Kategorie: Občanské právo / Nemovitosti
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat, pokud jsem majitelkou bytu s regulovaným nájemným, kde je trvale nahlášen 1 nájemník. Domnívám se, že s ním bydlí i jeho dcera, která není v bytě nahlášena (ani na služby). Minulý týden jsem se dozvěděla od správce bytu, že zažádala o nahlášení ke službám - bez mého souhlasu. Je povinna si vyžádat můj souhlas? Mohu se soudně domáhat náhrady, popřípadě vystěhování nájemníka, pokud se prokáže, že v bytě jeho dcera bydlí na černo? Jakým způsobem je potřeba toto prokázat? Předem děkuji za odpověď
JB
Dobrý den, §689 občanského zákoníku, který máte jako pronajímatelka znát:
odst. 2) Nájemce je povinen písemně oznámit pronajímateli veškeré změny v počtu osob, které žijí s nájemcem v bytě, a to do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo. V písemném oznámení nájemce uvede jména, příjmení, data narození a státní příslušnost těchto osob.
odst. 3) Nesplní-li nájemce povinnost podle odstavce 2 ani do jednoho měsíce, považuje se to za hrubé porušení povinností podle § 711 odst. 2 písm. b).
Takže výpověď mu dát můžete a nic prokazovat nemusíte. Pokud by nájemník podal žalobu o neplatnost výpovědi, musel by prokazovat, že důvod k ní nenastal. Důkazní břemeno je na něm.
Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu.Co mám dělat v případě,kdy jakožto majitelka nemovitosti bych chtěla jednostranně zvýšit nájemné-jedná se o regulované nájemné-a nájemníci nechtějí toto oznámení přijmout.Nejprve jsem chtěla tento dokument předat osobně a nechat si podepsat převzetí,pak jsem toto poslala poštou,avšak bezvýsledně.Nepřevzali to.Jak mám nyní postupovat?
Děkuji,Kotoučová
Tento dotaz jste v rozporu s pravidly vložila do více diskuzí, tím ztěžujete a zdržujete práci redakce. Už Vám bylo odpovězeno jinde.
Provozovatel těchto stránek - obchodní společnost WEDOS a.s. nabízí nástroj, který Vám umožní vydělávat za reklamu a zprostředkování objednávek zboží a služeb této společnosti.
BONUS 100,- Kč již za aktivaci provizního systému
Webhosting, serverhosting a registrace domén za nejnižší ceny v ČR.
Hosting.WEDOS.comNejvětší internetové stavebniny v ČR s garancí nejnižší ceny
www.Vase-Stavba.czOn-line pojištění přes internet s garancí nejnižší ceny.
www.Pojisteni.czWEDOS IS je on-line informační systém (podobný systémům CRM), sloužící zejména pro práci s firemní poštou.
IS.WEDOS.com