, pak by se měla vystěhovat. A pokud to neudělá dobrovolně, můžete podat žalobu o vyklizení a povinnost opustit byt jí uloží soud. Pokud nebude reagovat i nadále, je možné ji vystěhovat exekučně, tedy proti její vůli.
Pokud nevíte, jak přesně postupovat, od toho jsou tu právníci, kteří Vám poskytnou potřebnou právní pomoc.

dostání nájemníka z bytu...

Karel Novák, 29.07.2008 11:49:38

Dobrý den...
Asi před měsícem se mi přistěhoval do bytu můj syn "prý jenom na chvilku"...ukázalo se svůj původní byt prodal a pravděpodobně fetuje,práci nemá a nedelá nic.Mám nějakou šanci ho dostat z bytu neb jsem už z toho zoufalá a nešťastná a nevím co mohu dělat.Můžete mi nějak pomoci?
Děkuji

Re: dostání nájemníka z bytu...

Mgr. Oldřich Topka, 31.07.2008 13:02:46

Dobrý den, pokud neodejde dobrovolně, pak nezbývá než podat žalobu o vyklizení, protože pokud byt užívá bez Vašeho souhlasu, nemá k tomu právní důvod a lze se domáhat ochrany u soudu.

potřebuje-li majitel byt pro sebe

Olina Hersalkova, 22.07.2008 10:10:23

Prosím o radu,
výpověď z bytu nájemníkovi ( samozřejmě za náhradu bytu) může dát majirel v případě, že potřebuje byt pro sebe, neb svoje rodiče, děti...Nemám ani rodiče ani manžela a děti, tudíž ani zetě, pouze neteř a prasynovce. Jsou to jediní moji příbuzní a jsou bez bytu, na ulici. Mohu dát výpověď nájemci s tím, že byt potřebuji pro tyto své příbuzné?

Re: potřebuje-li majitel byt pro sebe

Mgr. Lucie Jindrová, advokát, 22.07.2008 10:13:15

Dobrý den,
je mi líto, ale § 711a odst. 1 písm. a) obč. zákoníku stanoví jasně, kdy lze tento výpovědní důvod použít a příbuzenské vztahy jsou zde vyjmenovány taxativně, tzn. tento výpovědní důvod lze použít pouze pro tam uvedené osoby, pro nikoho jiného.
Zkuste najít jiný výpovědní důvod.

Právo

Právník.cz na Facebooku

Uživatel/klient

Login:
Heslo:

- Registrace

Rejstříky

Katalog stránek

+ přidat odkaz

Provizní systém

Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.

BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému

provizní systém »