Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,bydlím ve dvougeneračním domě,který vlastní má máma.Je to zároveň mé trvalé bydliště.Se svým přítelem a dítětem bydlíme v jedné části,matka s přítelem ve druhé.Jelikož je to má máma,tak o pronájmu nemáme sepsanou žádnou smlouvu a nyní se matce naše obývání domu nelíbí i když si všechno platíme(inkaso).Dala nám k vystěhování limit dva měsíce,je těžké sehnat nové bydlení,jelikož peněz nemáme nazbyt.Má vůbec právo nás takhle z bytu vystěhovat?Nebo by nám měla sama nějaké náhradní bydlení zajistit?Prosím poraďte.Děkuji
Dobrý den,
právo požadovat vaše vystěhování se má - je vlastníkem domu a vzhledem k tomu, že nejste nájemci, nejste chráněni ustanoveními o nájmu bytu. Proti vaší vůli Vás však může vystěhovat pouze na základě soudního rozhodnutí. Doporučuji tedy začít si hledat nové bydlení s tím, že se s matkou pokusíte dohodnout na delší lhůtě.
dobry den, vlastnim byt ktery jsem koupila s najemnikem, kde je puvodni najemni smlouvou sjednano regulovane najemne.Nyni je byt v mem osobnim vlastnictvi,je mozne dat stavajicimu nejemnikovi vypoved kvuli vlastni potrebe bytu - ci z jineho duvodu? dekuji za odpoved
Dobrý den, Vy jako pronajímatel musíte znát příslušná ustanovení občanského zákoníku o nájmu bytu (§685 a násl.), kde jsou v §711 a 711a uvedeny výpovědní důvody. Vy tedy musíte najít důvod, který budete mít dostatečně právně odůvodněn. Výpověď podle §711 by totiž mohl nájemce napadnout pro neplatnost a kdyby soud neshledal oprávněnost výpovědního důvodu, výpověď by prohlásil za neplatnou. K výpovědi podle §711a je zase nutné přivolení soudu a nebude-li důvod dostatečný, pak soud výpověď neschválí. Nevíte-li si rady, jděte za právníkem.
Dobrý den,
vlastním byt, ve kterém bydlí moje bývalá manželka se synem. Nyní mám přítelkyni se kterou bydlím v pronajatém bytě a platím dosti vysoké nájemné. Můžete mi poradit, jak bych mohl dostat bývalou manželku z bytu, již několikrát jsem to zkoušel, ale bezvýsledně. O poschodí výše bydlí její matka, takže by měla kam jít. děkuji .
Dobrý den, pokud jde o byt výlučně ve Vašem vlastnictví, pak v něm patrně žije jen s Vaším souhlasem (nebo s ní máte uzavřenou nájemní smlouvu?). Pokud již s tím, aby užívala byt, souhlasit nebudete, pak by se měla vystěhovat. A pokud to neudělá dobrovolně, můžete podat žalobu o vyklizení a povinnost opustit byt jí uloží soud. Pokud nebude reagovat i nadále, je možné ji vystěhovat exekučně, tedy proti její vůli.
Pokud nevíte, jak přesně postupovat, od toho jsou tu právníci, kteří Vám poskytnou potřebnou právní pomoc.
Dobrý den...
Asi před měsícem se mi přistěhoval do bytu můj syn "prý jenom na chvilku"...ukázalo se svůj původní byt prodal a pravděpodobně fetuje,práci nemá a nedelá nic.Mám nějakou šanci ho dostat z bytu neb jsem už z toho zoufalá a nešťastná a nevím co mohu dělat.Můžete mi nějak pomoci?
Děkuji
Dobrý den, pokud neodejde dobrovolně, pak nezbývá než podat žalobu o vyklizení, protože pokud byt užívá bez Vašeho souhlasu, nemá k tomu právní důvod a lze se domáhat ochrany u soudu.
Prosím o radu,
výpověď z bytu nájemníkovi ( samozřejmě za náhradu bytu) může dát majirel v případě, že potřebuje byt pro sebe, neb svoje rodiče, děti...Nemám ani rodiče ani manžela a děti, tudíž ani zetě, pouze neteř a prasynovce. Jsou to jediní moji příbuzní a jsou bez bytu, na ulici. Mohu dát výpověď nájemci s tím, že byt potřebuji pro tyto své příbuzné?
Dobrý den,
je mi líto, ale § 711a odst. 1 písm. a) obč. zákoníku stanoví jasně, kdy lze tento výpovědní důvod použít a příbuzenské vztahy jsou zde vyjmenovány taxativně, tzn. tento výpovědní důvod lze použít pouze pro tam uvedené osoby, pro nikoho jiného.
Zkuste najít jiný výpovědní důvod.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com